Лікування м’язової дистрофії Дюшена може залежати від часу доби

22.02.2022

Останні досягнення у хронофармакології демонструють, що час доби має значення при використанні стероїдів для лікування м’язових захворювань.

В експерименті на лабораторних тваринах (мишах) показано, що щотижневі дози преднізолону для посилення функції м’язів були набагато ефективнішими, коли їх вводили в певний час доби.

Щороку приблизно у 20 000 дітей діагностують м’язову дистрофію Дюшена – рідкісну генетичну патологію, яка спричиняє прогресувальну м’язову слабкість та інші системні ураження.

Захворювання насамперед уражає хлопчиків і зазвичай діагностується у віці 4 років. Хоча різноманітні методи лікування можуть уповільнити прогресування та подовжити тривалість життя, захворювання поки що є невиліковним (хворі рідко доживають до 20 років).

У 2017 році дослідники встановили, що щотижневі дози преднізолону можуть забезпечувати кращу підтримку ослаблених м’язів порівняно із щоденними дозами, а також зменшують значні побічні ефекти, викликані щоденним споживанням. У новому дослідженні повідомляється, що час доби для отримання препарату може мати вирішальне значення щодо його ефективності.

Дослідники з Медичного центру дитячої лікарні Цинциннаті (США) виявили, що дози преднізолону (1 раз на тиждень), які вводяться на початку світлового періоду доби (приблизно о 7-й ранку), сприяють функції м’язів. Команда помітила, що лікування підвищило використання поживних речовин і зміцнило біоенергетику мітохондрій у м’язах, що також підвищило витривалість і покращило м’язову масу та м’язову силу.

Оскільки миші ведуть переважно нічний спосіб життя, їхні циркадні ритми значно відрізняються від людських, тому конкретний час доби, в який преднізолон досягає найбільш сприятливого ефекту, буде іншим. Так чи інакше, вибір часу прийому препарату може максимізувати його переваги, уникаючи побічних ефектів та підвищуючи ефективність лікування.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220218153028.htm

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....