Головна Новини Акушерство та гінекологія Як зараз успішно використовують аналіз крові на ранній стадії раку яєчників

12 жовтня, 2023

Як зараз успішно використовують аналіз крові на ранній стадії раку яєчників

Як зараз успішно використовують аналіз крові на ранній стадії раку яєчників

Серозна карцинома яєчників високого ступеня злоякісності (HGSOC) є найпоширенішим типом раку яєчників. Це також найбільш смертоносна форма, частково через те, що клініцисти не мають ефективних способів скринінгу жінок на її ранніх стадіях. Пацієнткам із новоутворенням у ділянці малого таза (ненормальна шишка або виріст у нижній частині живота) перед операцією важко визначити, чи це утворення доброякісне, чи злоякісне. На відміну від багатьох інших видів раку, біопсія в цьому випадку не є варіантом. Через це лікарям важко обрати найкращий курс лікування. Тепер новий аналіз крові, який виявляє специфічні нуклеїнові кислоти, що циркулюють у крові, може змінити це. Дослідження, опубліковані в журналі Clinical Cancer Research, свідчать про те, що цей простий аналіз крові може краще, ніж наявні тести, допомогти визначити, добро- чи злоякісне новоутворення в області малого таза.

Тест OvaPrint використовує підхід, відомий як метилювання безклітинної ДНК, багатонадійний спосіб виявлення ранніх стадій раку різних типів. Тест шукає фрагменти ДНК, що циркулюють у крові, які були метильовані за певними нуклеїновими кислотами. Метилювання – це складна модифікація ДНК у клітинах, яка може змінювати спосіб експресії генів в організмі, а також може використовуватися як біологічний маркер захворювання.

Дослідники зібрали понад 370 зразків тканин і крові, порівнюючи зразки пацієнтів, у яких був діагностований рак яєчників на ранніх стадіях, зі зразками, зібраними у пацієнтів зі здоровими яєчниками або доброякісними пухлинами. Наступним кроком вони використали методи секвенування наступного покоління для ідентифікації геномних ділянок у нормальній і патологічній тканинах. Науковці змогли ідентифікувати моделі метилювання ДНК у певних нуклеїнових кислотах, пов’язаних із HGSOC, і зробили аналіз крові, який виявив фрагменти ДНК, що були метильовані в цих ядерних кислотах.

Потім біопсію крові перевіряли на зразках плазми крові пацієнтів із HGSOC та пацієнтів із доброякісними утвореннями яєчників. Точність тесту визначається розрахунком його чутливості та специфічності. Показник точності OvaPrint 91 % означає, що він має як високу чутливість, так і високу специфічність, тоді як більшість інших тестів на ринку мають високі показники в одному та низькі в іншому. Зараз досліджують, чи можна модифікувати OvaPrint для виявлення інших підтипів раку яєчників. Зрештою, дослідники прагнуть оптимізувати тест, аби його можна було використовувати для широкого скринінгу населення.

Джерело: https://aacrjournals.org/clincancerres/article/doi/10.1158/1078-0432.CCR-23-1197/729529/OvaPrintT-a-cell-free-DNA-methylation-liquid