Головна Новини Акушерство та гінекологія Нові підходи до лікування наслідків родової асфіксії

4 липня, 2023

Нові підходи до лікування наслідків родової асфіксії

Нові підходи до лікування наслідків родової асфіксії

Пошкодження мозку, викликане дефіцитом кисню, є однією з основних причин смерті новонароджених у всьому світі. Щороку внаслідок асфіксії помирає 1 мільйон немовлят. Дослідники з Університетської лікарні Бонна і DZNE (Німеччина) на тваринній моделі дослідили можливість застосування 25 різних активних речовин при лікуванні асфіксії. Сім із них виявилися ефективнішими, ніж стандартна терапія штучного охолодження, серед яких найкращий результат продемонстрував кофеїн. Матеріали і висновки дослідження, опубліковані в журналі Scientific Reports, можуть прокласти шлях до нових підходів лікування асфіксії у новонароджених.

Для лікування родової асфіксії протягом кількох років використовується так звана терапевтична гіпотермія. Вона передбачає зниження температури тіла немовлят приблизно до 33 °C протягом кількох днів, а потім її поступове підвищення. «Охолодження уповільнює метаболізм і дає мозку можливість регенерувати клітини. Це збільшує шанси на виживання та зменшує ризик розвитку віддалених наслідків», — пояснює професор Хеммен Сабір.

На основі досліджень, проведених іншими дослідницькими групами, команді професора Хеммена Сабіра вдалось виокремити 25 багатообіцяючих агентів, які потім протестували на тваринній моделі в умовах дефіциту кисню. Лікування тривало до шести днів, залежно від конкретного агента та умов щодо його застосування, які були отримані з попередніх досліджень. Деякі агенти вводили завчасно – незадовго до кисневої депривації.

Через сім днів після позбавлення кисню мозок тварин досліджували на наявність пошкоджень. «Лікування кофеїном було найефективнішим, втрата мозкової речовини тут була найменшою, а також значно меншою, ніж при гіпотермічному лікуванні, — сказав Сабір. — Відомо, що кофеїн має протизапальну дію. Наше дослідження доводить, що він також надзвичайно нейропротекторний». Шість інших агентів також показали кращі результати, ніж стандартна терапія. До них відносять гормон мелатонін, ліки від подагри, протиалергічний препарат і риб'ячий жир. Серед семи найбільш ефективних агентів є як ті, які вводилися до втрати кисню, наприклад кофеїн, так і ті, застосування яких відбувалося лише після.

«Перевага медикаментозного лікування полягає в тому, що для нього не потрібне складне медичне обладнання. Якщо кофеїн справді виявиться препаратом вибору, ми також матимемо засіб, який є дешевим і легкодоступним. Така форма терапії буде особливо корисною для країн, що розвиваються. Але, безсумнівно, його також можна використовувати в країнах із високим рівнем доходу, якщо він перевершить гіпотермічне лікування», — зазначив Сабір.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-07-approaches-consequences-birth-asphyxia.html