Головна Новини Щоб не трапилось біди

23 серпня, 2011

Щоб не трапилось біди

З настанням грибного сезону почастішали випадки отруєння людей грибами. Найбільше отруєнь виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, пов`язані з уживанням таких видів, як рядовка тигрова, шампіньйон жовтошкірий, строчок, гриб-парасолька цегляна сіро-червона, опеньок несправжній та ін.

У зв’язку з цим, Солом'янське РУ ГУ МНС України в м. Києві звертається до всіх мешканців міста бути обережними із грибами.

Надійний спосіб уникнути отруєння грибами – відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках); особливо уникайте стихійних ринків.

Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж таки відправилися до лісу, то обов`язково врахуйте таке:

  • ніколи не збирайте незнайомі види грибів;
  • уникайте вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • їстівний гриб, який викликає у Вас сумнів, краще взагалі не чіпайте, адже Вам міг трапитись його отруйний двійник (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників);
  • збирайте губчасті гриби: білі, бабки, моховики та ін. У наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них;
  • вдома уважно перевірте кожен гриб перед тим, як почати приготування;
  • не вживайте сирі гриби;
  • перед приготуванням будь-якої страви гриби відваріть кілька разів у підсоленій воді;
  • не давайте гриби маленьким дітям;
  • ніколи не застосовуйте „домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок: вони, окрім помилок, нічого не дають.

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Якщо все ж дійшло до біди і ви відчули себе погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте швидку допомогу. Незважаючи навіть на можливе тимчасове полегшення, негайно зверніться до найближчого лікувального закладу. Пам’ятайте, що чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Начальник ВДПН Солом'янського РУ
ГУ МНС України в м. Києві
Слівінський Г.І.