Лікування анемії у пацієнтів із хронічною хворобою нирок: застарілі рекомендації потребують перегляду

23.02.2022

Пацієнти з термінальною стадією захворювання нирок, які перебувають на гемодіалізі, зазвичай потребують прийому препаратів заліза через втрату заліза внаслідок кровотечі, пригнічення всмоктування заліза в кишечнику тощо.

Трохи більше 3-х років тому в «The New England Journal of Medicine» було повідомлено про результати найбільшого проспективного рандомізованого дослідження PIVOTAL, у якому оцінювали агресивну та консервативну стратегії поповнення заліза у пацієнтів із термінальною стадією захворювання нирок на гемодіалізі.

Результати показали, що більш агресивний підхід (при якому пацієнтам проактивно вводили щомісячну дозу внутрішньовенного залізо(IV)-цукрового комплексу до досягнення рівню феритину в крові ≥ 700 мкг/л або насичення трансферином ≥ 40 %) був безпечним і значно кращим для виживання та запобігання серцево-судинним подіям, ніж більш консервативна та реактивна стратегія (відтермінування додаткового введення заліза до моменту падіння рівня феритину ≤ 200 мкг/л або насичення трансферином ≤ 20 %).

Поточні рекомендації KDIGO щодо введення заліза пацієнтам, які перебувають на гемодіалізі, датуються 2012 р. та пропонують застосовувати додаткове залізо, якщо рівень феритину становить ≤ 500 мкг/л або якщо насичення трансферином ≤ 30 %.

Хоча KDIGO розпочав процес оновлення цієї настанови, жодних рекомендацій, що посилаються на дослідження PIVOTAL, ще не з’явилося. Водночас висновки PIVOTAL були схвалені багатьма експертами, оскільки тільки це дослідження мало достатній розмір вибірки (2141 рандомізований пацієнт) та тривалість (середній період спостереження 2,1 року) задля належного статистичного обґрунтування висновків щодо впливу введення заліза на клінічні результати у пацієнтів із хронічною хворобою нирок на гемодіалізі.

Тож експерти з нефрології наполягають на перегляді застарілих рекомендацій щодо лікування анемії у пацієнтів із хронічною хворобою нирок.

«Багато лікарів, які проводять діаліз у Великій Британії, не дотримуються протоколу PIVOTAL, оскільки чекають на нові рекомендації», – зазначає Іен К. Макдугал, провідний автор дослідження PIVOTAL та професор Королівського коледжу в Лондоні (Велика Британія). Він також прогнозує, що поки цього не станеться, частина клінічної спільноти залишатиметься обережною щодо дозування заліза у пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі.

Примітно, що наразі вивчається новий клас пероральних препаратів для лікування анемії у пацієнтів із хронічною хворобою нирок. Один із таких препаратів, роксадустат, був схвалений в ЄС минулого літа. Однак вже у липні 2021 року консультативна група Управління з контролю якості харчових продуктів та медикаментів США (FDA) переважною більшістю відхилила цю молекулу через проблеми безпеки.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968908?src

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...