Головна Новини Акушерство та гінекологія Кожен третій чоловік у світі інфікований генітальним вірусом папіломи людини

5 вересня, 2023

Кожен третій чоловік у світі інфікований генітальним вірусом папіломи людини

Кожен третій чоловік у світі інфікований генітальним вірусом папіломи людини

Нове дослідження, опубліковане в журналі The Lancet Global Health, показує, що майже кожен третій чоловік старше 15 років інфікований принаймні одним типом генітального вірусу папіломи людини (ВПЛ), а кожен п’ятий – одним або кількома з них, відомими як ВПЛ високого ризику або онкогенні віруси. Ці оцінки показують, що чоловіки часто є носіями інфекцій, і підкреслюють важливість залучення чоловіків до зусиль щодо контролю за інфекцією і зниженням частоти захворювань, пов’язаних із ВПЛ, як у чоловіків, так і в жінок.

Систематичний огляд і мета-аналіз оцінювали поширеність генітальної ВПЛ-інфекції серед загального чоловічого населення на основі досліджень, опублікованих між 1995 і 2022 роками. Глобальна сукупна поширеність становила 31 % для будь-якого ВПЛ і 21 % для ВПЛ високого ризику. ВПЛ-16 був найпоширенішим генотипом ВПЛ (5 %), наступний за поширеністю – ВПЛ-6 (4 %). Поширеність ВПЛ була високою серед молодих людей, досягаючи максимуму в чоловіків віком від 25 до 29 років. Зведені оцінки поширеності були подібними для географічних регіонів Європи і Північної Америки, Африки, Латинської Америки та Карибського басейну, а також Австралії і Нової Зеландії (Океанії). Оцінки для Східної та Південно-Східної Азії були вдвічі меншими, ніж для інших регіонів.

Більшість інфекцій ВПЛ у чоловіків і жінок протікають безсимптомно, але вони можуть призвести до віддалених наслідків і смертності. Щорічно понад 340 000 жінок помирають від раку шийки матки. У чоловіків інфекція ВПЛ клінічно проявляється у вигляді аногенітальних бородавок, які спричиняють значну захворюваність і збільшують рівень передачі хвороб. Ці інфекції також пов’язані з раком статевого члена, анального відділу та ротоглотки, які зазвичай пов’язані з ВПЛ-16. За оцінками Міжнародного агентства з дослідження раку, у 2018 році було зареєстровано близько 69 400 випадків раку в чоловіків, спричиненого вірусом.

«Це глобальне дослідження поширеності генітальної ВПЛ-інфекції серед чоловіків підтверджує, наскільки широко вона розповсюджена. ВПЛ-інфекція високого ризику може спричинити генітальні бородавки та онкологічні захворювання, – стверджує докторка Мег Догерті, директорка глобальних програм ВООЗ із ВІЛ, гепатиту та інфекцій, що передаються статевим шляхом. – Ми повинні продовжувати шукати можливості для запобігання поширення ВПЛ-інфекції та зниження захворюваності на ВПЛ як у чоловіків, так і в жінок».

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(23)00305-4/fulltext