Які відмінності імунної відповіді в осіб із безсимптомним та тяжким перебігом COVID-19

27.04.2021

Найбільше дослідження такого типу у Великобританії виявило відмінності в імунній відповіді на COVID-19 між людьми без симптомів, порівняно з тими, хто страждає на важчий перебіг захворювання.

Дослідники з Інституту Wellcome Sanger, Університету Ньюкасла, Університетського коледжу Лондона, Кембриджського університету, Європейського інституту біоінформатики EMBL (EMBL-EBI) в рамках ініціативи Human Cell Atlas виявили підвищений рівень специфічних імунних клітин в осіб із безсимптомним COVID-19. Вони також показали, що люди з більш серйозними симптомами втратили ці типи захисних клітин, але отримали запальні клітини. Ці відмінності в імунній відповіді можуть допомогти пояснити серйозні запалення легень і симптоми порушення згортання крові і можуть бути використані для виявлення потенційних цілей для терапії.

Це дослідження, опубліковане в Nature Medicine, є одним із небагатьох, що включають людей, які перенесли безсимптомний COVID-19.

Поки що глобальна пандемія COVID-19 спричинила мільйони смертей і важких ускладнень по всьому світу. Симптоми сильно відрізняються за ступенем тяжкості і можуть варіюватися від легкого кашлю до сильного респіраторного дистрес-синдрому, розвитку тромбозів і відмови органів. Кілька попередніх досліджень висвітлили складну імунну відповідь при інфікуванні SARS-CoV-2, але досі не було детально вивчено, які відмінності імунної реакції у симптоматичних і безсимптомних пацієнтів.

Щоб зрозуміти, як різні імунні клітини реагували на інфекцію, велика команда дослідників проаналізувала зразки крові 130 людей із COVID-19. Ці пацієнти були відібрані з трьох різних центрів Великобританії (Ньюкасл, Кембридж і Лондон), і перебіг захворювання у них варіювався від безсимптомного до критично важкого.

Команда виконала секверування з ~800,000 окремих імунних клітин, а також детальний аналіз білків поверхні клітин і антигенних рецепторів, знайдених на імунних клітинах у крові. Вони виявили відмінності в кількох типах імунних клітин, які беруть участь у відповіді організму на COVID-19.

У тих, хто не мав симптомів, команда виявила підвищений рівень В-клітин, які виробляють антитіла, що локалізуються у слизових, наприклад, носу. Ці антитіла можуть бути однією з наших перших ліній захисту при COVID-19. Однак ці захисні B-клітини були відсутні у людей із серйозними симптомами, що свідчить про важливість ефективної імунної відповіді, пов'язаної з антитілами слизових оболонок носової, ротової порожнини та ін.

Команда виявила, що тоді як у пацієнтів із легкими та помірними симптомами був високий рівень В-клітин та допоміжних Т-клітин, які допомагають боротися з інфекцією, пацієнти із серйозними симптомами втратили багато з цих імунних клітин.

На противагу, у людей із більш серйозними симптомами, що призвели до госпіталізації, спостерігалося неконтрольоване збільшення моноцитів і Т-клітин-кілерів, високий рівень яких може призвести до значних запальних процесів, зокрема, пневмонії. У хворих із важким перебігом захворювання також спостерігався підвищений рівень клітин, що активують продукцію тромбоцитів, які сприяють гіперкоагуляції.

Хоча ще не зрозуміло, як інфекція викликає ту чи іншу імунну відповідь, дослідження дає молекулярне пояснення того, як COVID-19 може викликати підвищений ризик згортання крові та агресивні запальні процеси дихальних шляхів у легенях, які можуть призвести до необхідності штучної вентиляції легень.

Це також розкриває потенційні нові терапевтичні цілі, щоб запобігти важкому перебігу COVID-19.

У майбутньому дослідження можуть виявляти тих, хто більш схильний до важких форм недуги, спираючись на рівні цих імунних клітин у крові.

У цьому дослідженні використовували зразки крові пацієнтів із трьох центрів у Великобританії та виявили, що деякі реакції антитіл були подібними в осіб в одному географічному районі та відрізнялися від таких у хворих з інших центрів. Це може свідчити, що дана частина імунної відповіді може бути адаптована до різних штамів вірусу.

Джерело: Differing immune responses discovered in asymptomatic cases vs those with severe COVID-19 (worldpharmanews.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами 28.03.2024 Інфекційні захворювання Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії створила та виготовила поверхню для знищення вірусів, яка може допомогти контролювати поширення хвороби в лікарнях, лабораторіях та інших середовищах високого ризику. Поверхня, виготовлена із кремнію, покрита крихітними наношипами, які пронизують віруси при контакті. Лабораторні тести з вірусом hPIV-3, який спричиняє бронхіт, пневмонію та круп, показали, що 96 % вірусів були або розірвані на частини, або пошкоджені до ступеня, коли вони більше не могли розмножуватися, щоб викликати інфекцію. Ці результати показують, що пристрій може допомогти контролювати передачу потенційно небезпечного біологічного матеріалу в лабораторіях і медичних закладах....

26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

13.03.2024 Інфекційні захворювання Педіатрія Вроджена цитомегаловірусна інфекція: як лікарі успішно впроваджують нові тести слини

У нещодавньому дослідженні вчені успішно запровадили об’єднані тести полімеразної ланцюгової реакції слини для універсального скринінгу вродженої цитомегаловірусної (ЦМВ) інфекції. Цей новий метод допомагає виявити найпоширенішу вроджену інфекцію, яка відома тим, що спричиняє втрату слуху та проблеми з розвитком. Щороку десятки тисяч новонароджених уражаються вірусом, що спричиняє дитячі неврологічні порушення із наслідками на все життя. Глобальний тягар ЦМВ є значним, і відсутність універсального методу скринінгу створює проблеми для його швидкого виявлення та лікування. ...