Нова CAR-T-клітинна терапія подовжує ремісію у пацієнтів із рецидивом множинної мієломи

09.03.2021

Згідно з міжнародним клінічним випробуванням із центром у UT Southwestern Medical Center, новий тип CAR-Т-клітинної (Chimeric Antigen Receptor T-Cell) терапії більш ніж втричі перевищує очікувану тривалість ремісії для пацієнтів із неодноразовими рецидивами мієломи.

Результати випробування, опубліковані нещодавно у виданні New England Journal of Medicine, перевищували такі з іншими методами терапії у рефрактерних пацієнтів із важкими рецидивами мієломи, які вже отримали три основні класи лікування. Майже три чверті пацієнтів мали принаймні часткову реакцію на терапію. Близько третини досягли повної ремісії зі зникненням усіх слідів раку.

Медіанний час без погіршення хвороби становить 8,8 місяців на тлі нового лікування, але доктор медичних наук, доцент внутрішньої медицини та співавтор дослідження Larry D. Anderson зазначає: у пацієнтів, які отримували максимальну дозу спроєктованих Т-клітин під час випробування, спостерігалися триваліші ремісії, довівши середнє значення до більш ніж 12 місяців. Раніше подібні пацієнти, які лікувалися наявною на сьогодні терапією після кількох рецидивів, мали в середньому лише три-чотири місяці ремісії до повернення хвороби.

«У нас є пацієнти, яким вже понад два роки не потрібно проводити CAR-Т-клітинну терапію, і вони все ще перебувають у стадії ремісії, – розповідає L. D. Anderson. – Ці результати означають справжній прорив із безпрецедентною глибиною та тривалістю ремісій. Незважаючи на те, що ми ще не знаємо, чи можна вилікувати деяких із цих пацієнтів, і багато в кого з них хвороба рецидивує протягом одного-двох років, ми можемо принаймні виграти час для наших хворих, поки не стануть доступними інші варіанти лікування. Більшість пацієнтів також мають хорошу якість життя з відносно низьким ризиком серйозних побічних ефектів, пов'язаних із CAR-Т-клітинною терапією».

Множинна мієлома – другий за поширеністю рак крові. Він діагностується у понад 32 000 осіб на рік (а у афроамериканців удвічі частіше, ніж у загальній популяції).

Зараз доступні три основні класи лікування множинної мієломи: інгібітори протеасом, препарати для модуляції імунної системи та лікування антитілами. Серед більш ніж десяти методів терапії мієломи, затверджених FDA (Управлінням із контролю за продуктами харчування та медикаментами) за останнє десятиліття, більшість із них пропонують лише кілька місяців ремісії для пацієнтів із рецидивами мієломи. Досі більшість методів лікування викликають відповіді лише у третини пацієнтів, а повна ремісія зустрічається рідко.

У дослідженні брали участь 128 пацієнтів віком від 18 років і старше, які перед тим лікувалися за схемами із трьох основних класів терапії. 120 хворих раніше перенесли трансплантацію стовбурових клітин.

Для учасників дослідження спроєктували власні Т-клітини для націлювання на молекулу, звану антигеном дозрівання В-клітин, або BCMA (B-cell maturation antigen), яка міститься лише в плазматичних клітинах та клітинах мієломи. Ця нова Т-клітинна терапія для хворих на мієломну хворобу називається ідекабтагеном віклеуцел (idecabtagene vicleucel), або Іde-cel, також відома як bb2121.

Протягом двотижневого періоду госпіталізації хворим проводили інфузії спроєктованих Т-клітин. Лікарі спостерігали за можливими побічними ефектами, такими як анемія, нейтропенія і тромбоцитопенія. Хоча зниження показників крові були звичним явищем, вони були керованими, а інші важкі побічні ефекти були рідкістю.

«Одна з приємних речей, яку ми відмітили в цьому дослідженні, – показники важкої токсичності, пов'язаної з CAR-Т-клітинною терапією множинної мієломи, були дуже низькими порівняно з такими, що ми бачили при аналогічному лікуванні лімфоми, – зазначив Larry D. Anderson. – Багато пацієнтів мали деякі побічні ефекти, але більшість із них були низького рівня і керовані, і я б сказав, що ця терапія набагато краще переноситься, ніж трансплантація стовбурових клітин».

Запроваджена наприкінці 1980-х років, CAR-Т-клітинна терапія є перспективним методом лікування раку крові. CAR – означає химерний антигенний рецептор, бере частину назви від химери, міфічної істоти із хвостом змії і головою лева. У сучасній медицині голова химери – це антитіло, а хвіст – рецептор Т-клітин. CAR-T-клітинна терапія передбачає збір власних Т-лімфоцитів пацієнта, їх реінжиніринг у лабораторії, щоб вони після введення пацієнту могли розпізнавати, атакувати і руйнувати пухлинні клітини.

Car-T-клітинна терапія на сьогодні схвалена FDA для використання тільки при лімфомі і лейкемії. На підставі цих результатів фармацевтичні компанії Bristol Myers Squibb та bluebird bio домагаються затвердження FDA препарату Іde-cel в якості стандартної терапії рецидивів мієломи.  

Джерела: Idecabtagene Vicleucel in Relapsed and Refractory Multiple Myeloma | NEJM

New CAR T-Cell therapy extends remission in heavily relapsed multiple myeloma patients -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....