Головна Новини Акушерство та гінекологія Ушкодження м’язів тазового дна після пологів і нові напрямки лікування

3 серпня, 2023

Ушкодження м’язів тазового дна після пологів і нові напрямки лікування

Ушкодження м’язів тазового дна після пологів і нові напрямки лікування

У випуску Science Translational Medicine від 2 серпня 2023 року дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Дієго опублікували нові відомості щодо дисфункції м’язів тазового дна (МТД). Це є одним із ключових факторів ризику розвитку хворобливих станів, які включають пролапс тазових органів і нетримання сечі та калу, що вражають майже чверть жінок у США і  пов’язані із пологами.

По-перше, нове дослідження на рівні тканин демонструє, що м’язи тазового дна жінок, які народили і мають симптоми пролапсу органів, демонструють ознаки пошкодження атрофії та фіброзу (що включає надмірне накопичення колагену). Далі команда продемонструвала на щурячій моделі, що у разі пологових травм МТД зазнали тих самих видів негативних трансформацій — атрофії та фіброзу. Нарешті, команда показала, що тканиноспецифічний безклітинний прорегенеративний біоматеріал, схожий на такий, який зараз проходить клінічні випробування для покращення загоєння серцевої тканини після серцевого нападу, може слугувати новим підходом для запобігання травм або успішного лікування ушкоджених м’язів.

Зокрема, учені лікували щурів, які зазнали симуляції родової травми, безклітинним ін’єкційним гідрогелем позаклітинного матриксу скелетних м’язів під час або через чотири тижні після цього. Вони виявили, що введення матеріалу зменшило негативний вплив симуляції пологової травми на МТД щурів. Нові висновки підкреслюють необхідність подальших досліджень цього багатообіцяючого біоматеріалу для профілактики дисфункції м’язів тазового дна після родової травми.

Хоча клітинна терапія є перспективною в різних областях медицини, вона пов’язана з багатьма перешкодами, включаючи значні витрати. На відміну від цього, біоматеріал, протестований у цьому дослідженні, не містить жодних клітин, тому є дуже безпечним і недорогим. Вивчення дегенеративних змін у скелетних м’язах тазового дна на тканинному та клітинному рівнях і розроблення прагматичних підходів до подолання цих негативних змін дуже важливі для покращення здоров’я жінок.

Джерело: https://today.ucsd.edu/story/new-insights-on-pelvic-floor-damage-after-vaginal-birth-and-new-directions-for-treatment