Головна Новини Одеса зібрала 400 лікарів на День здорового харчування

26 червня, 2014

Одеса зібрала 400 лікарів на День здорового харчування

Україна вп'яте відзначила День здорового харчування виходом ініціативи за межі Києва. Науково-практичну конференцію «Кишкова мікрофлора – значення для здоров'я та при захворюваннях», яка відбулася в Одесі, відвідали майже чотири сотні учасників – педіатрів, сімейних лікарів, гастроентерологів та інших фахівців.

Захід такого рівня вперше проходив у регіоні і зібрав учасників з усієї країни, але передусім – із південних областей: Одеси, Херсона, Миколаєва. Це відповідь на складну ситуацію в системі охорони здоров'я насамперед за межами столиці.

Лікарі дізналися про останні наукові дослідження і потенціал їхнього використання у практиці. Особливо активно обговорювали профілактику хвороб травної системи та вплив кишкової пробіоти на якість життя і весь організм у цілому, наприклад, на виникнення онкологічних захворювань.

Одним із яскравих моментів стала презентація найновіших західних даних нутрігеноміки – генетичних досліджень кишкової мікрофлори. «Всі люди відрізняються тим, які мікроорганізми превалюють в їхній травній системі – розповіла доктор медичних наук, член-кореспондент НАМН України професор Наталія Харченко. – Сьогодні вчені визначають ентеротип бактерій, які переважають у конкретної людини, і на основі цього можуть прогнозувати ризик розвитку у неї ожиріння, діабету, інших захворювань». Маючи цю інформацію, можна навіть відвернути хворобу.

«Ми послідовно працюємо над створенням майданчика для обміну досвідом між професіоналами, їх залученням у світовий контекст, – відзначає професор Н. Харченко, – щоб українські лікарі могли надавати медичну допомогу на сучасному рівні». Це тим більше актуально, що тисячі українців втрачають працездатність і здоров'я через хвороби системи травлення і просто нездорове харчування.

Конференція проходила під егідою Світової гастроентерологічної організації (WGO) та за підтримки Міністерства охорони здоров'я України, Інституту стратегічних досліджень МОЗ України, Національної академії медичних наук України, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, Національної школи гастроентерологів, гепатологів України, компанії «Абботт» та «Данон».

Всесвітній день здорового харчування відзначають 29 травня. Його запровадила Світова гастроентерологічна організація, міжнародна неурядова професійна медична федерація, що гуртує більше ста національних гастроентерологічних об'єднань. Щороку вона обирає нову тему Дня здорового харчування, навколо якої професійні асоціації вибудовують свої заходи.