Щоденник медичних подій на 25-31 жовтня

25.10.2021

Дорогі читачі!

Вітаємо у Щоденнику медичних подій! У нашій щотижневій рубриці ви можете ознайомитися із цікавими подіями української медичної спільноти на наступний тиждень та запланувати учать у семінарах, вебінарах, конференціях.

Тож обирайте, навчайтеся, вдосконалюйтеся!

 

25 жовтня

Вебінар «СПКЯ від підліткового періоду до менопаузи. Диференційований підхід»

На Вас чекає розмова за темами:

  • Сучасні стратегії менопаузальної терапії і гормональної контрацепції
  • Індивідуальний підбір препаратів
  • Тактика дій, коли жінка має свою думку до гормональної контрацепції і до лікування симптомів клімаксу

Також у вас буде можливість поставити питання в режимі online Ауріці Альбертівні Сухановій – д. мед. наук, професорці кафедри акушерства, гінекології та репродуктології НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

Початок о 14.00

Детальніше за посиланням: Hippocrates


26 жовтня

II-й телеміст «Ведення пацієнта з астмою, ХОЗЛ. Лікування в стилі «ІЗІ»

Неухильне зростання захворюваності на COVID-19 вимагає більшої уваги до даної проблеми з боку фахової медичної спільноти.

Пацієнти із бронхіальною астмою і ХОЗЛ потребують постійної та експертної медичної допомоги.

Разом з тим, ведення пацієнтів із хронічними бронхообструктивними захворюваннями ускладнюється за рахунок:

  • збільшення важких пацієнтів з СOVID-19
  • зменшення доступності лікарів
  • зниженням кількості звернень пацієнтів, внаслідок страху зараження COVID-19
  • розповсюдження некоректної інформації про високу летальність таких пацієнтів, потребу у відміні інгаляційних стероїдів

Сьогодні медична спільнота декларує – за нових умов терапія пацієнтів із астмою та ХОЗЛ повинна забезпечити найбільш ефективний контроль симптомів і профілактику загострень.

Під час телемосту будуть розглянуті важливі теми: 

  • Що таке терапія у стилі «ІЗІ»
  • Простота у лікуванні, чому про це говорять глобальні стратегії лікування астми, ХОЗЛ?
  • Як мотивувати пацієнта з астмою чи ХОЗЛ лікуватися?
  • Як Українські реалії впливають на контроль астми та ХОЗЛ? Що потрібно лікарю врахувати?
  • Чи будуть внесені Інгаляційні стероїди у протокол лікування COVID-19, POST-COVID?

Початок о 13.00

Детальніше за посиланням: InfusionTherapy


26 жовтня

PedSMART Consilium «Пухлини в серці – погляд дитячого кардіолога». Розгляд клінічних випадків

Пухлини в серці – патологія, яку можна виявити при скринінговому обстеженні серця дитини. Що робити далі? Адже довгий час вони можуть бути асимптомними та не спричиняти занепокоєння, проте перші ж ознаки нерідко призводять до тяжких наслідків.

Чи є необхідність ургентного оперативного втручання? У якого спеціаліста повинна спостерігатись дитина?

На заході будуть розглянуті питання кардіологічних аспектів спостереження за дітьми з пухлинами в серці.

Спікери:

Гончарь Маргарита, д.мед.н, проф., завідувачка кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету, дитячий кардіоревматолог, лікар УЗД

Бойченко Альона, д.мед.н, доцентка кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету, неонатолог, лікар УЗД

Саніна Ірина, к.мед.н, доцентка кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету, лікар функціональної діагностики

Онікієнко Олександр, к.мед.н, асистент кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету, лікар функціональної діагностики

Початок о 19.00

Детальніше за посиланням: PedSMART Consilium (uaps.org.ua)


26 жовтня

Вебінар «Ревматологічні препарати — кому, коли, як довго?»

Основні препарати в ревматологічній практиці, крім глюкокортикоїдів — це НПЗП та синтетичні хворобомодифікувальні протиревматичні препарати (ХМПРП). Вони мають певні показання та протипоказання, дози для застосування в залежності від патології та активності процесу, але часті побічні дії не дають нам можливості підвищити дозу до дієвих.

На вебінарі «Ревматологічні препарати — кому, коли, як довго?» розбератимуться питання щодо тривалості, цілей призначення ХМПРП у ревматологічній практиці. Обговорюватимуться показання, протипоказання та контроль на тлі прийому НПЗП, гідроксихлорохіну, азатіоприну, метотрексату, сульфасалазину, лефлуноміду, мофетилу мікофенолату, циклофосфаміду та інших ревматологічних препаратів та як пройти весь цей період із пацієнтами та отримати позитивний результат.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Ревматологічні препарати — кому, коли, як довго?» // 26 жовтня 2021 року о 17:00 (google.com)


26 жовтня

ДОКонгрес «Ожиріння та діабет»

Основною метою ДОКонгресу є долучення висококваліфікованих українських фахівців до світової спільноти у боротьбі з ожирінням як хворобою та корекції метаболічних порушень, пов’язаних із надлишковою масою тіла.

До участі у ДОКонгресі запрошуються вчені, лікарі, дослідники, студенти, підприємці, які мають відношення до сфер діагностики та лікування ожиріння та діабету, медичної та немедичної галузей, пов’язаних із ендокринологією. Участь у ДОКонгресі 2021 року буде корисною як практикуючим лікарям, так і представникам академічної спільноти, які працюють у всіх сферах охорони здоров’я.

Головним завданням ДОКонгресу є окреслення основних векторів та напрямів у роботі I-го Всеукраїнського конгресу з міжнародною участю «ОЖИРІННЯ ТА ДІАБЕТ», проведення якого заплановано навесні 2022 року.

ДОКонгрес «Ожиріння та діабет» також наддасть учасникам початкове розуміння проблем, що виникають у зв’язку з ожирінням та діабетом і майбутніх засобів їх вирішення, а також забезпечить мережу спілкування між видатними вченими, дослідниками, бізнес-лідерами, експертами у сфері ожиріння та діабету, які візьмуть участь у I-му Всеукраїнському конгресі з міжнародною участю «ОЖИРІННЯ ТА ДІАБЕТ» навесні 2022 році.

Початок о 10.00

Детальніше за посиланням: ДОКонгрес з міжнародною участю «Ожиріння та діабет» (overweight-and-diabetes.com.ua)


26-27 жовтня

Третя всеукраїнська конференція з функціональної медицини «Коморбідність на тлі коронавірусної хвороби у практиці лікаря функціональної медицини»

Фахівці усього світу відзначають, що здоров’я перехворілих COVID-19 не буде колишнім навіть у тих пацієнтів, які перенесли хворобу в легкій або безсимптомній формі. COVID -19 здатний викликати важкі ускладнення з боку серця, легенів, мозку, нирок, судин і інших життєво важливих систем і органів людини. Наслідки коронавирусной інфекції не менш небезпечні, ніж сама інфекція. Якщо упустити їх розвиток, вони можуть привести до серйозних ускладнень.

Отже, основні програмні питання конференції будуть присвячені постковідному синдрому:

– що таке постковідний синдром
– особливості лікування та діагностики в розрізі лікаря функціональної медицини
– фактори ризику 
– профілактика ускладнень
– нутритивна реабілітація
– вплив генетики та метаболоміки на важкість та тривалість перебігу
– підвищена проникність кишечника
– клінічні приклади

Запрошуємо до участі дієтологів, гастроентерологів, ендокринологів, лікарів сімейної медицини, алергологів, інфекціоністів, терапевтів, неврологів, імунологів, генетиків.

Початок о 10.00

Детальніше за посиланням: ТРЕТЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ З ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ – УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ (Університет) (uafm.org.ua)


26-29 жовтня

Національний конгрес ревматологів України

Конгрес буде організований у гібридному форматі, що поєднує «живі» offline засідання, майстер класи (із обмеженою кількістю учасників) та одночасну їх трансляцію на YouTube-каналі.

Програма Конгресу – результат спільних зусиль науковців Європейського альянсу асоціації ревматологів (EULAR) та провідних вчених нашої країни.

Засідання Конгресу будуть присвячені найактуальнішим темам ревматології та внутрішньої медицини, передбачають фахове висвітлення мультидисциплінарних питань і зможуть зацікавити лікарів різних спеціальностей.

Детальніше за посиланням: VIII НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС РЕВМАТОЛОГІВ УКРАЇНИ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЬЮ - Rheuma Hub


27 жовтня

Регіональний конгрес із міжнародною участю «Людина та ліки» – Одеса

Організатори заходу раді запросити Вас взяти участь у Регіональному конгресі з міжнародною участю «Людина та ліки» – Одеса, який продовжить обговорення актуальних питань у сфері медицини міждисциплінарного характеру та відбудеться у форматі онлайн.

До роботи у заході запрошуємо сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, неврологів, дерматологів, ендокринологів, гастроентерологів, імунологів, гінекологів та інших спеціалістів, що зацікавлені у тематиці заходу.

У програмі заходу:

  • Школа лікарів первинної ланки в епоху COVID-19:
  • Міждисциплінарний погляд на пацієнта з коморбідністю
  • Комбінована гіпотензивна терапія: сучасний погляд на проблему
  • Ожиріння та цукровий діабет
  • Лабораторні методи обстеження
  • Менеджмент бронхіальної астми
  • Сучасний вектор у дерматології
  • Вакцинопрофілактика

Початок о 9.00

Детальніше за посиланням: Міжнародний конгрес «Людина та Ліки» Одеса-Україна-Молдова (chil-congress.com.ua)


28 жовтня

2-й Трансатлантичний круглий стіл Covid-19: новi штами. Тактика лікаря від виявлення до лікування

Трансатлантичний круглий стіл організований в зв'язку з новою інформацією щодо штамів, діагностики, варіантів перебігу і протоколів лікування COVID-19. Захід допоможе глядачам перейняти актуальний, підтверджений дослідженнями досвід колег - і застосувати його на практиці з метою оптимізації роботи свого відділення і поліпшення клінічних результатів у своїх пацієнтів.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: 2-й Трансатлантичний круглий стіл «Covid-19: нові штами. Тактика лікаря від виявлення до лікування» (medvoice.net)


28 жовтня

Вебінар «Інфекції органів малого тазу»

Основні програмні питання:

Гінекологія

  • Клініка і типові збудники. Що нового? Огляд новин IUSTI.
  • Хто є лідером у топ-5? Чи чекає нас суперінфекція?
    Тонкощі обстеження, конкуренція методів.
  • ПЛР vs селективні бакпосіви
    Розворот на рецидив - які механізми сприяють рецидиву інфекції.
  • Дефіцит імунітету, який не закриєш женьшенем.
    Чи можливе лікування без антибактеріальної терапії?
  • Спойлер: так. Слідкуйте за новинкою.
    Вагітність та інфікування, чи реально перемогти?
  • Що загрожує мамі і дитині?
    Нові можливості у активації захисних сил.
  • Огляд методик off-label. Чи мають вони право на життя.

Урологія

  • Запальні процеси нижніх сечовивідних шляхів
  • Гострий цистит та хронічне запалення сечового міхура 
  • Принципи диференційної діагностики інфекцій сечовивідних шляхів
  • Підходи до діагностики лікування поверхневих новоутворень сечового міхура (лейкоплакія і пухлини).

Початок о 15.00

Детальніше за посиланням: 28.10.21 15:00 Інфекції органів малого тазу (prostirua.com)


28 жовтня

Вебінар з міжнародною участю «Лікування атак мігрені: як забезпечити пацієнтам кращий рівень допомоги»

Основні теми заходу:

  • Тягар мігрені в сучасному світі - відкриті питання та незадоволені потреби
  • Лікування мігрені - огляд існуючих підходів та опцій
  • Пацієнтоорієнтований підхід в терапії атак мігрені
  • Успішні стратегії у веденні пацієнта з мігренню — клінічний розбір

До участі запрошуються

  • лікарі-неврологи
  • науковці
  • сімейні лікарі
  • організатори охорони здоров'я
  • інші зацікавлені в тематиці спеціалісти

Початок о 16.00

Детальніше за посиланням: Лікування атак мігрені – як забезпечити пацієнтам кращий рівень допомоги, 28 жовтня 2021 (rimononline.in.ua)


28 жовтня

Науково-практична конференція з міжнародною участю «Інфекційні хвороби сучасності: виклики, проблеми, шляхи вирішення»

НПК присвячена 135-річчю з дня народження професора А.М. Зюкова

Основні програмні питання:

  • Коронавірусна хвороба: діагностика, перспективи лікування та про­філактика.
  • Гемоконтактні інфекції: сучасний стан проблеми.
  • Резистентність збудників до антимікробних препаратів та шляхи її подолання.
  • Профілактика інфекційних хвороб.
  • Медицина подорожей як мультидисциплінарна проблема.
  • Актуальні інфекційні та паразитарні хвороби в Україні: підходи до діагностики та лікування.

До участі у роботі конференції запрошуються лікарі за спеціальністю: інфекціоністи, дитячі інфекціоністи, лікарі загальної практики/сімейної медицини, завідувачі та спеціалісти науково-дослідних лабораторій, лікарі станції/відділення швидкої та невідкладної медичної допомоги, терапевти, педіатри.

Кураторка: Голубовська Ольга Анатоліївна, професорка, докторка медичних наук, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця. 

Детальніше за посиланням: Інфекційні хвороби сучасності: виклики, проблеми, шляхи вирішення (28 жовтня 2021 року) | . (mediamed.com.ua)


28-29 жовтня

Науково-практична конференція з міжнародною участю «Новітні технології в педіатричній науці, практиці та освіті»

Основна наукова ідея конференції - обговорення та оптимізація спеціалізованої медичної допомоги дітям.

Конференція пройде у вигляді основних секційних засідань, темами яких стануть: профілактика, діагностика, раціональна фармакотерапія з позиції доказової медицини та оптимізація первинної педіатричної допомоги при алергічних, імунологічних, ендокринологічних, гастроентерологічних, спадкових, метаболічних та гострих респіраторних захворювань у дітей.

У конференції візьмуть участь провідні вчені та практичні лікарі-педіатри, неонатологи та сімейні лікарі (понад 600 осіб) з усіх регіонів України, а також колеги із зарубіжних країн, у тому числі Австралії та Молдови.

Початок о

Детальніше за посиланням:


28-30 жовтня

Академія інсульту – 2021

У програмі заходу:

  • Зіркова лекція «Діагностика та лікування лакунарних інсультів» - професорка Наталія Рост, США
  • Школа профілактики інсульту
  • Розбудова сучасної системи інсультної допомоги в Україні
  • Спеціальна сесія: Лікування спастичності з використанням ботуліничного нейротоксину типу А: міждисциплінарний консенсус
  • Спільне пленарне засідання Українсько асоціації боротьби з інсультом та Української асоціації фізичної терапії: Питання організації надання реабілітаційних послуг у стаціонарі
  • План дій боротьби з інсультом в Україні
  • Науковий семінар: Рідкісні причини інсульту
  • Науковий симпозіум Актуальні проблеми неврології
  • Науковий семінар: Ліпідознижувальна терапія у пацієнтів після інсульту.
  • Школа нутриціології: Особливості нутритивної підтримки у пацієнтів з інсультом
  • Спеціалізований захід для лікарів – радіологів: Нейровізуалізація у найгострішому періоді ішемічного інсульту
  • Друга Школа тромболітичної терапії при гострому ішемічному інсульті

Початок о 12.15

Детальніше за посиланням: | УАБІ (uabi.org.ua)


28-30 жовтня

Науково-практична конференція «Гастротандем: на стику дисциплін»

Тематика конференції:

  • Фактори ризику та причини захворювань шлунково-кишкового тракту
  • Вдосконалення діагностики та лікування захворювань шлунково-кишкового тракту
  • Розбір складних клінічних випадків
  • Вікові особливості перебігу захворювань шлунково-кишкового тракту

Формат заходу включає

  • Лекції з основних напрямків конференції
  • Практичні обговорення
  • Алгоритми лікування
  • Командні розбори клінічних випадків
  • Дискусії за участю провідних експертів з міждисциплінарних питань

Початок о 9.00

Детальніше за посиланням: Гастротандем (mam.net.ua)


28-30 жовтня

Науково-практична конференція з міжнародною участю «Рефракційний пленер 2021»

У наукову програму конференції включено широкий спектр актуальних питань сучасної офтальмології, секційні та пленарні засідання, сателітні симпозіуми, «жива хірургія». Вказаний захід є загальнодоступним для лікарів, спеціалістів медичної сфери діяльності, науковців, представників фармацевтичних компаній, медичних громадських організацій.

Конференція проводиться у гібридний спосіб: offline та online з дотриманням вимог щодо санітарних норм під час COVID-19. Відбудеться трансляція заходу. E роботі конференції братиме участь близько 2000 вітчизняних та зарубіжних фахівців. Кожен учасник конференції зможе відвідати виставку, ознайомитися з новими препаратами, медичним обладнанням (online та offline), інформаційні імідж –блоки сформують пріоритетність застосування.

Доповіді, майстер-класи, семінари та тренінги відомих українських та закордонних науковців міститимуть найактуальнішу на сьогодення інформацію:

  • Рефракційна хірургія рогівки: результати при ускладненнях після LASIK або PRK
  • Перехід від хірургії катаракти до рефракційної хірургії катаракти
  • Методи і пристрої для хірургічної реконструкції травматичних дефектів райдужної оболонки ока
  • Поточний стан CXL: суперечки та рекомендації
  • Сучасне лікування пресбіопії
  • Рогівкова інтрастромальна та фемтосекундна рефракційна хірургія
  • Скринінг та лікування захворювань очної поверхні у хірургічного пацієнта
  • Оновлення в лікуванні глаукоми – клінічні проблеми та інновації
  • Хвороба очної поверхні – проблеми та ідеї
  • Подорож по заміні кришталика: розуміння потреб пацієнта в сьогоднішній новій нормі
  • Спрощення складнощів в хірургії катаракти
  • Лікування пошкоджень рогівки
  • Показання та строки проведення операції з видалення катаракти при ВМД
  • Трансплантація рогівки в епоху COVID-19
  • Закриття та відновлення вашої практики під час пандемії COVID-19: досвід приватної клініки
  • Уроки з кризи COVID-19 в офтальмології
  • Штучний інтелект: подорож від його основи до навчання для рідкісних патологій
  • Виявлення ектазій рогівки та дефектів сітківки на основі штучного інтелекту
  • Нові методи терапевтичного лікування різних форм глаукоми
  • Гіалуронова кислота в офтальмології
  • Травмована рогівка – трансплантація як варіант вибору лікування в Українських реаліях
  • Внутрішньоочні дитячі імплантати – Коли? Для чого? Наслідки?
  • Порушення окорухового апарату ока
  • Рефракційна патологія
  • Медикаментозне лікування очних хвороб

Детальніше за посиланням: Рефракційний Пленер 2021 | Рефракційний Пленер (plener.kiev.ua)


29 жовтня

Вебінар «Кишкова мікрофлора. Етапи формування мікробіоценозу здорової людини»

Ключові теми:

  • Корисні та шкідливі кишкові бактерії
  • Чинники, що впливають на розвиток здорового мікробіоценозу
  • Практичні рекомендації щодо формування мікробіоценозу здорової людини
  • Відновлення кишкової мікрофлори
  • Культура вживання та міфи щодо кисломолочних продуктів

Початок о 15.00

Детальніше за посиланням: 29.10.21 Кишкова мікрофлора - Етапи формування мікробіоценозу здорової людини (prostirua.com)


29 жовтня

Онлайн-конференція «День псоріазу 2021»

Щорічно, 29 жовтня, весь світ відзначає ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПСОРІАЗУ. Українська Національна Асоціація Псоріазу за підтримки Medical Knowledge Hub запрошує пацієнтів та лікарів до участі в Онлайн-конференції, присвяченій цій важливій події.

Захід буде складатися з двох блоків: окремо для лікарів і для пацієнтів, та призначений об'єднати зусилля лікарів, пацієнтів, медичних закладів та всіх небайдужих до цієї проблеми людей для того, щоб полегшити страждання хворих на псоріаз.

Для лікарів захід охопить наступну тематику:

Тривалий хронічний перебіг псоріазу, часті рецидиви, численна коморбідна патологія та психоемоційна дезадаптація хворих дозволяють розглядати цю медичну проблему як соціальну. Тому, вкрай важливо, підвищити обізнаність всіх спеціалістів, з якими контактує хворий, щодо проблеми псоріазу та покращити доступ до сучасного ефективного лікування тих людей, які цього справді потребують.
Під час заходу провідні експерти-дерматологи будуть ділитися найновішою інформацією з питань діагностики, лікування та тактики ведення пацієнтів на псоріаз.

Конференція буде цікавою для лікарів-дерматологів, лікарів сімейної медицини, педіатрів, ревматологів та суміжних фахівців.

Початок о 10.00

Детальніше за посиланням: Medical Knowledge Hub: Онлайн-конференція ДЕНЬ ПСОРІАЗУ 2021 (medknowhub.com)


29-30 жовтня

DERMx SUMMIT 2021

Голова подія року у галузі дерматології.

Більше як 70 спікерів. Більше 10 тисяч учасників. 20 годин якісного контенту.

Тематика заходу охопить наступні напрямки:

  • Пластична хірургія
  • Дерматологія
  • Дерматологічні проблеми, пов’язані із Covid-19
  • Дерматологія-алергологія
  • Ревматологія
  • Ендокринологія
  • Інновації у дерматології

та багато іншого.

Детальніше за посиланням: DERMx Summit 2021


29-30 жовтня

Науково–практичний семінар «Метаболічний синдром в ендокринно-гінекологічному аспекті»

Наукова програма семінару передбачає доповіді провідних медичних експертів України в галузі акушерства та гінекології, репродиктології, дієтології, ендокринології та ін.

Програмні напрямки:

Ожиріння: виклики сьогодення

Ожиріння: боротьба заради зародження життя

У рамках заходу пройдуть Workshop за темами: «Влада віку», «Метаболічний синдром в ендокринно-гінекологічному аспекті».

Детальніше за посиланням: МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ В ЕНДОКРИННО-ГІНЕКОЛОГІЧНОМУ АСПЕКТІ (healthhub.com.ua)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Педіатрія

Немає зв’язку між використанням парацетамолу під час вагітності та когнітивними ризиками для дитини, ідеться у великому дослідженні 10.04.2024 Акушерство/гінекологія Педіатрія Немає зв’язку між використанням парацетамолу під час вагітності та когнітивними ризиками для дитини, ідеться у великому дослідженні

Парацетамол (ацетамінофен) – єдиний жарознижувальний і болезаспокійливий препарат, який дозволений до застосування вагітними та жінками, які годують. Однак вживання парацетамолу при вагітності не рекомендовано у третьому триместрі та протягом перших трьох місяців лактації. У найбільшому на сьогодні дослідженні не знайшли жодних доказів на підтримку причинно-наслідкового зв’язку між використанням ацетамінофену під час вагітності та підвищеним ризиком аутизму, РДУГ та інтелектуальної недостатності в дітей....

27.03.2024 Педіатрія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії розробили метод прогнозування розвитку сепсису та органної недостатності у дітей. Сепсис – це нерегульована реакція організму на інфекцію, що призводить до небезпечної для життя дисфункції органів. Біомаркери, що характеризують дисрегульовану реакцію пацієнта при сепсисі, відсутні. Учені мали на меті розробити сигнатури експресії генів, аби передбачити дисфункцію органів у дітей із бактеріальною або вірусною інфекцією. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Child & Adolescent Health....

26.03.2024 Педіатрія Психіатрія Останні рекомендації щодо діагностики, лікування та моніторингу РДУГ

Розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) – це нейроповедінковий стан, що характеризується хронічними моделями неуважності, гіперактивності чи імпульсивності або їх поєднанням, які впливають на повсякденне функціонування людини. Хоча РДУГ можна лікувати за допомогою препаратів та інших терапевтичних підходів, це хронічний стан, за яким необхідно спостерігати протягом усього життя людини. Результати, опубліковані у двох нових статтях у журналі Pediatrics, дають відповідь на важливі питання про те, що працює для ефективної діагностики та лікування РДУГ, і вказують на поточні прогалини в дослідженнях, наприклад, як найкраще контролювати прогресування захворювання із часом. Клініцисти, відібрані Американською академією педіатрії (AAP), використовуватимуть ці дослідження для створення оновлених клінічних рекомендацій....