Головна Новини Акушерство та гінекологія Вакцинація від вірусу папіломи людини може зберегти тисячі життів та захистити жінок від раку шийки матки

24 грудня, 2021

Вакцинація від вірусу папіломи людини може зберегти тисячі життів та захистити жінок від раку шийки матки

Вакцинація від вірусу папіломи людини може зберегти тисячі життів та захистити жінок від раку шийки матки

За даними ВООЗ, у 2020 році на планеті було зареєстровано 19,3 млн нових випадків онкозахворювань і майже 10 млн спричинених цими недугами смертей. Експерти Global Cancer Observatory (GCO) прогнозують, що у 2040 році  кількість онкохворих у світі перевищить 30 млн. Однак летальність значно варіюється в залежності від виду злоякісних новоутворень та статі пацієнта.

Фото: Олександр Яцина, заступник директора з лікувально-координаційної роботи Національного інституту раку, д.м.н., заслужений лікар України 

За статистикою НКР, в Україні серед жінок найбільш поширеними злоякісними новоутвореннями залишається рак молочної залози (20,3%). Наступними в структурі захворюваності йдуть немеланомні злоякісні новоутворення шкіри (12,9%), рак тіла матки (9,5%), ободової кишки (6,6%) та шийки матки (5,4%). 

В останні роки медики також помітили тенденцію до збільшення кількості випадків раку легень у жінок. Окрім традиційних канцерогенних чинників, таких як довкілля у великих містах, паління та стреси, ця тенденція має ще одне пояснення: на тлі пандемії COVID-19 в Україні та світі стали проводити більше КТ-скринінгів легень. Відповідно це дозволило діагностувати більше випадків онкопатологій.

Натомість на діагностику інших ракових захворювань пандемія вплинула вкрай негативно. За даними онкологів, багато пацієнтів уникають оглядів через спалах COVID-19, а в окремих лікарнях були призупинені планові скринінгові дослідження – до прикладу, колоноскопія та мамографія. 

Ще одне онкозахворювання, яке можна вчасно виявити шляхом неінвазивного обстеження – це рак шийки матки (РШМ). Для раннього виявлення цього захворювання проводиться «золотий стандарт» — PAP-тест методом рідинної цитології. РШМ є дуже поширеним захворюванням, наприклад, у 2019 році діагностували його 4 тисячам пацієнток, а понад 1,5 тисячі жінок померли.

Прикро, що кожен третій випадок виявляють уже у занедбаній стадії. Одним із ключових чинників виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини (HPV), який легко передається, особливо у статевому контакті. Аби запобігти зараженню HPV, у світовій медичній практиці дівчат із 12 років і до початку активного статевого життя щеплять препаратами групи ад’ювантних неінфекційних рекомбінантних квадривалентних вакцин. У світі та в Україні ця група представлена препаратами «Церварикс» і «Гардасил». Ці вакцини допомагають захистити організм від найбільш небезпечних штамів HPV – 16 і 18 типів. Хочу відзначити, що щепитися можуть не лише дівчатка до початку статевого життя. Вакцинуватися можуть як дівчата, так і молоді жінки віком від 18 до 45 років, щоб захистити себе від штамів HPV, які покриває вакцина.

За даними досліджень, вакцина знижує ризик захворювання на рак шийки матки до 90%. В окремих країнах Європи така вакцинація вже включена до обов’язкового календаря щеплень. В Україні ж вона є рекомендованою, але поки не обов’язковою.

На Заході профілактичні огляди та аналізи на онкомаркери є невід’ємною частиною повсякденного життя, а поліси медичного страхування дозволяють покрити витрати на діагностику та лікування. Тоді як у бідних країнах через брак коштів, просвіти та недовіру до офіційної медицини хворі на рак часто втрачають дорогоцінний час і потрапляють до онкологів лише на термінальних стадіях. 

Варто пам’ятати, що онкологічні хвороби включають понад 200 різних злоякісних захворювань, більшість із яких, у разі їх своєчасного виявлення та терапії, піддається ефективному лікуванню. А регулярні скринінги та своєчасна вакцинація можуть допомогти запобігти хворобі. Тож не відкладайте турботу про своє здоров’я на завтра!