Дослідники виявили білок, який виробляється після інсульту, що викликає нейродегенерацію

28.04.2021

Дослідники з Інституту мозку Пітера О'Доннелла-молодшого Південно-Західного університету (UTSW) у співпраці з командою вчених медичної школи Університету Джона Гопкінса (США) виявили новий білок, який бере участь у загибелі клітин. Це ймовірна терапевтична мішень, яка може запобігти або затримати прогрес нейродегенеративних захворювань після інсульту.

Результати дослідження опубліковані у виданні «Molecular Neurodegeneration».

Вчені визначили AIF3 – білок, який є альтернативною формою фактора, що індукує апоптоз (AIF) та має вирішальне значення для підтримки нормальної функції мітохондрій. Після вивільнення з мітохондрій AIF запускає процеси запрограмованої загибелі клітин.

Результати дослідження свідчать, що після інсульту мозок переходить із виробництва AIF на синтез AIF3. Так, інсульт ініціює процес, відомий як альтернативний сплайсинг («вирізання». – Ред.), при якому частина інструкцій, що кодують AIF, видаляється, що призводить до утворення AIF3. Пошкоджений сплайсинг може спричинити захворювання, але зміна цього процесу може запропонувати нові методи лікування.

Як у тканинах мозку людини, так і у моделей на мишах, розроблених дослідниками, рівень AIF3 був підвищений після інсульту. У мишей постінсультне виробництво AIF3 призвело до важкої прогресувальної нейродегенерації. Це натякає на потенційний механізм виникнення важкого побічного ефекту інсульту, що спостерігається у деяких пацієнтів. Інсульт був визнаний другою за поширеністю причиною деменції, і, за оцінками, у 10 % пацієнтів з інсультом розвивається постінсультна нейродегенерація протягом одного року.

Молекулярний механізм, який лежить в основі нейродегенерації, спричиненої сплайсингом AIF3, включає комбінований ефект втрати початкової форми AIF на додаток до отримання зміненого AIF3, що призводить до дисфункції мітохондрій і загибелі клітин.

«Сплайсинг AIF3 спричиняє дисфункцію мітохондрій та нейродегенерацію, – коментує старший автор дослідження Yingfei Wang, кандидат наук, доцент кафедри патології та неврології, член Інституту мозку О'Доннелла. – Наша робота пропонує цінний інструмент для розуміння ролі сплайсингу AIF3 у мозку та потенційну терапевтичну мішень для запобігання або затримки прогресу нейродегенеративних захворювань».

Джерело: Researchers identify protein produced after stroke that triggers neurodegeneration -- ScienceDaily

Посилання на дослідження: AIF3 splicing switch triggers neurodegeneration | Molecular Neurodegeneration | Full Text (biomedcentral.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Неврологія

Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів 24.04.2024 Неврологія Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів

Дослідники з Кельнського університету в Німеччині знайшли нове застосування кніцину, речовини, що отримується з розторопші. Розторопша (Cnicus benedictus) – рослина з родини айстрових, яка в Україні росте як бур'ян – на полях, уздовж доріг, у сухих місцях. Століттями її використовували як лікарську речовину у вигляді екстракту або чаю, наприклад, для покращення травлення. Науковці Центру фармакології Університетської лікарні Кельна та Медичного факультету Кельнського університету знайшли абсолютно нове застосування кніцину. Моделі тварин, а також клітини людини показали, що кніцин значно прискорює ріст аксонів, тобто нервових волокон, що йдуть від тіла клітини до органів, що іннервуються, та інших нервових клітин....

23.04.2024 Неврологія Онкологія та гематологія Генно-інженерне лікування невиліковних пухлин мозку

Дослідники Університету Пердью (Вест-Лафайетт, штат Індіана, США) розробляють і перевіряють метод лікування невиліковних пухлин головного мозку – гліобластом. Гліобластоми мають середній термін виживання 14 місяців і майже завжди закінчуються летально . Традиційні підходи до лікування, які зазвичай застосовуються до інших видів новоутворень, такі як хіміо- та імунотерапія, при гліобластомі часто неефективні. Сандро Матошевич, доцент кафедри промислової та молекулярної фармацевтики Фармацевтичного коледжу Пердью, очолює групу дослідників, які розробляють новий метод лікування цього виду пухлин. Матошевич також є викладачем Інституту дослідження раку Пердью та Інституту відкриття ліків Пердью....

22.04.2024 Неврологія Нова терапевтична мішень для лікування черепно-мозкової травми

Згідно з даними Центру з контролю за захворюваннями, більшість черепно-мозкових травм виникає в результаті падінь, автомобільних аварій або насильницьких нападів, доволі часто вони виникають під час спортивних змагань або є наслідками воєнних дій. У кожному випадку зовнішня сила достатньо інтенсивна, щоби змістити мозок усередині черепа, спричиняючи значне порушення руху крові та функції гематоенцефалічного бар’єра (ГЕБ). ГЕБ – це високоселективний напівпроникний кордон, утворений ендотеліальними клітинами, який регулює перенесення речовин між системою кровообігу та центральною нервовою системою, захищаючи мозок від шкідливих або небажаних речовин у крові....