Головна Новини Акушерство та гінекологія Ожиріння в матері як прогностичний чинник ризику розвитку серцево-судинних захворювань

11 жовтня, 2023

Ожиріння в матері як прогностичний чинник ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Ожиріння в матері як прогностичний чинник ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Ускладнення вагітності, такі як прееклампсія або гестаційний діабет, нещодавно асоціювалися з вищим ризиком розвитку серцевих захворювань після народження дитини. Але нове дослідження Northwestern Medicine виявило, що ожиріння до або під час вагітності є справжньою першопричиною майбутніх серцево-судинних захворювань.

Раніше вчені не були впевнені, який фактор – ожиріння чи ускладнення вагітності – відіграє більшу роль у ризику розвитку серцево-судинних захворювань через роки після вагітності. Велике багатоцентрове дослідження є першим, яке вирішує це питання. Це одна з небагатьох наукових розвідок, під час якої спостерігали за жінками, близько половини з яких мали надлишкову вагу або ожиріння, від початку їхньої першої вагітності до кількох років після пологів.

Науковці використовували дані дослідження nuMoM2b Heart Health Study для проспективного спостереження за 4216 жінками, які вперше завагітніли, від ранніх стадій вагітності до в середньому 3,7 років після пологів. Під час першого дослідницького візиту на ранніх термінах вагітності середній вік матері становив 27 років, 53 % мали нормальний індекс маси тіла, 25 % – надлишкову вагу та 22 % – ожиріння. Порівнюючи з тими, хто мав нормальний ІМТ на ранніх термінах вагітності, індивідууми з надмірною масою тіла або ожирінням мали вищий ризик розвитку гіпертонічних розладів під час вагітності.

Приблизно 15 % усіх учасниць відчули ускладнення, пов’язані з високим кров’яним тиском; у 11 % народилися діти з малою вагою; у 8 % були передчасні пологи; 4 % мали гестаційний діабет. Жінки із надмірною масою тіла або ожирінням мали більший ризик підвищеного кров’яного тиску і високого рівня холестерину, ніж учасниці із нормальним ІМТ, – на 97 і 31 % відповідно. Для деяких ускладнень виявили, що маса тіла не впливає на їх ризик. Наприклад, матері з надмірною вагою або ожирінням не мали підвищеного ризику передчасних пологів або народження дитини з низькою вагою.

Джерело: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.123.322762