Головна Новини Акушерство та гінекологія Нові способи прогнозування результатів вагітності

19 вересня, 2023

Нові способи прогнозування результатів вагітності

Нові способи прогнозування результатів вагітності

Команда вчених на чолі з дослідниками із Університетського коледжу Лондона розробила нові методи прогнозування результатів вагітності у випадку, якщо є проблема повільного росту дитини в утробі матері. У досліді, опублікованому в Journal of Clinical Investigation, брали участь 142 жінки із проспективного дослідження EVERREST, у яких була важка рання затримка розвитку плода (ЗРП), тобто їхні діти були дуже маленькими на УЗД на початку другої половини вагітності (між 20 і 27 тижнями).

Провідна дослідниця, д-ка Ребекка Спенсер (Інститут жіночого здоров’я UCL EGA та Університет Лідса), зазначила: «Наразі є багато невизначеності для сімей ненароджених дітей із затримкою розвитку плода на ранніх термінах та для їхніх лікарів. Ми хочемо дати краще уявлення про те, чого очікувати, якщо такі пацієнти постраждають, оскільки багатьом людям важче впоратися з невизначеністю, ніж із явно поганими новинами. Прогнозування результатів вагітності також може допомогти лікарям вирішити, як часто робити УЗД і коли призначати антенатальні стероїди, щоби підготуватися до передчасних пологів».

Було проаналізовано результати жінок, які здали зразки крові та проходили регулярні ультразвукові обстеження. Спочатку дослідники виміряли рівні 102 білків у зразках крові й поєднали це із ультразвуковими вимірюваннями для створення статистичних моделей, які могли б передбачити результати вагітності. Докторка Спенсер зазначила: «Ми виявили, що, оцінюючи ультразвукове дослідження та вимірювання білка – як окремо, так і разом, – можна передбачити, яка вагітність закінчиться мертвонародженням або смертю новонародженого, а яка може вимагати передчасних пологів до 28 тижнів вагітності». Вчені сподіваються, що використання цих методів допоможе визначити, яких жінок слід включити до дослідження щодо можливості лікування.

Зараз науковці не мають терапії для покращення росту плода в утробі матері, але їхня команда розробляє новий препарат. Його потрібно перевірити в клінічних випробуваннях. Ці результати допоможуть дослідникам ідентифікувати тих жінок, які можуть підходити для участі в клінічних випробуваннях, де можливі переваги перевищують ризики.

Джерело: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10503803/