Головна Новини Акушерство та гінекологія Виявлення механізму, який пов’язує НАД+ із проблемами фертильності

19 жовтня, 2023

Виявлення механізму, який пов’язує НАД+ із проблемами фертильності

Виявлення механізму, який пов’язує НАД+ із проблемами фертильності

Фертильність жінки зазвичай знижується після 30 років, а репродуктивна функція зрештою припиняється в менопаузі. Відомо, що невелика молекула під назвою нікотинамідаденіндинуклеотид (НАД+) відіграє вирішальну роль у цьому зниженні. Вчені Бака дослідили, як це відбувається, і визначили потенційно нові підходи до збільшення репродуктивного довголіття. Вивчення біології яєчників і репродуктивного старіння – це спроба покращити не лише фертильність, а й загальний стан здоров’я жінок.

НАД+, який присутній у всіх клітинах людського організму, починає знижуватися з віком, і підтримання його оптимального рівня життєво важливе для ключових клітинних функцій і здорового старіння. Нещодавно з’ясувалося, що таке саме зниження відбувається в яєчниках, сприяючи природному зменшенню із часом кількості статевих клітин у поєднанні зі зниженням їхньої якості, що слугує зниженню фертильності в самок. Розкриття молекулярних механізмів, що регулюють втрату НАД+ яєчниками, дослідники почали з додавання ще однієї частини головоломки: CD38 – ферменту, який, як відомо, є одним із головних «винуватців» зниження рівнів НАД+. Під час старіння відбувається більше експресії CD38, що призводить до активної деградації НАД+. Однак роль CD38 у жіночій репродуктивній функції була не до кінця встановлена.

Вчені розкрили, що CD38 в основному міститься в імунних клітинах яєчників і розташовується у специфічних структурах за межами фолікулів. Крім того, дослідники вивчали тип мишей, у яких повністю відсутній CD38, і виявили, що такі гризуни мають більше первинних фолікулів, які із часом дозрівають для вивільнення яйцеклітини. Жінки народжуються з обмеженою кількістю таких фолікулів, які визначають тривалість життя яєчників і, отже, фертильність особини. Під час дослідження з’ясували, що збільшення кількості первинних фолікулів було пов’язане з кількістю нащадків, що підтверджує біологічну релевантність спостережень. Демонстрація того, що CD38 регулює функцію яєчників і фертильність за допомогою метаболізму НАД+, означає, що націлювання на цю молекулу може запропонувати нові підходи до збільшення репродуктивного довголіття. Ці знання науковці планують використати для впливу на рівні вказаних молекул, аби збільшувати фертильність, наприклад, для періодів, коли зачаття є бажаним.

Джерело: https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(23)02026-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2589004223020266%3Fshowall%3Dtrue