Головна Новини Акушерство та гінекологія Лікування високого артеріального тиску під час вагітності є безпечним та запобігає серцевим ризикам матері

17 грудня, 2021

Лікування високого артеріального тиску під час вагітності є безпечним та запобігає серцевим ризикам матері

Лікування високого артеріального тиску під час вагітності є безпечним та запобігає серцевим ризикам матері

Високий артеріальний тиск під час вагітності залишається основною причиною ускладнень і смерті, пов’язаних із вагітністю, у матері та плода і підвищує короткостроковий і довгостроковий ризик серцево-судинних захворювань у жінок. Нові дані клінічних випробувань та обсерваційних досліджень підтверджують переваги та безпеку лікування артеріального тиску під час вагітності.

Згідно із новою науковою заявою Американської асоціації серця (АНА), опублікованою в журналі Hypertension, лікування високого артеріального тиску під час вагітності є безпечним для багатьох жінок і може знизити ризик розвитку тяжкої гіпертензії у матері без збільшення ризику для плода та новонародженого.

Останні статистичні дані АНА вказують, що гіпертензія під час вагітності, яка визначається як систолічний тиск 140 мм рт. ст. або вище, є другою причиною материнської смерті в усьому світі. Важкі випадки пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних ускладнень для матерів одразу або незабаром після пологів, а також протягом багатьох років після вагітності. Гіпертензія під час вагітності збільшує ризики ускладнень для потомства (передчасні пологи, низька вага при народженні тощо). Своєю чергою, цілі лікування під час вагітності передбачають запобігання тяжкій гіпертензії та ранніх пологів.

«Протягом десятиліть переваги лікування артеріального тиску для вагітних жінок були незрозумілими. Також були занепокоєння щодо благополуччя плода від впливу антигіпертензивних препаратів, – зазначила голова групи з написання заяви Весна Д. Гарович, докторка медичних наук, професорка медицини, завідувачка відділу нефрології та гіпертонії у відділенні акушерства і гінекології клініки Мейо в Рочестері (США). – Завдяки нашому всебічному огляду наявної літератури ми заспокоюємо, що з’являються докази того, що лікування високого артеріального тиску під час вагітності є безпечним та ефективним і може бути корисним при нижчих порогових значеннях, ніж вважалося раніше».

Водночас наразі немає консенсусу щодо того, коли починати лікування гіпертензії під час вагітності через побоювання щодо несприятливого впливу на плід. Деякі групи експертів рекомендують починати лікування, коли показники артеріального тиску під час вагітності становлять від 140/90 мм рт. ст. (канадські рекомендації) до 160/110 мм рт. ст. (рекомендації США).

Нова заява АНА вказує на докази того, що терапія для зниження артеріального тиску при гіпертензії вагітних значно знижує частоту важкої гіпертензії. Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, наскільки лікування гіпертензії на нижньому порозі може зменшити серйозні гіпертензивні ускладнення. Також зазначається, що фізичні вправи під час вагітності можуть знизити ризик гестаційної гіпертензії приблизно на 30 %, а ризик прееклампсії – приблизно на 40 %.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211215082035.htm