Таурин – стратегія проти старіння

09.06.2023

Дефіцит таурину — поживної речовини, що виробляється в організмі та міститься в багатьох продуктах, — є рушійною силою старіння тварин, згідно з новим дослідженням, проведеним під керівництвом науковців із Колумбійського університету та за участю десятків учених старіння у всьому світі. Той самий експеримент також виявив, що добавки таурину можуть уповільнити процес старіння у черв’яків, гризунів і мавп та навіть подовжити тривалість здорового життя мишей середнього віку на 12 %.

                Таурин — амінокислота, що міститься в більшості білкових продуктів, які споживає людина, особливо в морепродуктах та м’ясі. Синтезується в організмі людини з амінокислот метіоніну та цистеїну; відіграє суттєву роль у процесі травлення і засвоєння жирів. Таурин уперше потрапив у поле зору науковців під час їхніх попередніх досліджень остеопорозу, які розкрили роль цієї амінокислоти в будівництві кісток. Приблизно водночас інші вчені виявили, що рівень амінокислоти корелює зі станом імунної системи, ожирінням і функціями нервової системи.

                Команда під керівництвом Віджай Ядави, генетика Колумбійського університету, почала з майже 250 14-місячних самок і самців мишей (приблизно 45 років у перерахунку на людський вік). Щодня дослідники годували половину з них таурином або контрольним розчином. Наприкінці експерименту було виявлено, що амінокислота збільшує середню тривалість життя на 12 % у самок і на 10 % у самців. Для мишей це означало три-чотири додаткові місяці життя, що еквівалентно приблизно семи чи восьми людським рокам. Дослідження показало, що таурин пригнічує вікове збільшення ваги у самок мишей (навіть у менопаузі), підвищує витрати енергії, покращує м’язову витривалість і силу, позитивно впливає на поведінку, схожу на депресію та тривогу, знижує резистентність до інсуліну і серед інших переваг сприяє оновленню імунної системи.

                На клітинному рівні таурин покращив багато функцій, які зазвичай гіршають із віком: добавка зменшила кількість «клітин-зомбі» (старі клітини, що мають загинути, але натомість залишаються та виділяють шкідливі речовини), збільшила виживання після дефіциту теломерази, збільшила кількість стовбурових клітин, присутніх у деяких тканинах (які можуть допомогти їм загоїтися після пошкодження), покращила роботу мітохондрій, зменшила пошкодження ДНК і збільшила здатність клітин сприймати поживні речовини.

                У другому дослідженні науковці перевіряли, чи реагує рівень таурину на втручання, яке, як відомо, покращує здоров’я: фізичні вправи. Науковці вимірювали рівень амінокислоти до та після того, як різні спортсмени та люди, які ведуть сидячий спосіб життя, закінчили виснажливе тренування на велосипеді. Незалежно від індивідуума, у всіх підвищився рівень таурину після фізичних вправ, що свідчить про те, що деякі переваги спортивних навантажень для здоров’я можуть бути отримані від збільшення рівня цієї сполуки.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....