Французька назальна вакцина проти SARS-CoV-2 гарантовано перейде до клінічної фази випробувань у 2022 році

22.09.2021

На відміну від внутрішньом'язових вакцин, тільки назальні вакцини здатні блокувати вірус та стимулювати місцевий імунітет у слизовій оболонці носа, тобто – вхідних воротах проникнення і розмноження вірусу. Вакцина-кандидат, розроблена командою BioMAP (Франція), посяде позицію вже восьмої назальної вакцини, яка сьогодні починає клінічні випробування у світі.

Ця технологія назальної вакцини вже довела свою ефективність як бар'єр проти зараження токсоплазмозом у приматів.

У партнерстві з біотехнологічною компанією Vaxinano команда вже успішно розробила ефективну вакцину для захисту мавп від токсоплазмозу. Ця стабільна нетоксична назальна вакцина розроблена на екстракті загального білка з Toxoplasma gondii – інфекційного агента, інкапсульованого у наночастинки на основі крохмалю і ліпідів (технологія Vaxinano).

Назальна вакцина-кандидат проти SARS-CoV-2 створена за аналогічною технологією. Вакцина, що складається з білка Spike з іншими вірусними білками, які не зазнають мутацій, захищатиме вакцинованих людей незалежно від мутованих циркулюючих штамів коронавірусу.

Ця вакцина була вперше випробувана in vivo на доклінічній мишачій моделі. Два назальних застосування з інтервалом три тижні викликали сильну гуморальну імунну відповідь, зокрема, на слизовій оболонці з нейтралізуючим імуноглобуліном А (IgAs), який є поліспецифічним проти різних штамів SARS-CoV-2, поряд із клітинною відповіддю в носових порожнинах і легенях. Захисна ефективність вакцини також оцінювалася з огляду виживання і відсутності клінічних ознак після зараження вакцинованих тварин. За результатами випробувань, 100 % особин вижили без клінічних ознак (респіраторний дистрес, втрата ваги тощо) на відміну від невакцинованої контрольної групи. По-друге, вакцина була протестована на контагіозність на моделі сирійського хом'яка, яка імітує патофізіологію COVID-19 у людини. І знову були отримані вражаючі результати: вірус не був виявлений у легенях і носі вакцинованих/інфікованих тварин, тоді як невакциновані/інфіковані тварини показали високий рівень вірусної РНК як у легенях, так і у порожнині носа. Ці результати значною мірою передбачають ефективність вакцини для людей.

Неінвазивна вакцина, що легко вводиться як перша доза або ревакцинація

Технічно вакцина буде вводитися за допомогою невеликого адаптера, розміщеного на кінці шприца без голки, що дозволить забезпечити ідеальну дифузію у порожнині носа. Зараз у співпраці з групою Recipharm/Resyca проводиться оцінка пристрою, розробленого для цієї вакцини для людей. Неінвазивна і з мінімальними вимогами до логістики, ця базова система вакцинації дозволить поширити її Європою та далеко за її межами. Більше того, вакцина дуже стабільна при кімнатній температурі та ще довше при температурі 4 °C і, таким чином, не потребує особливих вимог щодо логістики, обов'язкової для підтримки цілісності холодового ланцюга, що ускладнює постачання вакцин у деякі країни.

Таким чином, ця вакцина може бути призначена для невакцинованого населення для захисту від важкого та помірного перебігу COVID-19 і стати «бустером» для вже вакцинованого населення для запобігання передачі вірусу.

Перехід до клінічної фази при підтримці ANRS / Maladies infectieuses émergentes запланований на другу половину 2022 року з перспективою виведення вакцини на ринок у 2023 році.

Джерело: A 100% French nasal vaccine against SARS-CoV-2 to move into the clinical phase in 2022

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями? 23.04.2024 Інфекційні захворювання Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Нове дослідження під керівництвом Єльського університету (Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США) показує, що деяким респіраторним вірусним інфекціям, наприклад, COVID-19 і грипу, можна запобігти або вилікувати за допомогою місцевого застосування антибіотика. Команда під керівництвом Акіко Івасакі та Чарльза Дела Круза успішно перевірила ефективність неоміцину, антибіотика із групи аміноглікозидів, для запобігання або лікування респіраторних вірусних інфекцій на моделях тварин, коли його вводили через ніс. Потім дослідники виявили, що схожий підхід – цього разу із застосуванням безрецептурної мазі неоспорин, що містить неоміцин, – також викликає швидку імунну відповідь за допомогою активації інтерферон-стимульованих генів (ISG)....

15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....