Головна Новини Акушерство та гінекологія Зуранолон ефективно і безпечно лікує післяпологову депресію

31 липня, 2023

Зуранолон ефективно і безпечно лікує післяпологову депресію

Зуранолон ефективно і безпечно лікує післяпологову депресію

Післяпологова депресія — це розлад настрою, який вражає багатьох жінок. Його симптоми можуть включати сильну втому, поганий настрій, відсутність інтересу та здатності зосередитися, а також бажання покінчити життя самогубством. Попередні дослідження показали, що кожна сьома жінка відчуває певний ступінь післяпологової депресії. Наразі є лише один доступний препарат для лікування цього стану — Zulresso, який вводять внутрішньовенно протягом трьох днів, що спричиняє потребу в перебуванні у медичному закладі для моніторингу ситуації, що є неприйнятним для більшості матерів.

Команда Інституту поведінкових наук при Інституті медичних досліджень Фейнштейна у Нью-Йорку розробила терапію під назвою зуранолон; його можна приймати у формі таблеток кілька днів поспіль—зазвичай 15. Примітно, що препарат не є антидепресантом; це стероїд, який зменшує симптоми, врівноважуючи роботу нейронів у мережах, залучених до зміни настрою та поведінки. Через два тижні пацієнт припиняє їх прийом, після чого перебуває під наглядом свого лікаря протягом наступних кількох тижнів.

Для перевірки ефективності препарату науковці залучили у дослідження 170 жінок, які нещодавно народили дитину та у яких раніше була діагностована важка післяпологова депресія. Половині добровольців давали досліджуваний препарат, іншим — плацебо. Вчені виявили, що тільки жінки, які приймали досліджуваний препарат, відмітили значне поліпшення стану, що тривало впродовж чотирьох-шести тижнів.

Зуранолон є позитивним алостеричним модулятором нейроактивного стероїду рецептора ГАМК-А. Вважається, що ГАМК — головний гальмівний медіатор у мозку, що бере участь у формуванні рухів, процесах запам’ятовування, емоційного забарвлення. Управління з продовольства і медикаментів США розглядає препарат і, як очікується, вирішить, схвалювати його чи ні, до 5 серпня 2023 року.

Джерело: https://pharmanewsintel.com/news/zuranolone-effectively-and-safely-treats-postpartum-depression