Головна Новини Акушерство та гінекологія Відстеження рівня тестостерону – успішне лікування раку ендометрія

29 серпня, 2023

Відстеження рівня тестостерону – успішне лікування раку ендометрія

Відстеження рівня тестостерону – успішне лікування раку ендометрія

Нове дослідження QIMR Berghofer виявило, що гормон тестостерон може відігравати важливу роль у розвитку раку ендометрія. Це відкриття дає початок новим можливостям для скринінгу, профілактики та боротьби із цим захворюванням, яке стає все більш поширеним. Рак ендометрія є четвертим за поширеністю у австралійських жінок, і захворюваність на нього зростає. Проте варіанти лікування обмежені, гістеректомія часто є першою лінією лікування.

Нове дослідження доцентів Трейсі О'Мари та Ділана Ґлабба дає надію, що наявна гормональна терапія може запропонувати інший варіант. «У всіх є тестостерон, але наше дослідження показує, що жінки з вищим рівнем цього гормону мають більший ризик розвитку раку ендометрія», – зазначила професорка О’Мара, головна авторка розвідки.

У дослідженні, опублікованому в журналі iScience, науковці провели передовий генетичний аналіз, щоби визначити незалежні фактори ризику розвитку раку ендометрія. Вони включають масу тіла, вік на момент початку менструації та менопаузи, рівень тестостерону. Як показав дослід, тестостерон впливає на певну ділянку геному людини, яка пов’язана з вищим ризиком розвитку онкологічного захворювання.

Команда дослідників вважає багатонадійним бачити, що рівень тестостерону стає таким сильним фактором ризику, оскільки його можна змінювати. Уже є схвалені препарати, призначені для блокування та протидії ефектам гормону. Подальші дослідження можуть виправдати спробу перепрофілювання цих препаратів для допомоги жінкам.

Ґлабб повідомив, що вони використовуватимуть вирощені в лабораторії органоїди, схожі на пухлини раку ендометрія, для дослідження генів, які беруть участь у розвитку захворювання. «Ми виявили значну кількість генетичних ділянок, пов’язаних із раком, але ще достеменно не знаємо, які саме гени залучені. Це дослідження дозволяє визначити, які гени важливі для росту органоїдів і ракових пухлин. Наша кінцева мета – знайти нові гени, на які можна націлити лікування, оскільки ми знаємо, що ліки з генетичною основою є найбільш ефективними».

Джерело: https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(23)00667-3?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2589004223006673%3Fshowall%3Dtrue