Головна Новини Відбулось засідання робочої групи з опрацювання питань щодо створення і функціонування університетських клінік

25 квітня, 2008

Відбулось засідання робочої групи з опрацювання питань щодо створення і функціонування університетських клінік

3 березня 2008 р. у Міністерстві охорони здоров'я за участю міністра Василя Князевича відбулось засідання робочої групи з опрацювання питань щодо створення і функціонування університетських клінік.

Постійна робоча група розпочала роботу стосовно виконання Указу Президента України № 1694 від 6 грудня 2005 р. «Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення», розпорядження КМУ № 502-р «Деякі питання підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу» від 11.07.07 р. та постанови КМУ від 31.10.07 № 1295 «Про затвердження державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу».

Проблема створення університетських клінік стоїть в Україні не перший рік. Відтепер ситуація має змінитися. Згідно з положеннями, розробленими фахівцями МОЗ, університетські клініки будуть структурними підрозділами медичних вузів четвертого рівня акредитації та надаватимуть високоспеціалізовану лікувально-профілактичну та консультативну допомогу іншим лікувально-профілактичним закладам, забезпечуватимуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації медичних працівників за стандартами вищої освіти, створюватимуть умови для проведення наукових досліджень, здійснюватимуть апробацію та впровадження нових медичних технологій та ін.

Виступаючи перед присутніми, заступник голови Управління кадрової політики, освіти і науки МОЗ Олександр Волосовець зазначив, що університетські клініки – це поєднання лікування, освіти та досліджень. Він розповів про досвід становлення університетських клінік у Німеччині, Австрії та Нідерландах. За його словами, джерелами фінансування вітчизняних аналогів, як і в усьому світі, будуть кошти державного бюджету, благодійні внески фізичних та юридичних осіб, інвестиції та інші джерела, не заборонені законодавством України. Міністр охорони здоров'я Василь Князевич запропонував учасникам засідання прагматично поставитись до завдання створення університетських клінік та нагадав, що вже найближчим часом розпочнеться робота над проектом бюджету на 2009 р., а це означає, що кошти на фінансування цих украй необхідних завдань потрібно передбачити вже сьогодні.

Підсумком засідання робочої групи з опрацювання питань щодо створення та функціонування університетських клінік стало рішення, згідно з яким найближчим часом буде остаточно доопрацьовано текст Положення про клінічну базу (університетську клініку), здійснено заходи щодо ліцензування та акредитації вже існуючих закладів. Крім того, начальникам головних управлінь охорони здоров'я обласних держадміністрацій доручено розробити план заходів відносно створення університетських клінік та надати пропозиції щодо закладів охорони здоров'я, на базі яких вони створюватимуться.