Головна Новини Акушерство та гінекологія Вивчення нового шляху пригнічення аутоімунітету

2 жовтня, 2023

Вивчення нового шляху пригнічення аутоімунітету

Вивчення нового шляху пригнічення аутоімунітету

Дослідники з Медичної школи Стенфордського університету, Медичної школи Єльського університету та Науково-дослідного інституту лікарні спеціальної хірургії виявили нові подробиці про те, як імунна система перешкоджає виробленню антитіл, які можуть розпізнавати та пошкоджувати власні здорові тканини організму. Вони визначили нові патофізіологічні зміни за автоімунних захворювань, таких як системна склеродермія та системний червоний вовчак, і пропонують нові стратегії лікування цих захворювань.

Деякі B-клітини створюють антитіла, які розпізнають «власні антигени», вироблені клітинами організму, потенційно змушуючи імунну систему атакувати здорові тканини помилково, що призводить до різноманітних автоімунних захворювань. Щоб цього не сталося, імунна система намагається знищити самореактивні В-клітини, піддаючи їх дії власних антигенів, коли вони утворюються в кістковому мозку. Вважається, що цей процес, відомий як центральна толерантність, контролюється рецепторами В-клітин (BCR) на поверхні В-клітин, що розвиваються. Клітини з BCR, які зв’язуються із власними антигенами, видаляються до того, як вони зможуть вийти з кісткового мозку та потрапити у кровообіг.

Центральна толерантність також залежить від рецептора під назвою TLR9. Він розташований всередині В-клітин у компартментах, відомих як пізні ендосоми, й активується шляхом зв’язування із фрагментами ДНК. Дослідники виявили, що виснаження TLR9 порушує центральну толерантність і змушує мишей виробляти підвищену кількість аутореактивних В-клітин і антитіл. Також виявили, що активність TLR9 знижена у В-клітинах пацієнтів із системним склерозом, аутоімунним захворюванням, яке пошкоджує шкіру, суглоби та внутрішні органи. Подібне зниження активності TLR9 раніше спостерігалося у В-клітинах пацієнта з вовчаком.

Ці дані кидають виклик існуючій парадигмі, згідно з якою лише передача сигналів BCR відповідає за видалення самореактивних В-клітин із кісткового мозку, оскільки дослідники демонструють, що передача сигналів TLR9 відіграє важливу роль у встановленні центральної толерантності В-клітин. Корекція дефектної функції TLR9 у В-клітинах пацієнтів із різними аутоімунними захворюваннями шляхом нейтралізації CXCL4 може являти собою нову терапевтичну стратегію для відновлення толерантності В-клітин.

Джерело: https://rupress.org/jem/article/220/12/e20230944/276305/TLR9-ligand-sequestration-by-chemokine-CXCL4