Щоденник медичних подій на 13-19 вересня

10.09.2021

Дорогі читачі!

До вашої уваги традиційний Щоденник медичних подій на 13-19 вересня. 

Як завжди, на вас чекає плідний тиждень зі змістовними та цікавими навчальними медичними подіями, які зацікавлять широке коло лікарів різних спеціалізацій. 

Конференції, вебінари, школи – обирайте, навчайтеся, вдосконалюйтеся!

 

13 вересня

Вебінар «Остеопороз — мовчазна епідемія»

Остеопороз — найбільш поширене системне захворювання скелета, що характеризується низькою кістковою масою і мікроструктурними змінами кісткової тканини, які призводять до підвищеної крихкості кістки та збільшення ризику переломів. Лікарі багатьох спеціальностей діагностують та лікують остеопороз, найбільш частими причинами розвитку цього захворювання є постменопауза, старіння та ендокринні захворювання.

На вебінарі «Остеопороз — мовчазна епідемія» в мультидисциплінарній команді ревматолога та ендокринолога проведемо диференційний діагноз первинного і вторинного остеопорозу, методи діагностики, розберемо методи лікування цієї патології.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Остеопороз — мовчазна епідемія» // 13 вересня 2021 року о 17:00 (google.com)


13-17 вересня

Школа невідкладних станів в акушерстві

Найбільший внесок у структуру материнської і дитячої смертності надають невідкладні стани у акушерстві: материнський сепсис, прееклампсія та еклампсія, масивні кровотечі та ін., — синдроми та стани, наявні у практиці роками.

Але наскільки непохитні стовпи лікування невідкладних станів в акушерстві? Адже за останні 10 років з'явилися нові методики, препарати, обладнання, які допомагають полегшити роботу лікаря і прискорити одужання пацієнтки.

Школа невідкладних станів в акушерстві, комбінуючи передові теоретичні знання, протоколи провідних агентств охорони здоров'я і досягнення останніх років у практичній частині, навчить:

  • Як надати необхідну допомогу і матері, і дитині.
  • За яким алгоритмом діяти в конкретній ситуації.
  • Якими діагностичними методами встановити правильний діагноз і підтвердити ефективність терапії.

Кому буде корисно і цікаво?

  • Акушери;
  • Гінекологи;
  • Анестезіологи;
  • Лікарі невідкладних станів.

Початок о 18.00

Детальніше за посиланням: Школа невідкладних станів в акушерстві (medvoice.net)


14 вересня

Вебінар «Нові підходи до лікування інтерстиціального захворювання легень, асоційованого з системними захворюваннями сполучної тканини»

Інтерстиціальне захворювання легень (ІЗЛ) при системних захворюваннях сполучної тканини (СЗСТ) досить часте явище, яке ревматологи не діагностують на початкових етапах і на яке ми досить часто не звертаємо уваги. Але ІЗД  пов'язане зі значною захворюваністю та смертністю пацієнтів. Найчастіше ІЗЛ зустрічається при системному склерозі, ревматоїдному артриті, системному червоному вовчаку, поліміозиті/дерматоміозиті, синдромі Шегрена. Хоча механізми утворення сполучної тканини при цих захворюваннях були досить добре вивчені, терапевтичні підходи до гальмування фіброгенезу до недавнього часу залишалися мало ефективними, а імуносупресивна терапія виявилася невиправданою при багатьох захворюваннях.

На вебінарі «Нові підходи до лікування інтерстиціального захворювання легень, асоційованого з системними захворюваннями сполучної тканини» розберемо основні питання діагностики та менеджменту пацієнтів з ІЗЛ, асоційованими з СЗСТ.

Запрошуємо сімейних лікарів, терапевтів, ревматологів, пульмонологів і фахівців суміжних спеціальностей

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Нові підходи до лікування інтерстиціального захворювання легень, асоційованого з системними захворюваннями сполучної тканини» // 14 вересня 2021 року о 17:00 (google.com)


14 вересня

Конференція для лікарів просто неба «Мистецтво лікування»

Організатори події запрошують лікарів-терапевтів, лікарів загальної практики – сімейної медицини, кардіологів, педіатрів, неврологів, гастроентерологів, ендокринологів, пульмонологів до участі.

На вас чекають:

  • змістовні лекції
  • запеклі медичні дебати
  • майстеркласи

Початок о 14.00

Детальніше за посиланням: Квитки на «Конференція для лікарів просто неба "Мистецтво лікування"» 14 вересня 2021 (Україна, Київ) (ticketforevent.com)


14-15 вересня

Всеукраїнська НПК «DniproProfi-2021: Мультимодальний підхід до профілактики, моніторингу та терапії професійних захворювань»

Мета DniproProfi-2021 - надати лікарям різних спеціальностей найсучаснішу об'єктивну інформацію про шляхи раннього виявлення, профілактику, моніторинг та лікування професійних захворювань.

Знані експерти різних напрямків медицини з усієї країни підготували для вас огляди новітніх наукових даних та доповнили їх клінічними випадками із власної медичної практики.

В умовах пандемії ми всі, на жаль, відчули, що професійні хвороби є і у медиків. Тож організатори виділили окремий блок  у програмі, що стосується нашого з вами професійного здоров’я! 

DniproProfi-2021 стане зручним майданчиком для обміну думками та практичними напрацюваннями між колегами та сприятиме поліпшенню якості допомоги хворим із професійними захворюваннями.

Початок о 9.00

Детальніше за посиланням: DniproProfi – Громадська організація "АРМЕД" (armed.org.ua)


14-15 вересня

Конференція «Відголоски катастрофи: що ми знаємо про постковідний синдром»

Постковідний синдром – актуальна і наболіла тема. Сьогодні накопичилося багато інформації щодо постковідного синдрому, від якого страждають мільйони людей після коронавірусної інфекції.

Вже остаточно доведено, що захворювання має відкладені негативні наслідки для здоров'я і вимагає тривалого терміну для відновлення.

Провідні українські експерти - Борис Тодуров, Ольга Голубовська, Іван Тодуров, Сергій Дубров, та інші ділитимуться з вами найактуальнішою інформацією, допоможуть вам розібратися у широкому спектрі останніх рекомендацій щодо попередження та усунення постковідного синдрому.

Кому буде цікаво?

Сімейні лікарі, ендокринологи, кардіологи, гастроентерологи, неврологи, гінекологи, інфекціоністи, анестезіологи та хірурги.

Початок о 14.00

Детальніше за посиланням: 14-15.09.21 Відголоски катастрофи: що ми знаємо про постковідний синдром - School of Innovative Medicine (sim-ukraine.com)


15 вересня

Вебінар «Гіперурикемія — лікувати не можна чекати. Де поставимо кому?»

Зараз питанням гіперурикемії присвячено дуже багато уваги у науковій літературі, оскільки з одного боку вона сприяє розвитку кардіоваскулярних захворювань, хронічної хвороби нирок, метаболічного синдрому, інсулінорезистентності, а з іншого — перешкоджає розвитку деменції, хвороби Паркінсона та бокового аміотрофічного склерозу. Крім того, відмічено, що сечова кислота відіграє роль прооксиданту всередині клітин і антиоксиданту поза клітинами.

Тож, щоб з'ясувати всі ці суперечливі моменти, запрошуємо вас на вебінар «Гіперурикемія — лікувати не можна чекати. Де поставимо кому?»

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Гіперурикемія — лікувати не можна чекати. Де поставимо кому?» // 15 вересня 2021 року о 17:00 (google.com)


15 вересня

НПК з міжнародною участю до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів: «Безпека пацієнта, безпека медицини»

Запрошуємо Вас взяти участь у міжнародній науково-практичній конференції до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів «Безпека пацієнта, безпека медицини», яка відбудеться 15 вересня 2021 року за адресою: м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33 (Торгово-промислова палата, Зал Колізей)

Організатори: Українська Федерація Професійних Медичних Об’єднань, Всеукраїнська Рада Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів, Агентство Медичного Маркетингу, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, ДУ «Інститут громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва НАМН України»

Ви дізнаєтесь більше про:

  • шляхи мінімізації кількості лікарських помилок;
  • безпекові висновки та уроки пандемії COVID19;
  • моніторинг безпеки вакцин;
  • профілактику ризиків хірургічних втручань;
  • фармаконагляд;
  • достовірну діагностику;
  • сервіс для пацієнта в сучасній медичній інформаційній системі.

Ви також візьмете участь у практичних обговореннях алгоритмів лікування, дискусіях за участю провідних експертів з міждисциплінарних питань та в розборах клінічних випадків.

Формат участі - аудиторний (кількість аудиторних учасників обмежена) та онлайн.

Початок о 9.00

Детальніше за посиланням: Науково-практична конференція з міжнародною участю до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів (docacademy.com.ua)


15-16 вересня

Регіональний конгрес «Людина та ліки – Дніпро»

Регіональний конгрес «Людина та ліки – Дніпро» продовжує обговорення актуальних питань у сфері медицини міждисциплінарного характеру.

Запрошуємо вас взяти участь у Конгресі та переконані, що формат заходу, зважаючи на його міжнародний рівень, стане надійною основою для підвищення кваліфікації, навчання та конструктивного діалогу практикуючих лікарів, науковців, учасників медичного співтовариства України та інших країн світу.

До роботи у заході запрошуємо сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, неврологів, дерматологів, ендокринологів, імунологів, гастроентерологів, гінекологів та інших спеціалістів, що зацікавлені у тематиці заходу.

У програмі заходу:

  • Міждисциплінарна школа лікарів первинної ланки в епоху COVID-19
  • Коронавірусна інфекція. Вакцини – в чому різниця?
  • Тривога та психосоматичні розлади в період пандемії COVID19
  • Больовий синдром у неврології
  • Міждисциплінарний погляд на пацієнта з коморбідністю
  • Комбінована гіпотензивна терапія: сучасний погляд на проблему
  • Гастроентерологія: стратегія проактивної терапії
  • Ожиріння та цукровий діабет
  • Гінекологічні захворювання: можливості міждисциплінарної взаємодії
  • Менеджмент кашлю у дітей
  • Покоління Z – повноцінне життя з цукровим діабетом
  • Сучасний вектор у дерматології
  • Дитяча дієтологія, нутріціологія: проблеми та досягнення
  • Нові алергени та їх прояви у дітей раннього віку
  • Вакцинопрофілактика

Детальніше за посиланням: Міжнародний конгрес «Людина та Ліки» Дніпро-Київ-Мінськ (chil-congress.com.ua)


15-17 вересня

XXIІІ Всеукраїнська НПК «Актуальні питання педіатрії» (Сідельниковські читання)

З урахуванням сучасних викликів коронавірусної інфекції, з відповідальною турботою про безпеку кожного з учасників Читань, цьогорічна конференція буде проведена у форматі онлайн.

У програмі Читань: сучасні виклики перед медициною дитинства; клініка, діагностика, лікування та профілактика COVID-19 у дітей та його ускладнень; вікові аспекти постковідного синдрому; складні клінічні випадки у дітей; імунопрофілактика як першочергове завдання педіатра та сімейного лікаря; проблемно-орієнтований підхід у медицині дитинства; інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів у дітей: сучасні рекомендації; дискусійні питання патології органів травлення у дітей; превентивні та терапевтичні стратегії в сучасній алергології дитячого віку; амбулаторні та стаціонарні аспекти антибіотикотерапії у дітей; стримування росту антибіотикорезистентності; фітотерапія в практиці лікаря первинного контакту; міждисциплінарні аспекти медичної допомоги дітям.

До участі у Всеукраїнській науково-практичній конференції запрошуються лікарі-педіатри, лікарі зі спеціальності «загальна практика – сімейна медицина», лікарі інших педіатричних спеціальностей, завідувачі та співробітники педіатричних кафедр та кафедр сімейної медицини закладів вищої освіти та закладів післядипломної освіти, профільних науково-дослідних установ МОЗ України та НАМН України.

В межах Читань для науково-педагогічних та наукових працівників закладів вищої освіти та профільних наукових установ буде проведена навчально-методична нарада з викладання педіатричних дисциплін на до- та післядипломному етапах.

Початок о 9.00

Детальніше за посиланням: Запрошуємо Вас взяти участь в роботі XXІІІ (щорічної) Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання педіатрії» – Сідельниковські читання (conference-sidelnikov.org.ua)


15-18 вересня

Науково-освітній проект «Школа ендокринолога»

«Школа ендокринолога» - це якісно новий рівень циклової освіти для фахівців, що займаються діагностикою та лікуванням хворих із різною ендокринною патологією, це сучасна і найбільш актуальна інформація, а також унікальна можливість ознайомитися з новими напрямками у ендокринології та медицині в цілому.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням: Програма ШЕ Львів 15-18.09.21_а5х8_ЛАВ_МАКЕТ.pdf - Google Диск

Початок о 9.30

Детальніше за посиланням: (19) Школа Ендокринології | Facebook


16 вересня

Вебінар «Найчастіші помилки у ревматології — розбір на прикладі клінічних ситуацій»

Ревматологія — одна з найскладніших сфер в медицині, оскільки ревматичні захворювання перебігають із ураженням усіх органів і систем. Крім того, наявність перехресних форм — ревматоїдоподібний варіант подагричного артриту, поліартикулярний варіант псоріатичного артриту, спондилоартроз на тлі спондилоартриту, паранеопластичні артрити й т.д. ускладнюють діагностику.

На вебінарі «Найчастіші помилки в ревматології — розбір на прикладі клінічних ситуацій» обговорюватимуться нагальні питання з диференційної діагностики, клінічних «підказок» та багато інших аспектів сучасної ревматології.  

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Найчастіші помилки в ревматології — розбір на прикладі клінічних ситуацій» // 16 вересня 2021 року о 17:00 (google.com)


16 вересня

Телеміст «Штам Дельта»

Запрошуємо на телеміст «Штам "Дельта". Досвід міжнародних експертів», де провідні спеціалісти поділяться практичним досвідом лікування COVID-19 на різних етапах захворювання. 

Під час заходу Ви дізнаєтесь про: 

  • діагностику ранньої коронавірусної інфекції 
  • особливості штаму “Дельта” 
  • критерії до госпіталізації 
  • принципи лікування коронавірусної пневмонії 
  • як розпізнати початок розвитку важкої пневмонії при COVID-19 
  • тактика ведення хворих із важким перебігом коронавірусної інфекції 
  • раціональна антибіотикотерапія ускладнень COVID-19 
  • особливості ведення пацієнтів із коморбідною патологією 

Початок об 11.00

Детальніше за посиланням: InfusionTherapy


16-18 вересня

VII З'їзд Української Асоціації Нейрохірургів

На вас чекають змістовна і насичена програма, провідні експерти галузі з України, Великобританії, Ізраїлю, Німеччини, Швейцарії, Сербії, Австрії та ін.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням: FINAL-PROGRAM-16-18.09.pdf - Google Диск

Початок о 8.30 

Детальніше за посиланням: VII З'їзд Української Асоціації Нейрохірургів (rimononline.in.ua)


17 вересня

Інновації в лікуванні риносинуситів та отитів. Що нового?

Цю мультидисциплінарну панель для вас проведуть Юрочко Федір Богданович - львівська ОДКЛ «ОХМАТДИТ», віце-президент Асоціації дитячих оториноларингологів України, представник України в Раді European Society of Pediatric Otorhinolaryngology, Академія оториноларингології ЄВРОЛОР та Молочек Юрій Анатолійович - доцент, кандидат медичних наук, лікар-отоларинголог вищої категорії, зав. відділення дитячої отоларингології НДСЛ «ОХМАТДИТ».

Початок о 18.00

Детальніше за посиланням: 17.09.21 Інновації в лікуванні та профілактиці гострих і рекурентних респіраторних інфекцій. Що нового? (asprofosvit.com)


17 вересня

Міждисциплінарний тренінг з оволодіння практичними навичками «Психосоматична практика: дерматологія»

Модератор - Чабан Олег Созонтович

Програма заходу:

  • Психіка та шкіра

Святенко Тетяна Вікторівна, професор кафедри шкірних та венеричних хвороб Дніпропетровської медичної академії д.м.н., професор (Дніпро, Україна)

  • Обсесивно-компульсивні розлади: Фокус на тіло.

Хаустова Олена Олександрівна, професор кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії медико-психологічного факультету Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, д.м.н., професор (Київ, Україна)

До участі запрошуються лікарі за спеціальностями: дерматологія, психіатрія, загальна практика / сімейна медицина, фізична та реабілітаційна медицина.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Психосоматична практика: Дерматологія - 17 вересня 2021 року | . (mediamed.com.ua)


17 вересня

Науково-практична школа сімейної медицини «FamilyDermCase: практичний досвід від провідних спеціалістів»

Школа стане платформою, яка об’єднає лікарів сімейної медицини та провідних спікерів, що розкриють для вас передові напрямки сучасної дерматологічної практики.

Під час заходу ви зможете:

  • почути про новітні підходи та дерматологічні новинки, які можна ефективно використовувати у власній роботі з пацієнтами;
  • вдосконалити свої професійні навички;
  • перевірити свої знання.

Захід передбачає:

  • сучасні та актуальні доповіді запрошених спікерів;
  • розгляд клінічних випадків;
  • дискусію між спікерами і учасниками в онлайн чаті;
  • анкетування від компанії Q&Q Digital;
  • розіграш призів.

Початок о 16.00

Детальніше за посиланням: Науково-практична школа сімейної медицини FamilyDermCase: практичний досвід від провідних спеціалістів 17 вересня 2021 року (derm-case.com.ua)


17-18 вересня

НПК з міжнародною участю «Cardiometabolic GRAND ROUND»

Це унікальна конференція, призначена зібрати в одному місці українських лікарів та провідних незалежних зарубіжних фахівців для обміну досвідом у лікуванні кардіометаболічних хвороб.

Лекції науково-практичної конфереції з міжнародною участю GRAND ROUND присвячені найбільш цікавим питанням, які стосуються патогенезу кардіометаболічних хвороб, сучасних даних доказової медицини і технологічним проривам в лікуванні метаболічних захворювань.

На учасників чекає поєднання спілкування в залі та онлайн діалогів, дискусійний клуб та лекції іноземних спікерів, тематичні воркшопи та обговорення клінічних випадків.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням: GR_programma_inet-0609.pdf (uda-congress.org)

Початок о 12.00

Детальніше за посиланням: UDA – Ukrainian Diabetes Assosiation (uda-congress.org)


18 вересня

Конференція «Запалення і Здоров’я нервової системи: від теорії до практики»

Наявність запалення в організмі безумовно впливає на нервові процеси і збільшує ризик неврологічних захворювань. І саме зв’язок нервової та імунної систем яскраво продемонструвала коронавірусна інфекція. На конференції поглянемо на організм як на єдину біологічну систему для об’єктивної оцінки стану здоров’я, вибору методів корекції та відновлення при неврологічних захворюваннях.

На конференції буде розглянутий зв’язок нервової системи з імунною (а саме – запальними процесами) з різних ракурсів. Спікери торкнуться наступних питань:

  • компетенції сімейного лікаря та невролога у супроводі пацієнтів із запальними процесами;
  • проміжні результати дослідження впливу комплексного засобу Траумель С на процес завершення запалення;
  • взаємозв’язок між аутистичними розладами, станом шлунково-кишкового тракту та нейрозапаленням;
  • сучасні можливості профілактики, корекції та реабілітації у неврології;
  • додаткові терапевтичні методики для підвищення ефективності лікування неврологічних хворих.

Початок о 10.00

Детальніше за посиланням: Запалення і Здоров'я нервової системи: від теорії до практики | УАБМ (uabm.org)


19-22 вересня

ХІІІ З’їзд оториноларингологів України

Програма заходу включатиме:

  • Сучасні методи діагностики та лікування пацієнтів із захворюваннями верхніх дихальних шляхів;
  • Діагностика та лікування захворювань органа слуху та вестибулярного апарату;
  • Різні питання оториноларингології та суміжних спеціальностей;
  • Сучасні методі діагностики та лікування онкологічних захворювань ЛОР-органів;

Із детальною програмою можна ознайомитися за посиланням: Вельмишановний ________________ (ents.com.ua)

Початок о 18.00

Детальніше за посиланням: УКРАЇНСЬКЕ НАУКОВЕ МЕДИЧНЕ ТОВАРИСТВО ЛІКАРІВ ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІВ (ents.com.ua)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...