Американський коледж акушерів і гінекологів та Товариство медицини матері-плода закликають вагітних жінок вакцинувати від COVID-19

04.08.2021

Американський коледж акушерів і гінекологів (ACOG) та Товариство медицини матері-плода (SMFM) настійно рекомендують вакцинувати всіх вагітних жінок від COVID-19.

За даними Центрів із контролю і профілактики захворювань, лише близько 16 % вагітних жінок отримали одну або дві дози вакцини від COVID-19, незважаючи на докази того, що інфекція COVID-19 у вагітних має підвищений ризик важких ускладнень і смерті.

Докторка медичних наук, професорка акушерства та гінекології в Університеті Вашингтона, членкиня експертної робочої групи ACOG з імунізації Linda Eckert зазначила в інтерв'ю, що раніше ACOG рекомендував вагітним жінкам зробити щеплення за їхнім бажанням. Зараз нагальність підвищилася, і д-ка Eckert акцентувала: «Це сильна рекомендація».

Рекомендація з’явилася після того, як було доведено, що вакцини проти COVID-19 безпечні під час вагітності.

Обидві організації заявили, що ці настанови посилилися на тлі зростаючої занепокоєності з приводу поширення штаму Delta.

Немає жодних доказів того, що вакцини від COVID-19 можуть завдати шкоди матері або плоду, заявили в ACOG.

«ACOG заохочує своїх членів рекомендувати вакцинацію своїм пацієнткам. Це означає наголошувати на відомій безпеці вакцин і підвищеному ризику важких ускладнень, пов'язаних з інфекцією COVID-19, включаючи смерть, під час вагітності, – розповів доктор медичних наук, президент ACOG J. Martin Tucker. – Зрозуміло, що вагітним потрібно почуватися впевнено при прийнятті рішення щодо вакцинації, і сильна рекомендація від свого акушера-гінеколога може мати значущу роль у цьому питанні».

Вагітні жінки відносяться до групи високого ризику через побоювання з приводу впливу COVID-19 під час і після вагітності на мати і дитину. Відтак, вагітні жінки з COVID-19 можуть мати більш високий ризик госпіталізації до відділення інтенсивної терапії.

Linda Eckert поділилася власним досвідом про те, що кілька її пацієнток відмовилися від щеплення. Жінки пояснювали небажання вакцинуватися тим, що не хочуть приймати будь-які ліки під час вагітності або що чули, що ефекти вакцин не були вивчені у вагітних жінок. «Іноді, коли я переглядаю з ними поточні дані, які надходять від вагітних та жінок, які нещодавно народили, [ці пацієнтки] можуть змінити свою думку і отримати вакцину», – розповіла Eckert.

У деяких випадках сім'я вагітної пацієнтки змушує її не робити щеплення.

У пораді ACOG/ SMFM зазначається, що вагітні жінки, які вирішили почекати і вакцинуватися після пологів, «можуть ненавмисно піддавати себе підвищеному ризику важкого захворювання або смерті».

Рекомендація поширюється на жінок після пологів.

«Тим, хто нещодавно народив і не був вакцинований під час вагітності, також наполегливо рекомендується зробити щеплення якомога швидше», – йдеться у настановах.

Джерело: ACOG, SMFM закликають усіх вагітних жінок вакцинувати від COVID-19 (medscape.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Акушерство/гінекологія

Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями? 23.04.2024 Інфекційні захворювання Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Нове дослідження під керівництвом Єльського університету (Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США) показує, що деяким респіраторним вірусним інфекціям, наприклад, COVID-19 і грипу, можна запобігти або вилікувати за допомогою місцевого застосування антибіотика. Команда під керівництвом Акіко Івасакі та Чарльза Дела Круза успішно перевірила ефективність неоміцину, антибіотика із групи аміноглікозидів, для запобігання або лікування респіраторних вірусних інфекцій на моделях тварин, коли його вводили через ніс. Потім дослідники виявили, що схожий підхід – цього разу із застосуванням безрецептурної мазі неоспорин, що містить неоміцин, – також викликає швидку імунну відповідь за допомогою активації інтерферон-стимульованих генів (ISG)....

18.04.2024 Акушерство/гінекологія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Використання оральних контрацептивів може зменшити пошкодження м’язів і сухожиль

Згідно з дослідженням Південно-західного медичного центру Техаського університету, жінки, які приймають оральні контрацептиви, можуть значно рідше стикатися із травмами опорно-рухового апарату, ніж жінки, які не приймають такі препарати. Висновки, опубліковані в Medicine & Science in Sports & Exercise, покращують розуміння потенційних захисних переваг стабільних рівнів гормонів, а також можливі занепокоєння щодо впливу гормонального дисбалансу на здоров’я опорно-рухового апарату....

15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....