Час засинання увечері пов’язаний із серцево-судинним ризиком

11.11.2021

Згідно з новим дослідженням, результати якого опубліковано в журналі Європейського товариства кардіологів (European Heart Journal – Digital Health), час засинання з 22:00 до 23:00 пов’язаний із меншим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань порівняно з більш раннім або більш пізнім відходом до сну.

Тоді як у численних роботах досліджували зв’язок між тривалістю сну та серцево-судинними захворюваннями, взаємозв’язок між часом засинання та кардіологічною патологією вивчений недостатньо.

Дослідники з Університету Ексетера (Великобританія) вивчали дані 88 026 осіб віком від 43 до 79 років (58 % жінок) із Біобанку Великобританії, відібраних у період із 2006 по 2010 р. Дані про початок сну та час пробудження збиралися протягом семи днів за допомогою наручного акселерометра. Учасники також заповнювали анкети щодо оцінки способу життя та самооцінки стану здоров’я. Також вчені досліджували дані щодо встановлених діагнозів серцево-судинного захворювання (серцева недостатність, хронічна ішемічна хвороба серця, інсульт, транзиторна ішемічна атака тощо).

Протягом середнього періоду спостереження 5,7 року у 3172 учасників (3,6 %) розвинулися серцево-судинні захворювання. Захворюваність була найвищою у тих, хто засинав опівночі чи пізніше, і найнижчою – у осіб, які вкладалися спати у період із 22:00 до 22:59.

Порівняно із засинанням із 22:00 до 22:59, ризик серцево-судинних захворювань був на 25 % вищий при регулярному засинанні опівночі чи пізніше, на 12 % вищий при засинанні з 23:00 до 23:59 та на 24 % вищий у разі засинання до 22:00.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211108193627.htm

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Новий біомаркер допомагає ідентифікувати клітини, що можуть відновлювати пошкоджені кровоносні судини 08.05.2024 Кардіологія Новий біомаркер допомагає ідентифікувати клітини, що можуть відновлювати пошкоджені кровоносні судини

Дослідники Медичної школи Університету Індіани виявили білковий маркер, який допомагає ідентифікувати клітини, здатні відновлюватися в пацієнтів із пошкодженими кровоносними судинами. Їхні висновки, нещодавно опубліковані в Circulation, можуть виявити нові методи лікування для людей з ендотеліальною дисфункцією, типом розладу, який спричиняє ішемічну хворобу серця. Це дослідження є першим, у якому встановлено, що єдиний проспективний маркер ідентифікує судинні клональні репопуляційні ендотеліальні клітини (CREC)....

10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...