Головна Новини Акушерство та гінекологія Дослідження підтверджує безпеку грудного вигодовування після щеплення проти COVID-19

9 липня, 2021

Дослідження підтверджує безпеку грудного вигодовування після щеплення проти COVID-19

Дослідження підтверджує безпеку грудного вигодовування після щеплення проти COVID-19

За інформацією NEW YORK (Reuters Health), мРНК вакцина проти COVID-19 не виявляється у грудному молоці. Це підтверджує сучасні рекомендації не припиняти грудне вигодовування після щеплення проти COVID-19 вакцинами на основі мРНК.  

Даних про безпеку вакцин у вагітних або жінок, які годують грудьми, недостатньо, і багато матерів відмовилися від вакцинації або вирішили припинити грудне вигодовування (тимчасово або постійно) через побоювання, що вакцина може змінити грудне молоко, – відзначають докторка Stephanie Gaw і колеги з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско для видання «JAMA Pediatrics».

На противагу, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вакцинувати матерів, які годують грудьми, і не радить припиняти грудне вигодовування після введення вакцини.

«В Академії медицини грудного вигодовування стверджують, що існує мало правдоподібного ризику того, що наночастинки вакцини чи мРНК потраплять у тканину молочної залози або будуть передані в молоко, що теоретично може призвести до спалаху імунних відповідей у немовлят, які можуть змінити дитячий імунітет. Однак прямих даних про це немає», – кажуть дослідники.

Щоб вирішити цю прогалину в знаннях, вчені проаналізували 13 зразків грудного молока від семи матерів, які годували грудьми та були щеплені вакцинами Moderna або Pfizer-BioNTech проти SARS-CoV-2.

мРНК, пов'язана з вакциною, не була виявлена в жодному зразку молока, зібраному протягом 48 годин після вакцинації, повідомляє команда дослідників. «Крім того, будь-яка залишкова мРНК нижче меж виявлення у нашому аналізі зазнає деградації з боку шлунково-кишкової системи немовлят», – відзначають вони.

Обмеження дослідження включають невеликий розмір вибірки і той факт, що більшість жінок отримали вакцину Pfizer-BioNTech. «Клінічні дані більших популяцій необхідні для кращої оцінки впливу цих вакцин на результати лактації», – пишуть автори.

Тим часом результати дослідження підтримують поточні поради для жінок, які годують грудьми, продовжувати грудне вигодовування своїх немовлят після імунізації проти COVID-19.

Джерело: Study Confirms Safety of Breastfeeding After COVID-19 Vaccination (medscape.com)