Головна Новини Акушерство та гінекологія «Фентаніловий синдром»: загальні фізичні особливості у дітей, народжених від матерів, які застосовували фентаніл

30 жовтня, 2023

«Фентаніловий синдром»: загальні фізичні особливості у дітей, народжених від матерів, які застосовували фентаніл

«Фентаніловий синдром»: загальні фізичні особливості у дітей, народжених від матерів, які застосовували фентаніл

Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Genetics in Medicine Open, діти, народжені від матерів, які застосовували фентаніл під час вагітності, демонстрували подібні аномалії обличчя та кістково-м’язового апарату, що свідчить про появу нового синдрому. Влітку 2022 року генетичний консультант і група лікарів дитячої лікарні Немурса, штат Делавер, помітили, що кілька немовлят, яких направили місцеві відділення інтенсивної терапії новонароджених або привезли до лікарні через труднощі з годуванням незабаром після народження, мали схожі риси обличчя та численні фізичні аномалії, пояснила старша авторка Карен В. Гріпп, докторка медичних наук, керівниця відділу медичної генетики в Nemours Children's Health. Гріпп та її колеги залучили шістьох пацієнтів для подальшої оцінки їхніх симптомів. Пізніше додалися четверо немовлят з інших установ.

Усі немовлята мали маленькі голови, невеликий зріст і характерні риси обличчя. У кількох дітей були розщілини піднебіння, «коромислоподібні» стопи та деформовані статеві органи. Інші загальні риси включали короткі широкі великі пальці, одну долонну складку та зрощені пальці на ногах. Генетичне тестування виключило певні ймовірні діагнози, включаючи синдром Сміта-Лемлі-Опіца, рідкісне генетичне захворювання. Аналіз рис обличчя за допомогою алгоритму GestaltMatcher показав, що в пацієнток не було фетального алкогольного синдрому. Виключивши ці два синдроми та підтвердивши, що всі матері використовували фентаніл під час вагітності, дослідники почали підозрювати новий синдром.

Фентаніл є потужним опіоїдом, який, як було доведено, проникає через плаценту та викликає вроджені дефекти. Хоча всі матері немовлят у цьому дослідженні сказали, що вони вживали фентаніл під час вагітності, дослідники мали обмежену інформацію про те, коли саме вони його отримували і в яких кількостях. Із 10 пацієнтів, які брали участь у дослідженні, 6 усе ще отримують допомогу через систему лікарні Немура та залишаються під наглядом для подальшої оцінки їхніх симптомів. Троє перебувають під наглядом лікарів в інших штатах, один пацієнт помер.

«Враховуючи епідемію вживання фентанілу, важливо розпізнати цей стан, – зазначила Гріпп. – Подібно до пренатального впливу алкоголю, що спричиняє фетальний алкогольний синдром із довгостроковими фізичними наслідками, цей новий стан може кардинально вплинути на багатьох немовлят».

Джерело: https://gimopen.org/article/S2949-7744(23)00843-9/fulltext