Головна Новини Акушерство та гінекологія Позаклітинні везикули – новий спосіб діагностики раку яєчників

10 липня, 2023

Позаклітинні везикули – новий спосіб діагностики раку яєчників

Позаклітинні везикули – новий спосіб діагностики раку яєчників

Дослідження, проведене університетом Нагоя в Японії, виявило три раніше невідомі мембранні білки раку яєчників. Застосовуючи унікальну технологію, що складається з нанодротинів із полікетоновим покриттям, вченим вдалося ідентифікувати білки, які в майбутньому можуть використовуватись як нові біомаркери раку яєчників. Дослідження опубліковано в журналі Science Advances.

Відкриття нових біомаркерів є важливим для виявлення раку яєчників, оскільки хворобу важко встановити на ранніх стадіях, коли її найпростіше лікувати. Одним із підходів до діагностики цієї патології є пошук позаклітинних везикул (EV) – особливо невеликих білків, що виділяються пухлинами та називаються екзосомами. Оскільки ці білки розміщуються поза раковою клітиною, їх можна виділити з рідин організму, таких як кров, сеча та слина. Вдалось встановити, що малі та середні/великі EV із серозної карциноми високого ступеня злоякісності, найпоширенішого типу раку яєчників, складаються із різних молекул. Подальше дослідження показало, що малі EV є більш придатними  як майбутні біомаркери, ніж середні та великі типи.

 Після ідентифікації білків дослідники спробували визначити можливість захоплення везикул таким чином, аби визначити наявність раку. Для цього об’єднали свої зусилля із вченими на чолі з доктором Інокумою з Японського науково-технічного агентства для створення нанодротинів із полікетонним ланцюговим покриттям. Хоча полікетони є абсолютно новим матеріалом для покриття нанодротинів, зрештою вони найкраще себе зарекомендували, й ця технологія стала ідеальною для відділення екзосом від зразків крові.

Таким чином, здобуті результати свідчать про те, що EV можна використовувати як біомаркери для діагностики раку яєчників, а також як прогностичні маркери ефективності специфічної терапії. Це дає змогу лікарям оптимізувати свою терапевтичну стратегію проти раку яєчників, зокрема, вони можуть бути корисними для реалізації персоналізованої медицини.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.ade6958