Здобутки телепсихології: додаток, який допоможе навчити мозок долати шум у вухах

09.01.2024

Шум у вухах є поширеним явищем, на нього страждає кожна четверта людина. Здебільшого його відчувають літні люди, але він може з’явитися і у дітей. У деяких це проходить без значного впливу на життя. Для інших це може бути виснажливим: вплинути на слух, настрій, концентрацію, сон, а у важких випадках спричинити постійну тривогу або депресію. Приблизно 1,5 мільйона людей в Австралії, 4 мільйони у Великій Британії та 20 мільйонів у США мають сильний шум у вухах.

Одне з найпоширеніших уявлень про шум у вухах полягає в тому, що із ним нічого не можна вдіяти і просто потрібно із цим навчитися жити. Це хибне твердження. Професійна допомога тих, хто має досвід лікування шуму у вухах, може зменшити страх і занепокоєння, пов’язане із постійним звуком, який відчувають пацієнти. Відомо, що когнітивно-поведінкова терапія допомагає людям із шумом у вухах, але для цього потрібен навчений психолог, послуги якого можуть бути тривалими, важкодоступними і дорогими.

Дослідники вирішили створити додаток, який стане доступним та ефективним інструментом для багатьох тих, хто страждає від шуму у вухах і потребує підтримки. MindEar базується на дослідницькій роботі міжнародної мультидисциплінарної групи, що складається з аудіологів, психологів і ЛОР-терапевтів, під керівництвом доктора Фабріс Барді з Університету Окленда. MindEar має на меті допомогти людям навчитися зосереджуватися за допомогою тренувальних програм, об’єднуючи розум і тіло для придушення гормонів стресу та реакцій і зменшуючи увагу мозку на шумі у вухах. Додаток використовує комбінацію когнітивно-поведінкової терапії, вправ на уважність і релаксацію, а також звукової терапії, щоби допомогти тренувати реакцію вашого мозку. Звук, який сприймають хворі, тьмяніє на задньому плані та стає менш виснажливим. У дослідженні, яке провели лікарі, дві третини користувачів програми помітили покращення через 16 тижнів. Цей період було скорочено до 8 тижнів, коли пацієнти додатково мали доступ до онлайн-психолога. Зараз додаток доступний для завантаження в багатьох регіонах світу, і науковці працюють над розширенням мов та інших методів допомоги.

Дослідники розповідають про причини виникнення шуму у вухах. Ще до нашого народження мозок вчиться відфільтровувати звуки, які ми вважаємо несуттєвими, наприклад, напрочуд гучний звук крові, що тече повз вуха. Коли ми ростемо, мозок далі вчиться фільтрувати шуми навколишнього середовища, такі як жвава дорога, кондиціонер або партнер, який спить. Проте в деяких людей нервова система не може не зосереджуватися на зайвих звуках, що змушує організм відчувати стрес. Звук сприймається як неприємний, дратівливий або нав'язливий шум, який неможливо вимкнути. Це стимулює реакцію «бийся або тікай» і є особливо характерним для звуків, які ми асоціюємо з негативним попереднім досвідом. Із доказових методів лікування цієї проблеми виділяють когнітивно-поведінкову терапію.

Джерело: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fauot.2023.1302215/full

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Пульмонологія та оториноларингологія

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...