Головна Новини Акушерство та гінекологія Раніше невідомий вплив грудного вигодовування на розвиток мозку немовляти

17 липня, 2023

Раніше невідомий вплив грудного вигодовування на розвиток мозку немовляти

Раніше невідомий вплив грудного вигодовування на розвиток мозку немовляти

Попередні дослідження показали, що грудне молоко корисне для когнітивного розвитку немовлят, але дослідники не розуміли чому. Деякі припустили, що воно містить певні неідентифіковані компоненти, які забезпечують ці переваги. Материнське молоко багате на біоактивні сполуки, які тільки починають досліджувати. Дитячий мозок використовує їх для підтримання процесів розвитку. Нещодавно науковці визначили компонент грудного молока, який сприяє формуванню зв’язків у мозку немовлят. Міо-інозитол — це невелика циклічна молекула цукру в грудному молоці, яка також міститься в типовому раціоні дорослих, зокрема у фруктах і зернових. Дослідження підкреслює велику роль того, що ми їмо, у роботі мозку.

Початком цього дослідження стала інформація, надана партнерами лабораторії Biederer із Mead Johnson Nutrition/Reckitt, які провели детальний аналіз зразків молока, переданих матерями в Цинциннаті, Мехіко та Шанхаї протягом періоду лактації. Дослідники мали на меті дослідити зразки із трьох різних географічних місць, оскільки вони припустили, що мікроелементи, присутні у всіх зразках, незалежно від дієти, раси та місця розташування, можуть мати однакове біологічне значення. Команда помітила, що міо-інозитол був присутній у всіх зразках грудного молока у високій концентрації на початковій стадії лактації та поступово зменшувався із плином часу.

Міо-інозитол є однією з молекул, що підтримують стабілізацію клітинних мембран і беруть участь у швидкості проведення імпульсу нервової тканини. Зниження його вмісту в аксональній тканині навіть на 10 % призводить до значного зниження використання енергії нейронами. Крім того, дефіцит нейронного міо-інозитолу призводить до порушення ряду функцій мембрани клітин, зниження активності Na+/K+-АТФази. Цей фермент необхідний для проведення імпульсу нервової тканини та транспорту міо-інозитолу в аксон. Отже, кінцевим підсумком такого дефіциту є уповільнення проведення імпульсу нервового волокна. Додатково дослідники вивчали вплив сполуки на мозок, що розвивається, використовуючи різні моделі, включаючи культивовані людські нейрони та культивовану тканину мозку. Вони виявили, що молекула цукру збільшує кількість синапсів у нейронах і покращує нервові зв’язки.

Це дослідження вкотре підтверджує важливість грудного вигодовування. Грудне молоко є надзвичайно цінним, це не просто джерело калорій, але надзвичайно багата, складна біологічна рідина, що і, крім всього іншого, сприяє формуванню зв’язків у мозку немовляти. Організм матері справді налаштований на зміну складу грудного молока відповідно до того, що потрібно немовляті на різних етапах розвитку.

Джерело: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2221413120