Головна Новини У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про забезпечення безпеки медичних працівників № 6311

12 квітня, 2017

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про забезпечення безпеки медичних працівників № 6311

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про забезпечення безпеки медичних працівників № 6311
6 квітня у Верховній Раді України (ВРУ) зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безпеки медичним працівникам та працівникам системи екстреної медичної допомоги, які входять до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги під час надання медичної допомоги (р. № 6311). sisoyenko-Ініціатором нового законопроекту, вкрай важливого для вітчизняної медицини, є Ірина Володимирівна Сисоєнко, заступник голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я, до складу співавторів сьогодні входять 10 народних депутатів. Про надзвичайну актуальність та своєчасність змін у сфері посилення заходів щодо захисту життя та здоров’я медиків переконливо свідчать цифри: за даними Міністерства внутрішніх справ України, упродовж 2002-2012 рр. в Україні було зареєстровано 192 злочини, вчинені проти життя і здоров’я медичних працівників під час виконання ними службових обов’язків. Складно уявити, скільки таких випадків залишилося «поза кадром», оскільки потерпілі не звернулися до правоохоронних органів через брак часу або «легкість» тілесних ушкоджень. Сучасні реалії та особливі контингенти (психічнохворі, пацієнти з алкогольною, наркотичною залежністю), з якими медики (особливо співробітники системи екстреної медичної допомоги) стикаються практично щодня, вимагають від законодавців негайно вжити відповідних заходів. У першу чергу - створити законодавчий фундамент для майбутніх змін і правового діалогу між державою та лікарем. Які ж нововведення до чинного законодавства пропонує законопроект?
  1. Передбачено запровадження до обов’язків Національної поліції України здійснення супроводу медичного працівника для забезпечення безпечних умов надання медичної допомоги пацієнту (за зверненням) та вживання заходів, спрямованих на усунення загрози для життя та здоров’я фахівців під час надання медичної допомоги.
  2. Статтею 139 Кримінального кодексу України регламентується кримінальна відповідальність медичного працівника за ненадання допомоги хворому. При цьому завдати шкоди здоров’ю та життю медичного працівника можуть не тільки не навмисно (недієздатні особи), а й умисно (і пацієнт, і його родичі, які за суб’єктивним припущенням можуть вважати, що медична допомога була надана неякісно або не в повному обсязі). У Кримінальному кодексі України передбачено посилену відповідальність за скоєння злочинів проти працівників правоохоронних органів, державних виконавців, журналістів. Законопроект передбачає включення в Кримінальний кодекс України аналогічних статей щодо медичних працівників (встановлення кримінальної відповідальності фізичних осіб за протиправні дії - погрози, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, умисне знищення/пошкодження майна, замах на життя, вбивство, захоплення в заручники медичного працівника - під час надання медичної допомоги).
  3. Працівник системи екстреної медичної допомоги, який входить до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, під час надання медичної допомоги має право на захист від протиправного посягання на своє життя та здоров’я. Відповідно до норм нового законопроекту, на немедичного працівника екстреної медичної допомоги, який входить до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, поширюються права медичних працівників на безпечні умови надання медичної допомоги.
Відповідальність лікаря за результати власної діяльності надзвичайно висока: від його рішень залежать самопочуття, зовнішній вигляд, а подеколи - навіть життя хворого. Разом із тим медики абсолютно незахищені від протиправних дій агресивних хворих і їхніх неадекватних родичів. Очікується, що саме законопроект № 6311 стане тією «подушкою безпеки», на яку так давно чекають медичні фахівці. Підготувала Ольга Радучич