Головна Новини Акушерство та гінекологія Пробіотики зменшують нудоту та блювання під час вагітності

7 грудня, 2021

Пробіотики зменшують нудоту та блювання під час вагітності

Пробіотики зменшують нудоту та блювання під час вагітності

Дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Девісі (США) виявили, що пробіотики значно зменшують симптоми нудоти, блювання та закрепу, пов’язані з вагітністю. Отримані дані дозволяють зрозуміти, чому деякі жінки більше страждають від розладів травлення під час вагітності.

Результати були опубліковані у журналі «Nutrients».

Нудота і блювання супроводжують близько 85 % вагітностей і можуть суттєво вплинути на якість життя, особливо на ранніх термінах.

«Причина нудоти та блювання під час вагітності досі невідома. Були запропоновані різні теорії, але жодна з них не є остаточною», – зазначив провідний автор дослідження, професор акушерства та гінекології Альберт Т. Лю.

Під час вагітності змінюється гормональний статус (насамперед підвищується рівень естрогену та прогестерону), що може сприяти зміні мікробіому кишечника, що, ймовірно, впливає на функції травної системи та викликає небажані симптоми, такі як нудота, блювання і закреп.

Дослідники вирішили визначити, чи можє додавання пробіотиків бути корисним для функції шлунково-кишкового тракту під час вагітності.

Дослідження тривало 16 днів: 32 учасниці приймали капсулу з лактобактеріями (Lactobacillus) двічі на день протягом шести днів, потім брали дводенну перерву, після якої повторювали цикл. Спостереження за своїми симптомами вони фіксували у щоденнику.

Дослідники виявили, що прийом пробіотика значно зменшив нудоту та блювання. Кількість годин, протягом яких учасниці відчували нудоту, була скорочена на 16 %, а кількість епізодів блювання – на 33 %. Прийом пробіотиків значно покращив симптоми, пов’язані з якістю життя, такі як стомлюваність, поганий апетит та труднощі із підтриманням нормальної соціальної активності. Також було виявлено, що пробіотики значно зменшують закреп.

Зразки фекалій учасниць були проаналізовані для визначення типу та кількості мікробів і різних побічних продуктів травлення.

Було встановлено, що невелика кількість бактерій із ферментом під назвою гідролаза жовчних солей, який генерує жовчну кислоту для поглинання поживних речовин, була пов’язана зі збільшенням епізодів блювоти. Своєю чергою, пробіотики збільшували кількість бактерій, що продукують гідролазу жовчних солей, що може пояснити, чому вживання лактобактерій зменшувало епізоди нудоти та блювоти.

Інше відкриття полягало в тому, що високі рівні кишкових мікробів Akkermansia muciniphila на початку дослідження були пов’язані з посиленням блювання. Пробіотик значно зменшив кількість цих мікробів та, відповідно, кількість епізодів блювання. Отже, A. muciniphila можуть бути надійними біомаркерами, які допомагатимуть передбачити неприємні кишково-шлункові розлади під час вагітності.

Пробіотики також збільшували рівні вітаміну Е, що асоціювалося із низькими показниками блювання.

Хоча результати були визнані такими, що інтригують, дослідники попереджають, що через невеликий розмір вибірки необхідні подальші дослідження.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211204190916.htm