Щоденник медичних подій 6- 12 травня

03.05.2024

Дорогі читачі!

Пропонуємо вашій увазі Щоденник медичних подій на наступний тиждень (із 6 по 12 травня).

Незабаром на вас чекають різноманітні конференції, вебінари, школи в онлайн-режимі. Заходи розраховані на лікарів різних спеціалізацій. Тож обирайте, реєструйтеся, навчайтеся, вдосконалюйтеся!

 

 

06.05.2024

Ukrainian Family Medicine Week: стратегії ефективного лікування

Дата проведення: 06.05.2024 – 10.05.2024

Назва цьогорічного UFMW — «Стратегії ефективного лікування» обрана саме тому, що цей тиждень буде присвячений останнім інноваціям в лікуванні різноманітних станів, з якими може зіштовхнутися лікар первинної ланки на своєму прийомі. Будуть підійматись питання менеджменту хвороб шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, бронхолегеневої та інших систем.

Окрему увагу буде приділено стратегіям ефективної діагностики онкологічних захворювань на первинній ланці, адже пацієнт в першу чергу звертається до сімейного лікаря.

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням


07.05.2024

НПК "ТРАВМИ ВІЙНИ: КОНСИЛІУМ ЕКСПЕРТІВ"

Травматичні події під час війни, що супроводжуються болем та стражданням – невіддільна частина постійного насильства. Емоції та обставини, пов’язані з цим насильством, відомі як «воєнна травма» і потенційно можуть мати довгострокові наслідки для психічного здоров’я та добробуту людини.

Воєнна травма часто вважається тим, що переживають військові у зонах бойових дій, де вони стають свідками жорстокості – масових смертей та руйнувань. Це, без сумніву, так. Але вона також впливає і на цивільних осіб.

За даними ВООЗ в ситуаціях збройного конфлікту приблизно 10 відсотків людей, які пережили травматичні події, матимуть серйозні проблеми з психічним здоров’ям, а ще у 10 відсотків розвинеться поведінка, яка перешкоджатиме їхній здатності ефективно функціонувати. Найпоширенішими ефектами травми є депресія, тривога та психосоматичні проблеми.

З розвитком медицини все більше військових виживають після поранень, але ті, хто залишився з хронічними фізичними та психічними захворюваннями, можуть потребувати лікування та підтримки протягом усього життя.

Все, що потрібно знати про причини воєнної травми, пов’язані з нею розлади психічного здоров’я, новітні розробки військової медицини та науки, ви зможете почути від досвідчених спікерів, приєднавшись до конференції.

Обговоримо важливі клінічні питання:

• Проблеми глибокого перевантаження психоемоційного стану;

• Перша допомога при психотравмі;

• Робота зі стресом та гострою стресовою реакцією на травматичну подію;

• Лікування посттравматичного розладу під час війни;

• Психологічна допомога постраждалим, які зазнали насильства.

Початок об 11:00

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням


Всеукраїнський офтальмологічний марафон "Відкриття оптичних містерій: загадкові випадки рефракції"

Участь слухача передбачає 20 балів БПР для врахування їх при атестації на присвоєння (підтвердження) лікарської кваліфікаційної категорії відповідно до наказу МОЗ України №446 від 22.02. 2019 року. ГС «Всеукраїнський альянс офтальмологів» зареєстрований як провайдер заходів БПР під номером 1005.

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням


08.05.2024

Майстер-клас "Практичні аспекти невідкладної кардіології: Венозні тромбози та емболії "

Запрошуємо до перегляду трансляції лікарів за спеціальностями:

«загальна практика – сімейна медицина», «кардіологія», «медицина невідкладних станів», «функціональна діагностика», «ультразвукова діагностика», «терапія»

Початок об 11:00

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням


09.05.2024

НПК "Рак грудної залози: обрані питання "PRO"

Дата проведення: 09.05.2024 - 10.05.2024

Місце проведення: КМ центр імені Івана Миколайчука

Формат: off-line/on-line

Дискусійна панель: - Операбельний рак молочної залози: що робити, коли органозберігаюча операція неможлива? - Яка тактика лікаря, коли через несприятливе співвідношення розміру пухлини і розміру молочної залози прийнятна з онкологічної і естетичної точки зору органозберігаюча операція неможлива, а суворих показань до неадʼювантної терапії немає? - Яка правильна тактика при люминальному РМЗ сТ2N0M0 у жінки 55 років

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням


Вебінар «Ревматологічний пацієнт та онкологічні захворювання – виклики діагностики та терапії»

Запрошуємо лікарів загальної практики/сімейної медицини, терапевтів, гінекологів, ендокринологів, гематологів, дерматологів, онкологів та ревматологів на безкоштовний вебінар «Ревматологічний пацієнт та онкологічні захворювання – виклики діагностики та терапії»!

Онкологічні захворювання характеризуються неконтрольованим ростом і поширенням аномальних клітин.

Рак може розвиватися практично в будь-якій тканині тіла під впливом різних факторів, включаючи: генетичні мутації, вплив навколишнього середовища, фактори способу життя та інфекції.

На вебінарі «Ревматологічний пацієнт та онкологічні захворювання – виклики діагностики та терапії» ми поговоримо про:

  • аутоімунні захворювання, при яких підвищується ризик онкопатології;
  • фактори ризику розвитку лімфоми у пацієнта з ревматичним захворюванням;
  • вплив імунобіологічних та синтетичних препаратів на розвиток та перебіг онкологічних захворювань у пацієнтів з ревматологічною патологією;
  • прояви та поширеність паранеопластичного синдрому;
  • симптоми – «червоні прапорці» у пацієнтів з аутоімунними захворюваннями.
  • А також, детально обговоримо що таке онкоскринінг у ревматологічного пацієнта, коли потрібно його виконувати та що саме скринінг включає. 

Реєстрація доступна за посиланням


10.05.2024

ІІІ Міждисциплінарна НПК з міжнародною участю «Читання ім. професора О.О. Зелінського. Від інновацій в акушерстві і гінекології до персоналізованої медицини"

Дата проведення: 10.05.2024 - 11.05.2024

Місце проведення: Онлайн/Офлайн

Напрями роботи конференції:

  • Організація охорони здоров'я матері та немовляти
  • Планування вагітності, антенатальний та інтранатальний догляд
  • Ускладнення вагітності
  • Невідкладне акушерство
  • Перинатальні та неонатальні інфекції
  • Cтресс та репродуктивне здоров'я
  • Репродуктологія та ендокринна гінекологія
  • Оперативна гінекологія
  • Онкогінекологія
  • Сімейна медицина

В рамках конференції буде проведено презентаційно - конкурсну програму молодих вчених за результатами власних досліджень та майстер-класи, присвячені актуальним проблемам сучасної акушерсько-гінекологічної науки і практики.

Міждисциплінарний характер конференції надає унікальну можливість поспілкуватися з фахівцями з різних галузей медицини, поділитися новаторськими думками і рішеннями, обговорити дискусійні питання, а також Ваші наукові досягнення та досвід досліджень.

Реєстрація доступна за посиланням


НПК з міжнародною участю "Перспективи розвитку дитячої урології України в умовах воєнного стану"

Дата проведення: 10.05.2024 - 11.05.2024

Місце проведення: місто Чернівці, КНП "Міська дитяча клінічна лікарня", вул. Буковинська 4

МЕТА ЗАХОДУ:

Поділитись новим досвідом у лікуванні вже знайомих патологій, знайти єдиний алгоритм ведення пацієнтів, проаналізувати помилки та ускладнення в лікуванні урологічної патології, розглянути проект протоколів лікування дітей за фахом «Дитяча урологія»

ЦІЛЬОВА АУДИТОРІЯ: бактеріологія, дитяча анестезіологія, дитяча нефрологія, дитяча урологія, дитячі інфекційні хвороби, загальна практика - сімейна медицина, клінічна лабораторна діагностика, мікробіологія і вірусологія, неонатологія, педіатрія, судинна хірургія, терапія, торакальна хірургія, трансплантологія, ультразвукова діагностика, урологія, хірургія, дитяча онкологія, дитяча гінекологія, дитяча ендокринологія, дитяча неврологія, дитяча нейрохірургія, дитяча ортопедія і травматологія, дитяча хірургія, рентгенологія, радіонкулідна діагностика, ендоскопія, генетика медична

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням


МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНІ ПИТАННЯ В ПЕДІАТРІЇ

ЗАПРОШУЄМО ЛІКАРІВ СПЕЦІАЛІЗАЦІЙ

Акушерство і гінекологія, алергологія, анестезіологія, бактеріологія, вірусологія, гастроентерологія, генетика лабораторна, гігієна дітей та підлітків, дерматовенерологія, дитяча алергологія, дитяча анестезіологія, дитяча гастроентерологія, дитяча дерматовенерологія, дитяча ендокринологія, дитяча імунологія, дитяча кардіологія, дитяча кардіоревматологія, дитяча нефрологія, дитяча неврологія, дитяча отоларингологія, дитяча психіатрія, дитяча пульмонологія, дитяча ревматологія, дитяча фтизіатрія, дитячі інфекційні хвороби, дитяча хірургія,  дієтологія, ендокринологія, епідеміологія, загальна гігієна, загальна практика - сімейна медицина, імунологія, інфекційні хвороби, кардіологія, клінічна біохімія, клінічна лабораторна діагностика, лабораторна імунологія, лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища, медицина невідкладних станів, мікробіологія і вірусологія, неврологія, неонатологія, отоларингологія, організація і управління охороною здоров’я, педіатрія, ревматологія, судинна хірургія, терапія, торакальна хірургія, ультразвукова діагностика, функціональна діагностика, хірургія

Початок о 15:00

Детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

15.05.2024 Терапія та сімейна медицина Міжнародні організації публікують спільні настанови щодо наднирникової недостатності, спричиненої глюкокортикоїдами

Спільна настанова розроблена, щоби допомогти клініцистам вести лікування пацієнтів, які вже мають або ризикують розвинути глюкокортикоїдну недостатність надниркових залоз. Принаймні 1 % населення світу тривалий час застосовує в лікуванні глюкокортикоїди із протизапальною або імуносупресивною метою. Це перша настанова, розроблена та опублікована спільно Ендокринологічним товариством та Європейським товариством ендокринології (ESE). Організації планують щороку публікувати нову спільну настанову, щоби максимізувати охоплення, а також врахувати потенційні відмінності у клінічній практиці між Європою та Сполученими Штатами....

13.05.2024 Терапія та сімейна медицина «Розумні» контактні лінзи уможливлюють бездротове вимірювання внутрішньоочного тиску та моніторинг глаукоми

Виявлення підвищення очного тиску допомагає лікарям діагностувати глаукому, але контролювати цей показник постійно складно, особливо з огляду на різні температури, які відчувають очі. Дослідники з ACS Applied Materials & Interfaces (науковий журнал, заснований у 2009 році Американським хімічним товариством) повідомляють про прототип «розумної» контактної лінзи, яка може точно вимірювати очний тиск, незалежно від температури. ...