Склад і структура мікробіому носоглотки корелюють із важкістю COVID-19

12.07.2021

Вірусні інфекції пов'язані зі змінами мікробіому верхніх дихальних шляхів (ВДШ) / носоглотки (НГ). Крім того, багато досліджень висувають гіпотезу про можливості «суперінфекцій» через пригнічений імунітет під час вірусного навантаження.

Мікробіом ВДШ та НГ може сприяти розвитку вірулентних патогенів, водночас коменсальна мікробіота може також пригнічувати поширення вірусів. Було показано, що ці взаємодії впливають на клінічні результати.

А як пандемія COVID-19, спричинена вірусом SARS-CoV-2, впливає на бактеріальний мікробіом ВДШ/НГ?

У недавньому дослідженні, проведеному під проводом доктора Amy K Feehan, дослідники висунули гіпотезу, що статус COVID-19 пов'язаний зі зміною мікробіому НГ, особливо у госпіталізованих пацієнтів. Результати цього дослідження підтверджують динамічні та суттєві зміни мікробіому у порожнині НГ, особливо коли пацієнти використовують допоміжний дихальний пристрій.

У цьому випробуванні дослідники вивчали склад мікробіому стосовно трьох ознак – статусу COVID-19, допомоги при диханні та використання антибіотиків. Дослідження опубліковане у виданні «Applied Microbiology».

Дослідники вивчали зразки мазків із НГ пацієнтів, які були ПЛР-позитивними щодо SARS-CoV-2, у такому діапазоні тяжкості: безсимптомні, госпіталізовані і померлі. Дослідження включало 79 позитивних зразків SARS-CoV-2 та 20 негативних зразків (контроль).

Дослідники представили демографічні дані, пов’язані зі зразками. Наприклад, така інформація, як стаціонарне лікування, використання допоміжного дихального пристрою, тяжкість COVID-19, статус куріння, вік, стать та раса.

Використовуючи метагеномне секвенування і класифікацію, вчені оцінювали мікробний склад мазків із носоглотки у хворих із SARS-CoV-2 та неінфікованих осіб.

Дослідники загалом виявили 202 роди у всіх зразках, з яких виділили 27 унікальних родів. Позитивний статус щодо COVID-19 був пов’язаний зі збільшенням представництва Serratia – вельми поширеного мікроорганізму. Примітно, що Serratia marcescens є визнаним збудником захворювань людини, в тому числі пневмонії.

Дослідники часто виявляли Serratia, Streptococcus, Enterobacter, Veillonella, Prevotella та Rothia у пацієнтів із COVID-19, які використовували допоміжні дихальні пристрої.

Цікавою знахідкою є те, що роди Finegoldia – опортуністичний збудник людини і Peptoniphilus, як правило, пов’язаний із кишковою та вагінальною мікрофлорою, були повністю відсутні у пацієнтів із COVID-19, які потребують дихальної допомоги, та присутні у пацієнтів, які не потребують респіраторної підтримки.

Відносна рясність Veillonella в окремих групах була однаковою, а відносна кількість Finegoldia була явно вищою у групі, яка використовувала антибіотики.

Дослідники також вивчали альфа-різноманітність (різноманітність у межах певної області або екосистеми; видове багатство) і бета-різноманітність (різниця в різноманітті видів між екосистемами; оборот видів).

На відміну від статусу COVID-19, дослідники виявили, що альфа-різноманітність відрізняється за віковим статусом та для людей, які курять. Загальновідомо, що вік і куріння впливають на мікробіом кишечника, шкіри та верхніх дихальних шляхів.

Водночас бета-різноманітність мікробіому суттєво відрізнялася для тих, хто переніс COVID-19, використовував допоміжні дихальні засоби, перебував у стаціонарі, а також тих, хто помер. Дивно, але дослідники спостерігали расові відмінності бета-різноманітності порожнини НГ і наголошували на необхідності проведення великого вибіркового дослідження для подальшої оцінки цього феномену.

Джерело: Composition and structure of nasopharyngeal microbiome relate to COVID-19 disease severity (news-medical.net)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами 28.03.2024 Інфекційні захворювання Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії створила та виготовила поверхню для знищення вірусів, яка може допомогти контролювати поширення хвороби в лікарнях, лабораторіях та інших середовищах високого ризику. Поверхня, виготовлена із кремнію, покрита крихітними наношипами, які пронизують віруси при контакті. Лабораторні тести з вірусом hPIV-3, який спричиняє бронхіт, пневмонію та круп, показали, що 96 % вірусів були або розірвані на частини, або пошкоджені до ступеня, коли вони більше не могли розмножуватися, щоб викликати інфекцію. Ці результати показують, що пристрій може допомогти контролювати передачу потенційно небезпечного біологічного матеріалу в лабораторіях і медичних закладах....

26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

13.03.2024 Інфекційні захворювання Педіатрія Вроджена цитомегаловірусна інфекція: як лікарі успішно впроваджують нові тести слини

У нещодавньому дослідженні вчені успішно запровадили об’єднані тести полімеразної ланцюгової реакції слини для універсального скринінгу вродженої цитомегаловірусної (ЦМВ) інфекції. Цей новий метод допомагає виявити найпоширенішу вроджену інфекцію, яка відома тим, що спричиняє втрату слуху та проблеми з розвитком. Щороку десятки тисяч новонароджених уражаються вірусом, що спричиняє дитячі неврологічні порушення із наслідками на все життя. Глобальний тягар ЦМВ є значним, і відсутність універсального методу скринінгу створює проблеми для його швидкого виявлення та лікування. ...