Головна Новини Акушерство та гінекологія Як фаза менструального циклу може вплинути на чутливість мозку до інсуліну

25 вересня, 2023

Як фаза менструального циклу може вплинути на чутливість мозку до інсуліну

Як фаза менструального циклу може вплинути на чутливість мозку до інсуліну

Чутливість мозку до інсуліну може змінюватися фазою менструального циклу, припускають автори статті, опублікованої в Nature Metabolism. Висновки ґрунтуються на рандомізованих клінічних дослідженнях за участю 11 жінок. Попередні дослідження показали, що мозок чутливий до інсуліну і що цей гормон впливає на спеціалізовані нейрони в мозку. Доведено, що він має вплив на модуляцію харчової поведінки та обмін речовин у всьому організмі. Також було висловлено припущення, що можуть існувати статеві відмінності в регуляції метаболізму тіла за допомогою інсуліну в мозку, однак це дослідження здебільшого проводилося на чоловіках.

 Мартін Хені та його колеги досліджували вплив активності інсуліну в мозку 11 жінок як під час фолікулярної (перший день циклу до овуляції), так і лютеїнової фази (після овуляції до останнього дня циклу) менструального циклу. Жінки пройшли процедуру, яка дозволила виміряти чутливість до інсуліну. Активність у мозку вимірювали за допомогою інтраназального введення інсуліну та порівнювали зі спреєм-плацебо без інсуліну.

Дослідники виявили, що під час фолікулярної фази менструального циклу спостерігалася підвищена чутливість мозку до інсуліну, чого не відбувалося під час лютеїнової фази. Вони провели функціональне МРТ ще 15 жінкам, щоб оцінити чутливість у гіпоталамусі, та зафіксували подібну чутливість до інсуліну під час фолікулярної, але не лютеїнової фази менструального циклу.

Автори припускають, що інсулінорезистентність мозку може сприяти інсулінорезистентності всього тіла в лютеїновій фазі. У супровідній статті News & Views того ж номера журналу Нільс Кромер пише: «Поточне дослідження надає докази вирішальної ролі інсуліну в мозку в регулюванні чутливості всього тіла до інсуліну під час менструального циклу. На фоні спостережуваного підвищення чутливості гіпоталамуса до інсуліну цілком імовірно, що змінені проєкції гіпоталамуса на мотиваційні схеми можуть допомогти пояснити пов’язані зміни в регуляції маси тіла, апетиті та потязі до їжі, про які часто повідомляють у передменструальний період(тобто у пізню лютеїнову фазу), саме тоді, коли центральна чутливість до інсуліну нижча».

Джерело: https://www.nature.com/articles/s42255-023-00869-w