Головна Новини Акушерство та гінекологія Вчені визначили, чому плач немовляти викликає швидке виділення молока у матері

22 вересня, 2023

Вчені визначили, чому плач немовляти викликає швидке виділення молока у матері

Вчені визначили, чому плач немовляти викликає швидке виділення молока у матері

Нове дослідження на гризунах показує, що плач немовляти може викликати вивільнення окситоцину, хімічної речовини в мозку, яка контролює виділення грудного молока. Дослідники виявили, що після звуку від дитини цей приплив гормонів триває приблизно п’ять хвилин, а потім зменшується, дозволяючи матерям годувати своїх дитинчат, поки вони не наситяться або не почнуть знову плакати.

Під керівництвом дослідників зі Школи медицини імені Гроссмана Нью-Йоркського університету лікарі вивчили багатовікові спостереження за тим, що коли дитина починає голосити, її плач може призвести до виділення грудного молока у матері. Дослідження, проведені десятиліттями, показали, що таке бажання поїсти, а не саме смоктання, викликають найбільші сплески окситоцину. Однак механізми досі залишалися неясними.

Згідно з результатами, опублікованими 20 вересня в журналі Nature, коли мишеня починає плакати, звукова інформація надходить до області мозку його матері, яка називається заднім інтраламінарним ядром таламуса (PIL). Потім цей сенсорний центр надсилає сигнали клітинам мозку, що вивільняють окситоцин, у гіпоталамус, центр контролю активності гормонів. Здебільшого ці нейрони гіпоталамуса «заблоковані» білками, які діють як сторожі, щоби запобігти помилковим тривогам і втраті молока. Однак після 30 секунд безперервного плачу було виявлено, що сигнали від PIL накопичуються та перемагають ці інгібіторні білки, викликаючи вивільнення окситоцину.

Результати також показали, що підвищення окситоцину відбувається лише в мишей-матерів, а не в самок, які ніколи не народжували. Крім того, мозок матері реагував лише на крики її дітей, а не на створені комп’ютером звуки для імітації природного голосіння.

Згодом команда дослідників визначила, як ця схема впливає на поведінку батьків. Зазвичай, коли дитинчата заблукають або їх забирають із гнізда, матері швидко повертають їх до себе незалежно від того, скільки разів це трапляється. Однак коли дослідники хімічно заблокували PIL від зв’язку з нейронами окситоцину, миші зрештою втомилися і перестали приносити своїх дитинчат. Коли систему знову ввімкнули, матері подолали втому і продовжили піклуватися про власних дітей.

Ці висновки свідчать про те, що мозковий цикл, викликаний плачем, важливий не тільки для поведінки матері, але і для підтримки уваги протягом тривалого часу та заохочення ефективного догляду за дитиною. Отримані дані можуть запропонувати нові шляхи допомоги жінкам, які хочуть годувати, але не можуть цього зробити. Також дослідники виявляють цікавість до регуляції батьківської поведінки, впливаючи на PIL.

Джерело: https://neurosciencenews.com/lactation-neuroscience-infant-cries-23949/