Головна Новини Акушерство та гінекологія Канабіс впливає на кількість сперматозоїдів та їх рухливість у мишей двох поколінь

3 грудня, 2021

Канабіс впливає на кількість сперматозоїдів та їх рухливість у мишей двох поколінь

Канабіс впливає на кількість сперматозоїдів та їх рухливість у мишей двох поколінь

Згідно з новим дослідженням вчених з Університету Вашингтона (США), інтенсивна, але короткочасна дія парів канабісу призвела до зниження кількості сперматозоїдів і уповільнення їх руху не тільки у самців мишей, які зазнали прямого впливу, але й у їхніх нащадків. У попередніх дослідженнях було показано, що канабіс як у людей, так і тварин може погіршувати чоловічу репродуктивну функцію.

У поточному дослідженні використовували більш контрольовані обставини, ніж у дослідженнях за участю людей, у яких часто повинні спиратися на опитування. Також це перше відоме дослідження репродукції, в якому застосовували всі компоненти канабісу, що випарувався. У попередніх дослідженнях на тваринах використовувалися інші методи введення, такі як ін’єкції тетрагідроканабінолу, основного психоактивного компонента канабісу.

Для цього дослідження вчені експонували 30 дорослих мишей-самців парами канабісу по 15 хвилин тричі на день протягом десяти днів, що імітувало вживання канабісу його частими споживачами. Згодом дослідники порівняли кількість і рухливість сперматозоїдів у цих мишей із контрольною групою, що не зазнавала такого впливу. Вчені виявили, що одразу після експозиції рухливість сперматозоїдів у мишей знизилася, а через один місяць знизилася кількість сперматозоїдів.

Дослідники схрестили кілька мишей-самців першого покоління із самками, які не зазнали впливу канабісу. У другого покоління нащадків чоловічої статі також було виявлено зменшену кількість сперматозоїдів та знижену рухливість внаслідок пошкодження ДНК і порушень, пов’язаних із сперматогенезом.

Таким чином, інтенсивний, але короткочасний вплив парів канабісу призвів до зниження кількості сперматозоїдів і уповільнення їх рухливості у представників двох поколінь (третє покоління не продемонструвало такого ефекту).

«Це попереджувальний знак. Ви можете вживати канабіс через короткочасний стрес, але це може вплинути на ваше потомство», – зазначає Канако Хаяші, доцентка Школи молекулярних біологічних наук Університету Вашингтона.

К. Хаяші та її колеги нині перевіряють теорію про те, що вплив канабісу на мишей в утробі матері матиме глибші наслідки для майбутніх поколінь, оскільки він може вплинути на формування репродуктивної системи мишей, що передаватиметься у спадок.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211202092947.htm