Головна Новини Акушерство та гінекологія Лактарій – турбота про здоров’я немовлят і матерів

10 серпня, 2023

Лактарій – турбота про здоров’я немовлят і матерів

Лактарій – турбота про здоров’я немовлят і матерів

Банк грудного молока, або лактарій, – це служба, яка збирає, перевіряє, обробляє, пастеризує та відпускає за рецептом молоко, передане годуючими матерями, які біологічно не пов’язані з немовлятами-реципієнтами. За рекомендаціями ВООЗ, оптимальним харчуванням для новонароджених є грудне молоко протягом принаймні перших 6 місяців життя. Основною і найбільшою групою споживачів є недоношені немовлята, а також діти зі шлунково-кишковими розладами або порушеннями обміну речовин. Людським молоком також можна годувати дітей раннього віку та дітей із хіміотерапією або затримкою росту під час прийому суміші.

Перший в Україні банк молока запрацював весною 2019 року на базі Перинатального центру Києва. За 2 місяці роботи лактарію спеціалісти зібрали, дослідили майже 40 літрів материнського молока, що допомогли 20 немовлятам. Із моменту відкриття понад 3000 літрів було використано для дітей, які цього потребують. Аби стати донором молока, необхідно пройти співбесіду і здати аналізи. Після цього здорові жінки отримують стерильні баночки та, за потреби, молоковідсмоктувачі.

Кожен банк молока встановлює свої критерії для донорів. У будь-якому разі у донорки повинен бути надлишок молока після догляду за власними дітьми. У неї не має бути збудників інфекційних захворювань, зокрема гепатиту В і С, ВІЛ і сифілісу, та вона не повинна приймати будь-які ліки, алкоголь, наркотики або палити.

Зараз ВООЗ розробляє рекомендації щодо донорства молока. Альянс молочних банків і асоціацій наразі є найбільшою діючою мережею, яка була заснована онлайн під час пандемії коронавірусу. Бразилія вважається світовим лідером у постачанні материнського молока; у 2022 році 234 000 літрів жіночого молока було зібрано у 228 банках молока та 238 пунктах збору, розподілених по всій країні. Країни, що розвиваються, особливо потребують грудного молока через низьку доступність та високу вартість сумішей для немовлят і відставання в неонатальному догляді. На жаль, наприклад, на всьому африканському континенті відомо лише 9 молочних банків.

Джерело: https://womo.ua/obmin-grudnim-molokom-isnuvav-zavzhdi-bank-grudnogo-moloka-yak-golovniy-instrument-u-zberezhenni-zdorov-ya-ditey-ta-materiv/