Підвищений ризик психозів у людей, які споживають марихуану

02.06.2023

Тhe Lancet Psychiatry опублікувало дослідження, яке демонструє спільність певних генетичних чинників сприйнятливості до канабісу і психічних розладів. Раніше вважалося, що вживання канабісу протягом усього життя збільшує шанси розвитку біполярного розладу, шизофренії та втрати когнітивних функцій. Проте певна підгрупа населення має високий ризик як щодо вживання марихуани, так і психічних розладів, судячи з їхньої генетичної схильності. Дослідження допомагає пояснити, чому деякі люди більш сприйнятливі як до вживання канабісу, так і до певних психічних розладів.

                Під час куріння марихуани канабіноїди (фітохімікати рослин роду конопель) всмоктуються в кров і потрапляють у мозок, кріплячись до канабіноїдних рецепторів, розташованих у корі головного мозку, мозочку та базальних гангліях. Це частини мозку, що відповідають за мислення, пам'ять, задоволення, координацію та рух. Локалізація переважно у цих структурах нервової системи пояснює активну психотропну дію канабіноїдів.

                Ці висновки важливі, оскільки вони показують, що складні зв’язки між вживанням марихуани та згаданими розладами можуть бути спричинені не лише вживанням самого наркотику, а й зумовлені спільною генетичною сприйнятливістю. Є гіпотеза, що пояснює цей факт: пацієнти, які мають більшу схильність до психозів, схильні до підвищеної збудливості нейроструктур, тому марихуана у них спричиняє швидшу й сильнішу залежність, ніж у людей зі здоровою нервовою системою.

                У деяких регіонах світу канабіс використовується у медицині для зменшення болю та в якості антидепресанту. Він також розглядається як потенційний засіб лікування психозу. Дослідники зазначають, що спільні генетичні варіанти із протилежними ефектами можуть свідчити про наявність біологічних механізмів, які підтримують лікувальний вплив конопель. Проте все ще з обережністю треба ставитися до такого лікування пацієнтів із шизофренією, оскільки канабіноїди можуть спричиняти психотичні епізоди, скорочувати термін появи симптомів і сприяти негативному довгостроковому прогнозу лікування.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-05-genes-cannabis-mental-disorders.html

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...