В Україні розпочався тиждень підтримки грудного вигодовування

03.08.2021

В Україні стартував Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, що триває щороку на початку серпня. Майже 170 країн світу долучаються до заходів із підтримки та популяризації вигодовування немовлят материнським молоком. Попри це, згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 2 із 3 немовлят не отримують виключно грудне вигодовування впродовж рекомендованих перших шести місяців. Однак глобальна мета організації — до 2025 року підвищити частку таких дітей до 50 %.

Материнське молоко — унікальний продукт харчування малюків, а грудне вигодовування — один із найефективніших способів забезпечення їхнього гармонійного психофізичного розвитку. ВООЗ і UNICEF рекомендують вперше прикладати до грудей та розпочинати годування впродовж першої години після пологів, а також продовжувати грудне вигодовування перші пів року життя дитини й не давати малюкам інших харчових продуктів, рідини, у т. ч. води.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, тому розпочинати отримувати повноцінний безпечний прикорм діти мають із шестимісячного віку, залишаючись при цьому на грудному вигодовуванні до двох років і більше.

Чому грудне молоко корисне для немовляти?

  1. Містить антитіла, що захищають малюків від найпоширеніших інфекційних хвороб, які є основними причинами дитячої смертності у світі.
  2. Має ідеальне співвідношення поживних речовин та мікроелементів, воно значно легше засвоюється, ніж штучна суміш.
  3. Грудне вигодовування зменшує ризик виникнення синдрому раптової дитячої смерті, а в довгостроковій перспективі знижує ризик появи зайвої ваги, виникнення цукрового діабету в дитячому віці.

Утім, такий тип вигодовування корисний і для матері, адже регулярне прикладання дитини до грудей:

  1. Пришвидшує післяпологове відновлення.
  2. Знижує ризик виникнення діабету та серцево-судинних захворювань, раку молочної залози, яєчників.
  3. Забезпечує особливо близький зв’язок матері з немовлям.
  4. Допомагає витрачати додаткові калорії (близько 300 калорій на день).

Що важливо знати для успішного налагодження грудного вигодовування:

  1. Немовлят треба годувати на вимогу, так часто, як вони цього потребують вдень і вночі. Отже, медичні працівники з перших годин після пологів мають допомагати жінці та заохочувати її до годування грудьми.
  2. Краще відмовитися від пляшечки чи пустушки.
  3. Мамі необхідно якомога більше відпочивати, пити достатню кількість рідини, повноцінно та раціонально харчуватися й зосередитися на догляді за дитиною, за можливості делегувавши близьким хатні обов’язки.
  4. Після початку введення прикорму не варто зменшувати кількість грудного молока. Їжу краще подавати малечі в чашці чи ложечкою. Використання пляшечки може передчасно припинити грудне вигодовування.

Джерело: В Україні розпочався тиждень підтримки грудного вигодовування (moz.gov.ua)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Педіатрія

Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей 27.03.2024 Педіатрія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії розробили метод прогнозування розвитку сепсису та органної недостатності у дітей. Сепсис – це нерегульована реакція організму на інфекцію, що призводить до небезпечної для життя дисфункції органів. Біомаркери, що характеризують дисрегульовану реакцію пацієнта при сепсисі, відсутні. Учені мали на меті розробити сигнатури експресії генів, аби передбачити дисфункцію органів у дітей із бактеріальною або вірусною інфекцією. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Child & Adolescent Health....

26.03.2024 Педіатрія Психіатрія Останні рекомендації щодо діагностики, лікування та моніторингу РДУГ

Розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) – це нейроповедінковий стан, що характеризується хронічними моделями неуважності, гіперактивності чи імпульсивності або їх поєднанням, які впливають на повсякденне функціонування людини. Хоча РДУГ можна лікувати за допомогою препаратів та інших терапевтичних підходів, це хронічний стан, за яким необхідно спостерігати протягом усього життя людини. Результати, опубліковані у двох нових статтях у журналі Pediatrics, дають відповідь на важливі питання про те, що працює для ефективної діагностики та лікування РДУГ, і вказують на поточні прогалини в дослідженнях, наприклад, як найкраще контролювати прогресування захворювання із часом. Клініцисти, відібрані Американською академією педіатрії (AAP), використовуватимуть ці дослідження для створення оновлених клінічних рекомендацій....

18.03.2024 Акушерство/гінекологія Нефрологія Педіатрія Нове дослідження пропонує потенційне рішення для новонароджених із порушенням нефрогенезу

Деякі немовлята народжуються з недостатньою кількістю нефронів, фільтруючих одиниць у нирках, які допомагають організму видаляти відходи та надлишок рідини. Через низьку вагу при народженні, діабет матері, неправильне харчування або генетичні мутації діти, які народжуються з порушенням розвитку нирок, частіше стикаються із проблемами, такими як високий кров'яний тиск і хронічна хвороба нирок. Дослідження, проведене Університетом Тулейна (Новий Орлеан, Луїзіана, США), виявило молекулу, необхідну для правильного розвитку нирок, і добавку, яка потенційно може забезпечити правильний ріст і розвиток нирок у плода....