Головна Новини Акушерство та гінекологія Вагітні жінки виявляють стійку імунну відповідь на вакцини проти COVID-19 та передають антитіла новонародженим

30 березня, 2021

Вагітні жінки виявляють стійку імунну відповідь на вакцини проти COVID-19 та передають антитіла новонародженим

Вагітні жінки виявляють стійку імунну відповідь на вакцини проти COVID-19 та передають антитіла новонародженим

Дослідники з Massachusetts General Hospital, Brigham and Women's Hospital and the Ragon Institute of MGH, MIT and Harvard виявили, що нові вакцини проти COVID-19 є високоефективними у виробленні антитіл проти вірусу SARS-CoV-2 у вагітних та годуючих жінок. Також у дослідженні було продемонстровано, що вакцини надають захисний імунітет новонародженим через грудне молоко та плаценту.

У дослідженні, опублікованому в American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), взяла участь 131 жінка репродуктивного віку (84 вагітні, 31 годуюча і 16 не вагітних), кожна з яких отримала одну з двох доз нових вакцин – Pfizer/BioNTech або Moderna. Індуковані вакциною титри антитіл були еквівалентними серед усіх учасниць дослідження. Обнадійливо, що побічні ефекти після вакцинації були рідкісними та порівняними у всіх трьох групах.

«Ця новина про високу ефективність вакцин є оптимістичною для вагітних та жінок, які годують грудьми, які не були осторонь початкових випробувань вакцин проти COVID-19, – зазначає доктор медичних наук Andrea Edlow, спеціалістка з питань матері та плоду в MGH, співавторка нового дослідження. – Заповнення інформаційних прогалин реальними даними є ключовим, особливо для наших вагітних пацієнток, які мають більший ризик ускладнень від COVID-19. Це дослідження також дає змогу оцінити, наскільки охоче вагітні та жінки, які годують грудьми, беруть участь у дослідженнях».

За даними Центрів із контролю та профілактики захворювань, вагітні жінки частіше тяжко хворіють на COVID-19, потребують госпіталізації, інтенсивної терапії або штучної вентиляції легень, а також можуть мати підвищений ризик несприятливих наслідків вагітності. Група дослідників також порівняла рівень антитіл, викликаний вакцинацією, із рівнем, викликаним природним зараженням COVID-19 під час вагітності, і виявила значно вищі титри антитіл на тлі вакцинації.

Антитіла, генеровані вакциною, також були присутніми у всіх зразках пуповинної крові та грудного молока, що свідчить про передачу антитіл від матерів до новонароджених.

«Зараз у нас є чіткі докази того, що вакцини проти COVID можуть викликати у матері імунітет, який захистить немовля, – зазначає співавтор дослідження, кандидат медичних наук Galit Alter. – Ми сподіваємось, що це дослідження допоможе розробникам вакцин усвідомити важливість вивчення реакції на щеплення у вагітних та годуючих мам і включити їх у випробування».

Дослідження також виявило потенційні відмінності між імунною відповіддю, викликаною вакциною Pfizer, порівняно з вакциною Moderna, продемонструвавши, що рівні антитіл слизової (IgA) були вищими після другої дози Moderna порівняно з другою дозою Pfizer.

«Ця знахідка важлива для всіх людей, оскільки інфікування SARS-CoV-2 відбувається через слизові поверхні, такі як ніс, рот і очі, – акцентує доктор медичних наук, провідна авторка дослідження Kathryn Gray, – а також має особливе значення для вагітних і годуючих жінок, оскільки IgA є ключовими антитілами, які присутні в грудному молоці».

Джерела: Pregnant women show robust immune response to COVID vaccines, pass antibodies to newborns -- ScienceDaily

COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study (ajog.org)