Головна Новини Відбулась розширена нарада з питань реформування онкологічної допомоги

25 квітня, 2008

Відбулась розширена нарада з питань реформування онкологічної допомоги

У МОЗ України відбулась розширена нарада з питань реформування онкологічної допомоги. Участь у заході взяли міністр охорони здоров'я Василь Князевич, заступник міністра Василь Лазоришинець, головний онколог МОЗ Ігор Щепотін, головні лікарі обласних, міських онкологічних диспансерів та позаштатні спеціалісти зі спеціальності «Онкологія» регіональних управлінь охорони здоров'я з усіх областей України та АР Крим.

На засіданні йшлося про підсумки у сфері охорони здоров'я щодо задоволення потреб населення у спеціалізованій онкологічній допомозі. Головні акценти діяльності у цій сфері визначено у Міжгалузевій комплексній програмі «Здоров'я нації» на 2002-2011 рр. (затверджено постановою КМУ від 10 січня 2002 р. № 14), державній програмі «Дитяча онкологія» на 2006-2010 рр. (затверджено постановою КМУ від 19.07.06 № 983) та розпорядженні КМУ від 10.07.06 № 393-р «Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року».

Слід зазначити, що за роки реалізації заходів програми (2002-2006) спостережено позитивні тенденції у динаміці основних показників стану онкологічної допомоги хворим на злоякісні новоутворення, що свідчить про підвищення її ефективності. Виступаючи перед лікарями-онкологами, міністр охорони здоров'я Василь Князевич зазначив, що протягом останніх років злоякісні новоутворення стабільно посідають одне з провідних місць у структурі загальної захворюваності й смертності українців.

«В Україні, як і в усьому світі, спостерігається стала тенденція до зростання онкологічної захворюваності серед населення. Щороку виявляється понад 150 тис. нових випадків злоякісних новоутворень, майже 90 тис. жителів України помирають від раку, причому 35% померлих – особи працездатного віку. Через несвоєчасну діагностику онкологічних захворювань 33-38% хворих помирають протягом одного року після встановлення діагнозу. У розвинених країнах світу такий показник сягає 26%», – наголосив міністр.

На думку Василя Князевича, на сьогодні залишається низка проблем, які могли б реально знизити показники захворюваності та смертності населення від онкологічної патології. Розв'язання цих проблем можливе через прийняття Закону України «Про Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 р.», реформування онкологічної служби та функціонування Інституту раку з прямим підпорядкуванням МОЗ.

Ситуацію в країні щодо проблем онкології детально проаналізував головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін. Лікарі-онкологи з різних куточків України відгукнулись на заклик міністра Василя Князевича створити робочу групу за результатами наради та зробити перші кроки в напрямі реформування онкологічної допомоги.

Учасники наради прийняли рішення до 31 березня 2008 р. подати до Кабінету Міністрів України проект закону «Про затвердження Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 р.». Також вирішено звернутися до Міністерства фінансів України з вимогою більш раціонального розподілу за регіонами коштів на придбання хіміопрепаратів та обладнання в межах згаданої програми відповідно до кількості онкологічних хворих, а не населення регіону. Крім того, на виконання програми боротьби з онкозахворюваннями кожен регіон має розробити паспорт онкологічного закладу для дообладнання всіх онкологічних закладів до середнього рівня забезпеченості по Україні.