Когнітивне старіння, або флавоноїди як шлях до збереження пам’яті

02.06.2023

Когнітивне старіння означає зниження розумових здібностей, яке не вважається спричиненим нейродегенеративними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. Під час старіння мозку найсуттєвіших змін зазнають гіпокамп як один із центрів формування емоцій і пам’яті та префронтальна кора – частина мозку, що відповідає за самоідентифікацію, соціальну поведінку й когнітивні функції.

Дослідження вказують, що звичні схеми харчування, якість дієти та навіть певні харчові компоненти можуть бути етіологічними факторами, які впливають на когнітивне старіння. «З’являється все більше доказів того, що певні поживні речовини важливі для старіючого тіла та мозку… Завдяки цьому новому дослідженню, я думаю, ми маємо підстави говорити, що флавоноїди можуть бути першими поживними речовинами для мозку літніх людей», - зазначає професор неврології Скотт Смолл.

                Нове дослідження, відоме як Cоcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study-Web (COSMOS-Web), включало 3562 загалом здорових чоловіків і жінок, середній вік яких 71 рік. Учасники були випадковим чином розподілені для перорального прийому екстракту какао, що містить флавоноїди (орієнтовно 500 мг), або плацебо щодня. Дослідники використовували різні біомаркери для вимірювання когнітивних здібностей. Нейроваскулярні індикатори свідчать про те, що флавоноїди можуть покращувати залежну від гіпокампа пам’ять завдяки посиленню ангіогенезу та регіонального кровопостачання.

                Біофлавоноїди – природні водорозчинні сполуки рослинного походження, що мають вітамінну активність. За хімічною природою – глікозиди або феноли, пігменти рослин жовтого або коричневого кольору. Найвідоміші у фітотерапії флавоноїди: рутин, гесперидин, гіперозид, апігенін, кверцетин. В організмі людини вони виконують безліч функцій: є антиоксидантами, підтримують структуру колагену та проникність капілярів, мають антивірусну та антиалергічну дії, деякі – естрогеноподібну дію та ін. Завдяки сильним антиоксидантним властивостям вони ефективно зменшують окислювальний стрес, який може призвести до пошкодження клітин і, як наслідок, до хронічних захворювань, таких як ожиріння, діабет 2 типу, хвороби серця та рак. Основними харчовими джерелами біофлавоноїдів є слива, солодкий перець, корінь петрушки, відвари липи, ромашки. Добова потреба – індивідуальна, у середньому – до 30 г.

Дослідження показало, що достатня кількість флавоноїдів сприяє збереженню пам’яті та когнітивних навичок у літніх людей. Щоденне споживання винограду, капусти, ягід, помідорів, броколі допоможе не лише піклуватися про свої розумові здібності вже зараз, а й отримувати безліч вітамінів, мінералів і клітковини.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/992660

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...