Можливості і обмеження проб з фізичним навантаженням

01.04.2015

М.С. Сороківський, У.П. Черняга-Ройко,  Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, Львівський обласний державний клінічний лікувально-діагностичний кардіологічний центр; І.В. Сороківська, Медичний центр святої Параскеви, м. Львів

Проби з фізичним навантаженням (ФН) є одним із доволі простих, але водночас інформативних неінвазивних методів обстеження пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи. Однією з найбільших переваг цього методу є його фізіологічність, тобто хворий під час обстеження виконує дії, звичні для нього у його щоденному житті. У більшості випадків проведення навантажувальних проб не потребує особливої підготовки пацієнта, обстеження можуть здійснюватися в умовах поліклініки чи діагностичного центру і не вимагають значних матеріальних і часових затрат. Тому навантажувальні проби проводять широкому колу пацієнтів із кардіоваскулярними захворюваннями, а також здоровим особам з метою скринінгової оцінки стану серцево-судинної системи і визначення толерантності до ФН. 

Загалом проведення проб з ФН показане для:
• діагностики ішемічної хвороби серця (ІХС) у пацієнтів зі скаргами на біль чи дискомфорт у грудній клітці;
• визначення толерантності до ФН у хворих на ІХС;
• оцінки функціонального стану у пацієнтів з іншою кардіальною чи екстракардіальною патологією;
• визначення ефективності антиішемічної терапії та проведених реваскуляризаційних втручань у хворих з ІХС;
• стратифікації ризику з метою визначення подальшої тактики лікування у пацієнтів з різними формами ІХС;
• оцінки функціонального стану у здорових осіб і спортсменів.
Найбільш поширеними різновидами проб з ФН сьогодні є велоергометрія і тредмілергометрія. Немає суттєвої різниці, на якому ергометрі проводиться проба, однак, направляючи пацієнта на те чи інше обстеження, слід враховувати певні особливості. Проби з ФН на велоергометрі є досить поширеними в Україні. Велоергометри є компактними пристроями, не потребують зовнішнього живлення або споживають мінімальну кількість енергії, не створюють шуму. Однак під час виконання проб на велоергометрі все навантаження припадає на м’язи нижніх кінцівок, а в наш час значна частина пацієнтів є детренованими і не мають постійних навичок їзди на велосипеді. Тому зазвичай обстежувані не можуть продемонструвати свою справжню толерантність до навантаження через швидке настання відчуття втоми в нижніх кінцівках. Крім того, велоергометр часто є незручним для хворих з надмірною масою тіла.
Тредмілергометрія є поширеною в Європі і, особливо, в США та Канаді. Ця методика є ретельно вивченою і краще стандартизованою.  У світі понад 90% обстежень на тредмілі виконуються за стандартним протоколом R. Bruce. Проведення проби на тредмілі, тобто ходьба, є більш фізіологічним, і таке ФН є найбільш прийнятним для жінок, пацієнтів з ожирінням, літніх людей. Таким чином, загальна толерантність до навантаження на тредмілі переважно на 10-15% вища, ніж на велоергометрі. До недоліків тредмілу належать наявність певного напруження м’язів плечового пояса, верхніх кінцівок, грудних м’язів, що може виражатися у появі більшої кількості артефактів під час реєстрації ЕКГ. Зрештою, тредміл потребує більшого приміщення і додаткових затрат електроенергії.
Однак проби з ФН не можуть претендувати на звання «істини останньої інстанції» у встановленні діагнозу ІХС чи стратифікації ризику у пацієнтів. Найбільш вагомим їх обмеженням є не надто високі чутливість та специфічність цієї методики. За даними метааналізу 147 досліджень, у яких взяли участь 24 047 хворих,  чутливість (позитивна проба з ФН за наявності ураження коронарних артерій) становила 68%, а специфічність (від’ємна навантажувальна проба у пацієнтів без ураження коронарних артерій) – 77%. Загальна точність методу становила 73%, якщо порівнювати результати навантажувальних проб з результатами коронароангіографії.
Завдання спеціалістів, що проводять проби з ФН, полягає у виділенні категорій хворих, у яких достовірність результатів навантажувальної проби не буде високою, з’ясуванні причин їх недостатньої інформативності. У таких пацієнтів, крім навантажувальної проби, необхідно застосовувати інші методики обстеження, надаючи перевагу використанню візуалізаційних технологій. З іншого боку, існують підходи й алгоритми, які сприяють підвищенню чутливості і специфічності навантажувальних проб.
Навантажувальні проби в кардіології за метою їх проведення можна розподілити на дві основні категорії: діагностичні, що використовуються для встановлення або підтвердження діагнозу ІХС, і прогностичні, які проводять пацієнтам із встановленим діагнозом ІХС (їх метою є оцінка ризику та уточнення подальшої тактики ведення хворого).
Згідно з останніми рекомендаціями Американської колегії кардіологів/Американської кардіологічної асоціації (ACC/AHA), показаннями до проведення навантажувальних проб для встановлення діагнозу ІХС є такі.
Клас І
Дорослі пацієнти, у тому числі з повною блокадою правої ніжки пучка Гіса і депресією сегмента ST на вихідній ЕКГ <1 мм, які мають проміжну (10-90%) передтестову ймовірність ІХС, визначену з урахуванням віку, статі і наявних симптомів (табл. 1).

ZU_cardio-1_2015.qxd
Клас ІІа
Пацієнти із вазоспастичною стенокардією (Принцметала).
Клас ІІб
1. Пацієнти з високою (>90%) передтестовою ймовірністю ІХС, визначеною з урахуванням віку, статі і наявних симптомів.
2. Пацієнти з низькою (<10%) передтестовою ймовірністю ІХС, визначеною з урахуванням віку, статі і наявних симптомів.
3. Пацієнти, що приймають дигоксин, у яких на вихідній ЕКГ фіксують депресію ST <1 мм.
4. Пацієнти з електрокардіографічними критеріями гіпертрофії лівого шлуночка, у яких на вихідній ЕКГ фіксують депресію ST <1 мм.
Клас ІІІ
1. Пацієнти з такими відхиленнями на вихідній ЕКГ:
• преекзитація (синдром WPW);
• шлуночковий ритм, нав’язаний електрокардіостимулятором;
• депресія сегмента ST, яка перевищує 1 мм;
• повна блокада лівої ніжки пучка Гіса.
2. Пацієнти із задокументованим інфарктом міокарда або попередньо проведеною коронароангіографією, на якій виявлено значні ураження коронарних артерій, на підставі чого діагноз ІХС є безсумнівним.
Для визначення передтестової ймовірності  ІХС  у пацієнта  як вихідні дані враховують вік, стать і деталізовані скарги на біль у грудях. На основі даних попередніх досліджень за участю значної кількості хворих було запропоновано таблицю для визначення передтестової ймовірності ІХС у пацієнта.
Існує досить простий спосіб стандартизованої оцінки симптомів. Хворому слід запропонувати дати відповідь на три запитання:
1. Чи локалізується біль за грудиною?
2. Чи посилюються симптоми під час ФН?
3. Чи минає біль після припинення навантаження або внаслідок застосування нітратів?
Три негативні відповіді означають відсутність симптомів стенокардії у пацієнта, одна відповідь «Так» свідчить про наявність у хворого некардіального болю, дві ствердні відповіді – атипової стенокардії і три відповіді «Так» – типової стенокардії.
У разі передтестової ймовірності ІХС <10% доцільність проведення навантажувальної проби є сумнівною. Необхідно деталізувати інші скарги пацієнта, які найчастіше можуть бути пов’язані із захворюваннями шийно-грудного відділу хребта або шлункового-кишкового тракту. Проба з ФН у таких хворих може бути виконана після застосування додаткових методів обстеження і проведення консультацій у відповідних спеціалістів.
У пацієнтів із передтестовою ймовірністю, яка перевищує 90%, часто виявляють значне ураження коронарних артерій. Проведення навантажувальної проби у таких хворих не завжди є безпечним з огляду на можливість виникнення сильного ангінозного нападу, вираженої ішемії міокарда, а також розвитку аритмічних ускладнень. Тому найбільш доцільною навантажувальна проба є у пацієнтів із передтестовою ймовірністю 10-90%. Часто власне проба з ФН відіграє вирішальну роль у встановленні діагнозу ІХС, виборі тактики подальшого лікування, віднесенні хворого до певної групи ризику розвитку серцево-судинних подій.

Показання до проведення навантажувальних проб з метою оцінки ризику і прогнозу у пацієнтів із встановленим діагнозом ІХС
Клас І
1. Пацієнти, які проходять первинне обстеження з підозрюваною або діагностованою ІХС, у тому числі хворі з повною блокадою правої ніжки пучка Гіса і депресією сегмента ST на вихідній ЕКГ <1 мм.
2. Пацієнти з підозрюваною або діагностованою ІХС, які вже були обстежені, але у них спостерігається суттєва зміна клінічного перебігу захворювання.
3. Пацієнти з нестабільною стенокардією низького ризику (табл. 2) в період 8-12 год від моменту госпіталізації, що не мають симптомів ішемії чи серцевої недостатності.
4. Пацієнти з нестабільною стенокардією проміжного ризику (табл. 2) в період 2-3 доби після госпіталізації, які не мають симптомів ішемії чи серцевої недостатності.

ZU_cardio-1_2015.qxd
Клас ІІа
1. Пацієнти з нестабільною стенокардією проміжного ризику (табл. 2), у яких відсутні підвищення рівня серцевих маркерів, ішемічні зміни на ЕКГ на цей момент та будь-які інші симптоми ішемії.
Клас ІІб
1. Пацієнти з такими відхиленнями на вихідній ЕКГ:
• преекзитація (синдром WPW);
• шлуночковий ритм, нав’язаний електрокардіостимулятором;
• депресія сегмента ST, яка перевищує 1 мм;
• повна блокада лівої ніжки пучка Гіса.
2. Пацієнти зі стабільним клінічним перебігом, що періодично проходять обстеження з метою корекції лікування.
Клас ІІІ
1. Пацієнти з вираженою коморбідною патологією, яка обмежує очікувану тривалість життя і/або можливість проведення реваскуляризаційних процедур.
2. Пацієнти з нестабільною стенокардією високого ризику (табл. 2).

Для визначення прогнозу пацієнта доступним і простим у використанні методом є номограма університету Duke (рис. 1).

ZU_cardio-1_2015.qxd Рис. 1. Номограма університету Duke

З лівого краю номограма містить дві шкали: ступінь вираження ішемії, на яку відкладається максимальний рівень депресії ST, виражений у мілівольтах, і характеристика ангінозного болю під час проби з ФН. Ангінозний біль прийнято розподіляти на три категорії: відсутній – ангінозного болю немає; нелімітуючий – пацієнт скаржиться на типовий ангінозний біль незначної інтенсивності, який не заважає проводити навантаження; лімітуючий – ангінозний біль, інтенсивність якого наростає, у зв’язку з чим пацієнт змушений припинити виконання проби. Середина відрізка, проведеного між цими двома шкалами, проектується на третю шкалу, на якій визначається ступінь вираження ішемії. Наступним кроком є позначення рівня виконаного навантаження на шкалі з правого боку номограми. З’єднавши шкали визначення ішемії і рівня навантаження, отримаємо лінію, що перетинає основну шкалу номограми, на якій відкладені прогнозовані показники 5-річного виживання й однорічної смертності хворого, виражені у відсотках.
Загалом тактику ведення пацієнта з проміжною передтестовою ймовірністю ІХС можна виразити за допомогою схеми, наведеної на рисунку 2.

ZU_cardio-1_2015.qxd Рис. 2. Діагностичні та лікувальні підходи до ведення пацієнта зі стабільною стенокардією та проміжною передтестовою ймовірністю ІХС

Вона допомагає прийняти одне з найважливіших рішень під час ведення хворого з ІХС:  надати перевагу медикаментозному лікуванню чи направити пацієнта на інвазивне втручання – коронароангіографію.
Однак не для всіх хворих можна однозначно застосовувати такі алгоритми. Існує низка клінічних та електрокардіографічних особливостей, які можуть суттєво ускладнювати проведення якісної діагностики з використанням навантажувальної проби.

Продовження в наступному номері.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

24.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Розувастатин і розувастатин/езетиміб у лікуванні гіперхолестеринемії

Дисліпідемія та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ) є провідною причиною передчасної смерті в усьому світі (Bianconi V. et al., 2021). Гіперхолестеринемія – ​третій за поширеністю (після артеріальної гіпертензії та дієтологічних порушень) фактор кардіоваскулярного ризику в світі (Roth G.A. et al., 2020), а в низці європейських країн і, зокрема, в Польщі вона посідає перше місце. Актуальні дані свідчать, що 70% дорослого населення Польщі страждають на гіперхолестеринемію (Banach M. et al., 2023). Загалом дані Польщі як сусідньої східноєвропейської країни можна екстраполювати і на Україну....

21.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Ехокардіографія (частина 2)

Інколи саме з цього перерізу вдається візуалізувати тромбоемболи в основних гілках легеневої артерії або вегетації на стулках легеневого клапана (що трап­ляється надзвичайно рідко). Нахиливши датчик до самої верхівки серця, ­можна отри­мати її переріз по короткій осі, на якому, знову ж таки, порожнина ­лівого шлуночка має круглясту форму, а ­правого шлуночка – ​близьку до трикутника із вираз­ною трабекулярністю (рис. 22.9). Розглядаючи зображення, також звертають увагу на те, що в нормі всі сегменти ЛШ скорочуються синхронно, не випереджаючи інші і не відстаючи. ...

21.03.2024 Кардіологія Неврологія Терапія та сімейна медицина Комбінована терапія дисліпідемії розувастатином помірної інтенсивності та езетимібом порівняно з монотерапією розувастатином високої інтенсивності в пацієнтів, які нещодавно перенесли ішемічний інсульт

Застосування статинів середньої інтенсивності в комбінації з езетимібом порівняно зі статинами високої інтенсивності окремо може забезпечити більше зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ) у пацієнтів із нещодавнім ішемічним інсультом. Пропонуємо до вашої уваги огляд статті Keun-Sik Hong et al. «Moderate-Intensity Rosuvastatin Plus Ezetimibe Versus High-Intensity Rosuvastatin for Target Low-Density Lipoprotein Cholesterol Goal Achievement in Patients With Recent Ischemic Stroke: A Randomized Controlled Trial», опублікованої у виданні Journal of Stroke (2023; 25(2): 242‑250). ...

21.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Раміприл: фармакологічні особливості, ефективність та безпека у лікуванні серцево-судинних захворювань

Артеріальна гіпертензія (АГ) сьогодні є одним із найпоширеніших серцево-судинних захворювань (ССЗ), що асоціюється з високим кардіоваскулярним ризиком, особливо в коморбідних пацієнтів. Навіть помірне підвищення артеріального тиску (АТ) пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя. До 40% хворих на АГ не підозрюють у себе недугу, бо це захворювання на початку може мати безсимптомний перебіг. Оптимальний контроль АТ є вагомим чинником профілактики фатальних серцево-судинних подій (ССП) для забезпечення якісного та повноцінного життя таких хворих. ...