Вакцини від COVID-19 не пошкоджують плаценту під час вагітності

12.05.2021

Дослідження додає доказів того, що вакцини від COVID-19 безпечні під час вагітності

CHICAGO – нове дослідження, в якому взяли участь пацієнтки, щеплені від COVID-19 під час вагітності, в результаті якого доказів ураження плаценти не виявлено.

«Плацента схожа на «чорну скриньку» в літаку. Якщо щось піде не так з вагітністю, ми зазвичай бачимо зміни в плаценті, які можуть допомогти нам з'ясувати, що сталося», – розповів провідний автор дослідження доктор Jeffery Goldstein, патологоанатом, асистент кафедри патології Північно-Західного університету Файнберга (США). – З того, що ми можемо сказати, вакцини від COVID-19 не пошкоджують плаценту».

Дослідження було опубліковано 11 травня у журналі Obstetrics & Gynecology. На думку авторів, це перше випробування , яке вивчає вплив вакцини від COVID-19 на плаценту.

«Ми досягли етапу розподілу вакцин серед широких когорт населення і зараз спостерігаємо певну нерішучість щодо щеплень, особливо у вагітних, – зазначила співавторка дослідження докторка Emily Miller, доцентка кафедри акушерства і гінекології Північно-Західного університету Файнберга. – Наша команда сподівається, що ці дані, хоча і попередні, можуть знизити занепокоєння з приводу ризиків вакцинації під час вагітності».

Автори дослідження зібрали плаценти від 84 вакцинованих і 116 невакцинованих пацієнток після пологів і всебічно їх дослідили. Більшість учасниць, які були щеплені, отримали вакцини Moderna або Pfizer під час третього триместру вагітності.

Минулого року J. Goldstein, E. Miller у співавторстві зі співробітниками Дитячої лікарні Ен і Роберта Лурі, що у Чикаго, опублікували дослідження, в якому виявили ураження плаценти у жінок, які мали позитивний тест на вірус COVID-19 під час вагітності (порушення кровотоку між матір'ю і дитиною внутрішньоутробно). Вагітні пацієнтки, які хочуть вакцинуватися, щоб уникнути зараження хворобою, повинні почуватися безпечно, вважає E. Miller. «Ми починаємо переходити до системи захисту плода за допомогою вакцинації, а не від вакцинації», – акцентувала вона.

У квітні вчені опублікували дослідження, в якому показано, що у вагітних жінок виробляються антитіла до SARS-CoV-2 після вакцинації, які успішно передаються від матері до плода.

«Поки немовлята не можуть зробити щеплення, єдиний спосіб для них отримати антитіла – це від матері», – наголосив доктор Goldstein.

Роль плаценти в імунній системі

Плацента – перший орган, який утворюється під час вагітності. Вона виконує життєво важливі функції більшості органів плода, поки вони ще формуються, наприклад, забезпечення киснем, поки легені розвиваються, та живлення під час формування кишечника.

Крім того, плацента управляє гормонами та імунною системою і каже тілу матері вітати і плекати плід, а не відкидати його як чужорідне тіло.

«В інтернеті поширюються думки про занепокоєння тим, що вакцина може викликати імунологічну реакцію, яка змушує організм матері відкинути плід, – розповідає Jeffery Goldstein, – але висновки дослідження CHICAGO переконують нас у тому, що цього не відбувається».

Вчені також шукали патологічний кровотік між матір'ю та плодом і проблеми з кровотоком плода – про такі випадки повідомлялося лише у вагітних пацієнток, які мали позитивний тест на COVID-19.

Вчені також дослідили плаценту на наявність хронічного гістіоцитарного інтервіллозиту – ускладнення, яке може статися, якщо плацента інфікована, в даному разі SARS-CoV-2. Незважаючи на те, що це дослідження не виявило випадків у вакцинованих жінок, це дуже рідкісний стан, який вимагає більшого обсягу вибірки (щонайменше 1000 пацієнтів) для виявлення достовірної різниці між вакцинованими та невакцинованими пацієнтками.

Джерело: COVID-19 vaccine does not damage the placenta in pregnancy | EurekAlert! Science News

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Створення вакцини для боротьби з MRSA та іншими інфекціями, стійкими до антибіотиків 25.04.2024 Інфекційні захворювання Створення вакцини для боротьби з MRSA та іншими інфекціями, стійкими до антибіотиків

Метицилінрезистентний Staphylococcus aureus (MRSA) – це група грампозитивних бактерій, які генетично відрізняються від інших штамів Staphylococcus aureus. У 2019 році цей збудник спричинив понад 100 000 смертей у всьому світі через стійкість до антимікробних препаратів. Окрім цього, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2019 році стійкі до антимікробних препаратів інфекції вбили понад 1 мільйон людей у всьому світі. У лікарів і дослідників є занепокоєння, що за такої тенденції через 20 або 30 років більшість із ліків перестануть бути ефективними, що поверне людство в епоху до створення антибіотиків. У дослідженні Nature Communications співробітники Мічиганського державного університету повідомили про прорив, який допоможе впоратися із цією глобальною загрозою. Зокрема, команда створила багатонадійну вакцину-кандидат проти бактерій, стійких до антибіотиків....

23.04.2024 Інфекційні захворювання Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Нове дослідження під керівництвом Єльського університету (Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США) показує, що деяким респіраторним вірусним інфекціям, наприклад, COVID-19 і грипу, можна запобігти або вилікувати за допомогою місцевого застосування антибіотика. Команда під керівництвом Акіко Івасакі та Чарльза Дела Круза успішно перевірила ефективність неоміцину, антибіотика із групи аміноглікозидів, для запобігання або лікування респіраторних вірусних інфекцій на моделях тварин, коли його вводили через ніс. Потім дослідники виявили, що схожий підхід – цього разу із застосуванням безрецептурної мазі неоспорин, що містить неоміцин, – також викликає швидку імунну відповідь за допомогою активації інтерферон-стимульованих генів (ISG)....

15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....