Головна Новини Допомога за європейськими стандартами: у Київській області з’являться сучасні травматологічні центри

15 березня, 2016

Допомога за європейськими стандартами: у Київській області з’являться сучасні травматологічні центри

Допомога за європейськими стандартами:  у Київській області з’являться сучасні травматологічні центри
Пілотний проект реорганізації допомоги постраждалим з травмами, що передбачає створення т. зв. притрасових травматологічних центрів, планують запровадити в Київській області. Тематична нарада, присвячена обговоренню питань оптимізації ортопедо-травматологічної допомоги людям, що отримали травми, та її відповідності сучасним стандартам відбулася 11 березня у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ). Удосконалити якість та доступність медичної допомоги було вирішено шляхом створення на території Київської області т. зв. притрасових травматологічних центрів. Про те, наскільки важливою та болючою для нашої країни є проблема травм, отриманих у результаті дорожньо-транспортних пригод (ДТП), нещасних випадків та ін., красномовно говорять цифри: згідно з показниками офіційної статистики, травматичні ураження – один із лідерів у переліку причин, які призводять до летальних випадків, інвалідності та втрати працездатності. Новини про резонансні ДТП, жахливі фото катастроф зі смертельними наслідками практично щодня можна зустріти і на сторінках мас-медіа, і на екранах телебачення, і у соціальних мережах. Наскільки значною є відстань від місця аварії до найближчого лікувального закладу? Чи є у ньому відповідне діагностичне оснащення? Коли і ким буде надано невідкладну допомогу? Відповіді на ці, здавалося б, прості запитання, помножені на витрачений на їх пошук час, і вирішують долю постраждалих у подібних ситуаціях. Ініціаторами проекту, що має на меті наблизити (у прямому та переносному сенсі) кваліфіковану допомогу до людей, що потрапили у біду, стали експерти МОЗ, Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної лікарні, головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Ортопедія і травматологія», заступник директора ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» Сергій Семенович Страфун та народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Володимирівна Сисоєнко. Пілотний проект буде впроваджуватися у Київській області, що зумовлено надзвичайно жвавим рухом на автошляхах регіону: щоденно до  столиці –  мегаполісу з населенням у кілька мільйонів – на роботу, навчання та ін. прямує величезна кількість людей. Потреба в організації налагодженої системи невідкладної медичної допомоги при травмах, яка функціонуватиме за європейським зразком, існувала досить давно. Нарешті профільні експерти та адміністратори системи охорони здоров’я наблизились до її вирішення.
Довідка «ЗУ» Щороку в Україні отримують травми близько 2 млн осіб. Понад 90 тис. випадків реєструються в Київській області. 9,1% всіх летальних наслідків, що зафіксовані в регіоні, зумовлені травмами, отруєннями та пошкодженнями у результаті нещасних випадків. У столиці через несумісні з життям травми щороку помирають 55 осіб, що в 1,5 рази більше, ніж у європейських  містах.
  Сысоенко_1«Реалізація проекту допоможе вирішити проблему надання кваліфікованої допомоги постраждалим під час ДТП і тим самим врятувати тисячі життів. Очевидно, що вітчизняна служба невідкладної допомоги потребує суттєвого реформування. Чудовим взірцем для наслідування є досвід Німеччини та Австрії. Оскільки служба швидкої медичної допомоги в Київській області, на території якої розташована значна кількість автошляхів та важливих транспортних вузлів, не відповідає вимогам сьогодення, доцільно організувати мережу спеціалізованих центрів, враховуючи ключові напрями сполучення регіону, – зазначила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я І.В. Сисоєнко. – Найбільш раціональною моделлю є створення 3-4 травматологічних центрів, які підпорядковуватимуться єдиному координаційному центру та матимуть відповідне забезпечення сучасними автомобілями, що дозволить швидко транспортувати постраждалих в ДТП на ключових трасах Київської області. Це сполучення Київ – Одеса (Білоцерківський район), Київ – Житомир (Макарівський район), Бориспіль – Харків, Бровари – Чернігів. Створення спеціалізованих закладів екстреної медичної допомоги поблизу автомобільних магістралей або у межах територіальної доступності до них – вкрай важлива та необхідна ланка в системі оперативних заходів, спрямованих на порятунок життя людей, постраждалих в ДТП». Планується, що новітні травматологічні центри – самостійні функціональні підрозділи лікарень – надаватимуть постраждалим кваліфіковану допомогу. У складі мультидисциплінарної команди працюватимуть хірурги, травматологи, анестезіологи, реаніматологи та інші спеціалісти вузького профілю. З особливостями та нюансами надання допомоги фахівці ознайомляться під час спеціалізованої підготовки, для здійснення якої експертами вже розробляються змістовні та практично орієнтовані навчальні програми. У якості першочергового кроку також окреслено забезпечення приймальних відділень необхідним діагностичним обладнанням, лікувальними апаратами, відкриття протишокових палат тощо.
Довідка «ЗУ» Подібні травматологічні центри давно й успішно працюють у США, Великобританії, Німеччині, Швейцарії, Австрії. В США та Великобританії такі заклади створено з розрахунку 1 установа на 2 млн населення. В рамках реалізації проекту планується використати як прототип роботу саме американської системи.
  Центр I рівня (потужність – 1200 хворих на рік) планується відкрити на базі обласної лікарні; він стане головним у системі організації травматологічної допомоги в Київській області. Центри II рівня (у перспективі – створення 6 подібних закладів на базі районних лікарень) надаватимуть цілодобову допомогу мешканцям району або міста, обслуговуватимуть траси міжнародного значення. Центри III рівня, що працюватимуть на базі травматологічних відділень районних лікарень (приблизна кількість – 4-5), виконуватимуть обов’язки щодо консультування хворих хірургічного й травматологічного профілю,  прийому пацієнтів з центрів I та II рівня та впровадження профілактичних заходів. Одна з основних особливостей травматизму під час ДТП – несвоєчасне надання медичної допомоги. Часто подальша доля постраждалого визначається не тяжкістю отриманих пошкоджень, а тим, коли його вдалося транспортувати до лікарні. Досвід західних держав свідчить, що лише 1 хвилина затримки під час надання допомоги на догоспітальному етапі зменшує шанси пацієнта вижити на 5%! Впровадження нової моделі екстреної допомоги при травмах та створення спеціалізованих травматологічних центрів – крок, що наближає вітчизняну систему охорони здоров’я до європейських цінностей, зокрема до розуміння важливості порятунку кожного людського життя. Підготувала Ольга Радучич