Головна Новини Акушерство та гінекологія Експериментальне лікування дає надію на фертильність для жінок при ранній менопаузі

31 березня, 2021

Експериментальне лікування дає надію на фертильність для жінок при ранній менопаузі

Експериментальне лікування дає надію на фертильність для жінок при ранній менопаузі

Менопауза, як правило, сигналізує про закінчення здатності жінки завагітніти. Однак у невеликому новому дослідженні новий підхід лікування, що полягає у введенні багатої на тромбоцити плазми та гонадотропінів поблизу фолікулів яєчників, показує перспективу відновлення функції яєчників. Результати дослідження опубліковані у журналі Північноамериканського товариства менопаузи (NAMS) – «Menopause».

Оскільки все більше жінок прагнуть будувати свою кар’єру, перш ніж планувати материнство, середній вік зачаття дитини продовжує зростати. Однак для деяких із цих жінок їх надія завагітніти переривається настанням ранньої менопаузи, яка описується як припинення функції яєчників у віці до 45 років або раніше. За підрахунками, приблизно 12,2 % пацієнток переживають ранню менопаузу. У цих жінок єдиний шанс завагітніти – це донорські яйцеклітини.

Раніше досліджувались різні варіанти лікування, включаючи стандартну контрольовану стимуляцію яєчників. Багата на тромбоцити плазма застосовувалася у жінок із первинною недостатністю яєчників, але цей метод лікування часто не давав позитивних результатів – мало вагітностей та виношувань. Із невдачею цих традиційних методів лікування застосовуються новітні підходи, такі як методи стимулювання росту фолікулів яєчників.

У цьому новому невеликому пілотному дослідженні багату на тромбоцити плазму та гонадотропіни вводили в яєчники учасниць дослідження, що дало досить позитивні результати. Після лікування 11 із 12 пацієнток відновили менструацію, а одна досягла клінічної вагітності, яка визначається як вагітність, що підтверджується УЗД, а також серцебиттям плоду.

Хоча потрібні додаткові та більш масштабні дослідження, ці ранні результати щодо успішного відновлення функції яєчників дають надію жінкам у ранній менопаузі, які зможуть завагітніти шляхом запліднення in vitro за допомогою власних яйцеклітин.

Джерело: Experimental treatment offers hope of fertility for early menopausal women | EurekAlert! Science News