Відстрочене зниження імунітету після щеплення вакциною Pfizer/BioNTech від COVID-19

09.09.2021

У дослідженні, проведеному в клініці Майо (США), вчені вивчили довгострокову ефективність вакцини BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) проти COVID-19, яку було створено на основі мРНК коронавірусу SARS-CoV-2.

Результати показали, що всупереч тому, що у повністю вакцинованих людей виникають так звані «проривні інфекції», вакцина залишається ефективною проти симптоматичного COVID-19 через кілька місяців після повної вакцинації.

Результати дослідження доступні на сервері препринтів medRxiv.

Актуальність дослідження

У США три вакцини проти COVID-19, включаючи BNT162b2 (Pfizer/BioNTech), mRNA1273 (Moderna) і Ad26.COV2.S (Johnson&Johnson / Janssen), отримали дозвіл на екстрене використання (EUA) від Управління з контролю за продуктами та медикаментами США (FDA) до лютого 2021 року. 

Згідно зі звітом Центрів із контролю і профілактики захворювань (CDC), до вересня 2021 року в США введено понад 445 мільйонів доз вакцини більш ніж 205 мільйонам осіб. З огляду на високу ефективність проти тяжкого гострого респіраторного синдрому внаслідок коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2) і симптоматичного COVID-19, мРНК-вакцина Pfizer/BioNTech нещодавно отримала повне схвалення FDA. Однак у зв’язку з ростом поширеності штаму Дельта по всій країні було зареєстровано кілька «проривних» випадків інфекції. Такі випадки можуть бути зумовлені різними факторами, як-от зниження ефективності вакцини, скасування обмежень на нефармакологічні заходи контролю (фізичне дистанціювання та обмеження пересування, масковий режим) або поява резистентних варіантів вірусу. Таким чином, щоб розірвати ланцюг передачі вірусу, важливо оцінити стійкість вакцин проти COVID-19 і впровадити відповідні стратегії.

У цьому дослідженні вчені вивчили стійкість захисту, що забезпечується вакциною Pfizer/BioNTech проти лабораторно підтвердженої симптоматичної інфекції SARS-CoV-2.

Дизайн дослідження

Дослідження проводилося на повністю вакцинованих людях, які пройшли обстеження в клініці Майо при підозрі на симптоматичну інфекцію SARS-CoV-2. Згідно із загальним протоколом, дві дози вакцини Pfizer/BioNTech вводяться з інтервалом 18–28 днів. В аналіз були включені люди, вакциновані в період із лютого по серпень 2021 року.

Вчені провели тест-негативний аналіз випадок-контроль для оцінки довговічності ефективності вакцини. Зокрема, вони використовували моделі умовної логістичної регресії для оцінки ймовірності симптоматичної госпіталізації з COVID-19 і госпіталізації без COVID-19 (негативний контроль) після повної вакцинації у певні часові точки (проміжки): 30, 60, 90, 120 і 150 днів після повної вакцинації.

Важливі спостереження

Ризик зараження SARS-CoV-2 після першої дози вакцинації

В аналізі взяли участь 15 180 осіб, які пройшли тестування на наявність COVID-19 після отримання першої дози вакцини Pfizer/BioNTech. Позитивно ідентифікована була 1061 особа. Результати дослідження показали, що ризик зараження був нижче через 150 днів після отримання першої дози вакцини у порівнянні з ризиком через 4 дні після отримання першої дози.

Крім того, вчені провели окремий комплекс аналізів з урахуванням часу вакцинації та поширеності COVID-19 у цьому регіоні на момент тестування. У цих аналізах взяли участь 974 людини з позитивним результатом і 11 371 особа з негативним результатом тесту, які були щеплені першою дозою вакцини з 1 січня 2021 року і потенційно піддавалися ризику зараження на момент повної вакцинації. У цьому аналізі не спостерігалося кореляції між ризиком госпіталізації, не пов’язаної з вірусом COVID-19, і часом, що пройшов з моменту останньої вакцинації. Важливо відзначити, що результати дослідження показали, що ризик зараження збільшується у 7 і 10 разів після 120 і 150 днів після повної вакцинації, відповідно, у порівнянні з ризиком на момент повної вакцинації. Це вказує на ослаблення вакцинального імунітету з плином часу.

Важливість дослідження

Результати дослідження демонструють, що імунітет, викликаний Pfizer/BioNTech проти симптоматичної інфекції SARS-CoV-2, поступово знижується з часом. Відповідно до отриманих результатах, учені підкреслюють необхідність введення третьої дози, розробки нових вакцин проти нових штамів вірусу і впровадження/продовження нефармакологічних заходів профілактики поширення COVID-19.

Джерела: Immunity induced by Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine declines with time, Mayo Clinic study finds

Durability analysis of the highly effective BNT162b2 vaccine against COVID-19

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень 15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....

04.04.2024 Інфекційні захворювання Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

Дальнє ультрафіолетове світло є багатонадійною новою технологією для зниження рівня вірусів, що передаються повітряним шляхом, у закритих приміщеннях, але в реальних умовах його ефективність не була оцінена. Дослідження, проведене співробітниками Колумбійського університету, показує, що таке ультрафіолетове світло дезактивує майже всі (понад 99 %) віруси, що передаються повітрям, у середовищі, де є велике скупчення людей. На думку вчених, ця технологія може працювати так само добре не тільки в лабораторних умовах, а й у реальному житті....