Головна Новини Акушерство та гінекологія Найкращий спосіб запобігти раку шийки матки – вакцинація хлопчиків і дівчаток проти ВПЛ

13 листопада, 2023

Найкращий спосіб запобігти раку шийки матки – вакцинація хлопчиків і дівчаток проти ВПЛ

Найкращий спосіб запобігти раку шийки матки – вакцинація хлопчиків і дівчаток проти ВПЛ

Найкращий спосіб запобігти раку шийки матки – вакцинувати проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) як хлопчиків, так і дівчаток, стверджує нове дослідження. Отже, колективний імунітет може допомогти знищити вірус, що є причиною раку, вважають дослідники. Згідно з результатами, опублікованими 8 листопада в журналі Cell, Host and Microbe, кількість штамів ВПЛ, пов’язаних із раком, значно знизилася у фінських містах, де і хлопчики, і дівчатка отримали вакцину.

«Це показує, що ви отримуєте сильніший колективний імунітет, якщо вакцинуєте як хлопчиків, так і дівчаток, – заявив Вілле Піменофф, доцент еволюційної медицини Каролінського інституту у Швеції. – Згідно з нашими підрахунками, потрібно 20 років вакцинації дівчаток, щоби досягти такого ж ефекту, якого можна досягти за вісім років гендерно нейтральної вакцинації», – додав лікар. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США вперше схвалило вакцину проти ВПЛ для дівчаток у 2006 році. У 2011 році Центри з контролю та профілактики захворювань США розширили свої рекомендації, включивши також хлопчиків.

Існує понад 200 типів вірусу папіломи людини, деякі з яких можуть бути причиною різних видів онкологічних захворювань. Вакцина, яка використовувалася під час дослідження, захищала від типів ВПЛ 16 і 18, які спричиняють 70 % усіх випадків раку шийки матки. Вона також забезпечує перехресний захист від ВПЛ типів 31 і 45, які можуть призвести до деяких видів раку шийки матки.

Для дослідження 33 різних міста Фінляндії були випадковим чином розподілені для вакцинації хлопчиків і дівчаток, для вакцинації лише дівчаток або без вакцинації взагалі. У дослідженні брали участь діти, народжені між 1992 і 1994 роками, за якими спостерігали через чотири та вісім років після вакцинації. «Той факт, що дослідження вакцини проти ВПЛ рандомізували громади на різні програми лікування, дав нам змогу вивчити наслідки вакцинації», – зазначив Піменофф. Через вісім років після вакцинації рівень ВПЛ типів 16 і 18 значно знизився у 22 містах, де вона була проведена. Також спостерігалося зниження рівня ВПЛ 31 типу в 11 містах, де вакцинували лише дівчаток, тоді як в 11 містах, де вакцинували хлопчиків і дівчаток, спостерігалося явне зниження як ВПЛ 31, так і 45 типів.

Дослідники також виявили, що типи ВПЛ, які спричиняють рак, знищені вакциною, були замінені іншими типами ВПЛ, які не пов’язані з раком. Вакцина проти ВПЛ ефективна проти високоонкогенних типів, і дослідження, включно із цим, показують, що немає причин для занепокоєння щодо спостережуваного зростання низькоонкогенних типів ВПЛ, оскільки вони дуже рідко спричиняють рак.

Джерело: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(23)00399-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1931312823003992%3Fshowall%3Dtrue